Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Tesla S P90D

Zanimljivosti

Tesla S P90D:


Tesla Motors se ponovo potrudio da se poboljša već odličan model S P85D, pa je tako predstavio S P90D model. Baš kada se činilo da je Tesla dosegao svoj vrhunac, novi Teslin model je zablistao i potpuno nas je ostavio bez daha.

Novi S P90D model predstavlja unapređenu verziju prethodnog modela. Unapređenje se odnosi u 10% više snage, jaču bateriju i oko 762 konjske snage, čime on predstavlja izuzetan i nesvakidašnji električni model automobila. Automobolom se postiže od 0-100 km/h za 2.8 sekundi, čime on ulazi u elitnu grupu super automobila ispod 3 sekunde.

Teslin S P90D model odiše i svojim luksuznim dizajnom ali moramo naglasiti i impresivan interijer. Automobil spada u kategoriju limuzina, te možemo uživati u udobnosti i luksuzu. Automobilom dominira veliki displej i pruža nesvakidašnji osjećaj futurističkog modela.

U odnosu na staru verziju za dodatnih 5.000 dolara možete kupiti i novi S P90D model što predstavlja veoma dobru ponudu.

Cijena automobila je oko 118.000 dolara ali kao super automobil to opravdava svojim karakteristikama.

 


Detaljnije

Novi Renault Zoe stiže već 2020. godine


Renaultov električni hatchback je prisutan od 2012. godine, sa novom verzijom stajlinga koja se pojavila 2016. godine. Francuski proizvođač je sada odlučio da pruži ovom modelu pravo osvježenje, sa mnogim tehničkim poboljšanjima koji su propraćeni blagom promjenom dizajna.

Renault je predstavio treću generaciju modela Zoe, koji predstavlja direktnu konkurenciju električnim automobilima Peugeot e-208 i Opel Corsa.

Novi Zoe dobio je bateriju snage 52 kWh, što mu omogućava da sa jednim punjenjem pređe do 390 km. Priključak za dopunu baterija električnom energijom i dalje se nalazi ispod Renault amblema na prednjem dijelu vozila, a Zoe je opremljen sa 2 tipa konektora – za jednosmjernu i naizmjeničnu struju.

Što se tiče aktuelne generacije, najsnažniji Zoe dolazi sa R110 elektromotorom i autonomijom od 300 km (po WLTP normama).

Novi Renault Zoe pokreće elektromotor koji nudi 136 konjskih snaga i 245 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod deset sekundi i maksimalnu brzinu 140 km/h.

Kočnice su zadužene i za dopunjavanje baterija u vožnji, a ukupne performanse automobila trebale bi biti sasvim dovoljne za svakodnevne gradske uslove.

Novi Zoe dobio je i bogatu sigurnosnu opremu, kao što su autonomno kočenje u nuždi, upozorenje na nenamjeran prelazak u drugu traku, prepoznavanje saobraćajnih znakova, Auto-Hill hold, Park Assist, automatska duga i kratka svjetla i sl.

Što se tiče vanjskog dizajna, promjene uključuju nove branike, novu masku motora, standardna LED svjetla naprijed i nazad, osvježena paleta boja, te nove ratkape veličine između 15 i 17 inča.

Prema dosadašnjim informacijama, službena premijera ovog automobila treba da se desi na ovogodišnjem Sajmu automobila u Frankfurtu, a prodaja će navodno započeti u prvoj polovini naredne godine.


Detaljnije

Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode


Nakon saobraćajne nesreće u svakom slučaju očekuju Vas brojni problemi, od zbrinjavanja oštećenog vozila s mjesta nesreće, izbora servisa kojem ćete povjeriti popravku vozila, do prijave štete osiguravajućoj kući.

U nastavku članka ćete otkriti korake koje treba da načinite, uz zavisnosti od toga da li je saobraćajnom nezgodom prouzrokovana veća ili manja materijalna šteta, ili je došlo do povrede učesnika nezgode.

Evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći (European Accident Report)

Vozači u BiH koji su učestvovali u saobraćajnoj nesreći u kojoj je načinjena manja materijalna šteta slabo su upoznati sa praksom da u takvim situacijama ne moraju zvati policiju koja bi sačinila izvještaj o načinjenoj šteti, ukoliko posjeduju Evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći.

Savjetnici za prodaju u osiguravajućim društvima prilikom ugovaranja polise obaveznog osiguranja od automobilske nezgode svojim klijentima dodjeljuju besplatne primjerke Evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama, tako da su ovi obrasci dostupni svima.

Ako dođe do saobraćajne nesreće sa manjom materijalnom štetom, evo nekoliko savjeta učesnicima šta treba učiniti.

Pod manjom materijalnom štetom podrazumijevaju se štete nastale na vozilu posljedicom saobraćajne nesreće, kada na vozilu nije došlo do oštećenja vitalnih dijelova i sklopova i koje može nakon toga da se samostalno kreće po cesti.

Obaveza učesnika saobraćajne nezgode nakon ispunjavanja Evropskog izvještaja je da fotografišu mjesto saobraćajne nezgode sa nekoliko različitih pozicija, izmjere pojedine elemente saobraćajne nezgode. Po jedan primjerak popunjenog i potpisanog obrasca potrebno je uručiti vozaču koji je prouzrokovao saobraćajnu nezgodu a drugi dostaviti osiguravajućem društvu kod koga je štetnik osiguran.

Primjena Evropskog izvještaja u našoj zemlji je u funkciji od 2007. godine, ali kod nas još uvijek nije zaživjela primjena ovakvog načina izvještavanja o posljedicama saobraćajne nezgode.

Novčani iznos do kojeg je primjenjiv Evropski izvještaj je 1.000,00 KM.

Ako učesnici nemaju obrazac, potrebno je na drugi način razmjeniti lične podatke, podatke o vozilima, podatke o AO (obavezno osiguranje od autoodgovornosti).

Poželjno je odmah poslije nezgode da učesnici zajedno odu kod osiguravajućeg društva, zbog eventualnog izbjegavanja saradnje nekog od učesnika u postupku realizacije štete.

Kada pozvati policiju?

Saobraćajnu policiju obavezno pozovite u slijedećim slučajevima:

1. U slučaju nastanka štete veće od 1.000 KM

2. U slučaju da ima poginulih ili povrijeđenih osoba

3. U slučaju sudara sa neosiguranim vozilom

4. U slučaju da je neko od učesnika vozio bez vozačke dozvole

5. Ako se sudar desio sa vozilom koje je registrovano u inostranstvu

Obavezno osiguranje – polisa štiti i oštećenog i krivca

Prema Zakonu o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, svi vlasnici vozila moraju imati obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti. To znači da u slučaju sudara u kome je osiguranik kriv, osiguravajuća kuća isplaćuje štetu drugom učesniku u nezgodi, kome je nanijeta šteta.

Obavezno auto osiguranje podrazumijeva naknadu štete trećim licima bez obzira da li je riječ o oštećenju ili uništenju vozila, ili povredi ili smrti treće osobe. Proces naplate štete traje 14 dana od potpisivanja zaključnog sporazuma.

Kasko osiguranje – odšteta za svaku štetu

Pored obaveznog osiguranja, potrebno je spomenuti i dodatna, dobrovoljna osiguranja vašeg automobila, a to su djelimično i puno kasko osiguranje.

Kod kasko osiguranja, osiguranik osigurava sopstveno vozilo i šteta se isplaćuje bez obzira na krivicu. Jednostavnije rečeno, ukoliko imate polisu kasko osiguranja, uz obaveznu polisu auto-odgovornosti, prilikom sudara koji ste Vi prouzrokovali, osiguravajuća kuća će po obaveznoj polisi auto-odgovornosti nadoknaditi štetu prouzrokovanu vozilu koje ste udarili, a po kasko polisi štetu na Vašem vozilu.


Detaljnije

Šta znače nazivi svjetski poznatih marki automobila


Sigurno ste se dosad zapitali kako su najpoznatiji brendovi automobila dobili svoje ime.

Donosimo vam listu od 10 najpopularnijih marki automobila i sažeti uvid u to kako su dobili svoje nazive.

1. Audi

Njemački inženjer August Horch osnovao je kompaniju August Horch & Cie. Motorwagenwerke AG 1904. godine. Zbog nesporazuma među partnerima, Horch je napustio kompaniju i osnovao vlastitu kompaniju pod nazivom August Horch Automobilwerke GmbH 1909. godine. Međutim, nakon sudske presude nije imao više pravo na korištenje svog prezimena u nazivu. Na sastanku za biranje novog imena, njegov sin je predložio latinsku riječ "Audi" što znači "čuti", slično Horchu na njemačkom jeziku.

2. Aston Martin

Naziv Aston Martin dijelom potiče od imena osnivača brenda Lionela Martina, a dijelom od Aston Hilla, mjesta gdje je osnivač živio. Kompanija je osnovana 1914. godine sa sjedištem u Londonu.

Lionel je bio opsjednut sa luksuzom, ljepotom i performansama, stoga nije čudno da je Aston Martin postao sinonim za holivudske poznate ličnosti i filmove.

3. Chevrolet

Chevrolet je osnovan 1911. godine od strane Louisa Chevroleta i William C Duranta u Detroitu. Louis Chevrolet je bio švajcarski vozač auto trka i automobilski inženjer.

4. BMW

Kompanija BMW je počela sa radom 1912. godine, a nastala je kao rezultat spajanja 3 njemačke kompanije. Sam naziv BMW je akronim od Bayerische Motore Werke. Ova multinacionalna kompanija ima sjedište u Minhenu, a ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je proizvodila čak i avionske motore do 1945. godine.

5. Ferrari

Ovaj brend je dobio svoje ime po svom osnivaču italijanskog porijekla koji se zvao Enzo Ferrari. Iako je Ferrari zvanično dostupan u 26 serijskih boja, najpopularnija je crvena.

6. Honda

Odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1948. godine je osnovana Honda. Ime je dobila po svom vlasniku i osnivaču Soichiro Hondi.

7. Ford

Ford je svakako jedna od najpoznatijih i prvih fabrika automobila na svijetu koja je koristila montažnu traku. Fabrika je osnovana 1901. godine u SAD-u, a brend je dobio naziv po svom osnivaču Henryju Fordu.

8. Mercedes

Priča o nastanku Mercedesa je vezana za Emila Jellineka, austrougarskog karijernog diplomatu i predstavnika Daimlera za Francusku, Austrougarsku i SAD. Jellinkek je 1902. godine osnovao kompaniju i dao joj ime po svojoj kćerki – Marcedes.

9. Volkswagen

Ideja oko proizvodnje Volkswagen automobila se temeljila na proizvodnji pouzdanih i pristupačnih automobila dostupnih narodnim masama. Tako je naziv Volkswagen proizvod njemačke kovanice Volks Wagen, odnosno narodni auto.

10. Rolls-Royce

Listu završavamo sa brendom koji je apsolutni sinonim za luksuz, a to je Rolls-Royce. Ova engleska kompanija je počela sa radom 1906. godine, kao rezultat kolaboracije dvojice biznismena Henry Royce i Charles Rolls. Naziv brenda, kao što već pretpostavljate, je nastao od prezimena osnivača.


Detaljnije

7 najraširenijih zabluda o automobilima


Donosimo vam 7 najzastupljenijih zabluda koje se tiču automobila – od potrošnje goriva, ulja do pripreme automobila za zimske uslove.

1. Bolje gume na prednju osovinu

Logika iza ovog mita je da bolje gume postavljene na prednjoj, upravljačkoj osovinu automatski znače i bolju reakciju vozača, što povećava bezbjednost. Iako nove gume naprijed poboljšavaju kočenje i vožnju po mokroj cesti, loše zadnje gume čine da u kritičnim situacijama u krivinama automobil lako proklizava.

2. Priprema automobila za zimu

Mnogi mehaničari preporučuju posebnu pripremu automobila za zimu, u smislu izmjene svih tekućina sa onima otpornim na hladnoću. Stvarnost je da je potrebno samo da stavite zimske gume i prilagodite pritisak u njima, i vaš auto je spreman za zimske uslove. Ova zabluda je ostatak iz prošlih vremena kadda su postojala posebbna ulja za ljeto i zimu.

3. Visokooktansko gorivo

Neki vozači vjeruju da korištenje premijum, visokooktanskog goriva smanjuje potrošnju i čini da motor bolje radi. Istina je da mali postotak automobila zahtijeva visokooktansko gorivo, kao što su sportski automobili sa visokim stepenom kompresije. Većina automobila koristi motore sa nižim stepenom kompresije, što dalje implicira da korištenje visokooktanskog benzina neće smanjiti potrošnju, niti će motor raditi bolje.

4. Raspored mase

Mnogo vozača vjeruje da je najidealniji raspored težine na automobilu 50:50 u odnosu na prednju i zadnju osovinu. Ovo bi bilo tačno ako bi se veći dio mase mogao rasporediti ispred zadnje i iza prednje osovine. Niže težište i centar ravnoteže na sredini automobila su krucijalni za stabilnost.

5. Promjena ulja na svakih 5.000 km

Uvjerenje kako se ulje mora mijenjati na svakih 5.000 pređenih kilometara je veoma rašireno.

Ova zabluda ima svoje korijene još u sedamdesetima, kada se tehnologija ulja još razvijala.

Što se tiče promjene ulja, treba da se pridržavate uputstava proizvođača motora vašeg automobila. Za većinu automobila proizvedenih u zadnjih 10-ak godina to je oko 12.000 km, ali može biti sve do 30.000.

6. Zagrijavanje motora prije kretanja

Prema nekim vjerovanjima, kada god upalite motor (posebno zimi) morate ga pustiti da se zagrije do svoje normalne temperature, inače će se pokvariti. Stvarnost je da treba da izbjegavate trocifrene brzine i nagla ubrzanja u prvih nekoliko kilometara i možete odmah krenuti.

7. Čist automobil ne privlači pažnju policije

Kada je riječ o "upadanju u oko policiji", moramo vas razočarati i otkriti da čistoća automobila ovdje ne igra nikakvu ulogu. Naime, najbitniji je dizajn i boja automobila. Ako želite da vas što manje zaustavlja policija, onda definitivno treba da izbjegavate crvenu boju automobila.


Detaljnije

10 najpopularnijih modela automobila na Instagramu


Prošlo je već 9 godina otkako su prvi korisnici otvorili svoje naloge na popularnoj društvenoj mreži za koju svi znamo – Instagram. Sredinom prošle godine je Instagram dostigao milijardu aktivnih korisnika mjesečno, što ga čini vjerodostojnim pokazateljem popularnosti nečega.

Budući da su automobili itekako nešto čime se neko može pohvaliti na Instagramu, ili iskazati svoju fasciniranost nekim modelom, portal veygo.com se odlučio na studiju u kojoj se našlo 30 modela automobila koji su imali najviše dijeljenja (skratili smo listu na 10).

#10 Audi R8

Na poslednjem mjestu naše liste se nalazi Audi R8 sa 2.900.314 dijeljenja. Sa druge strane, prema jednom drugom istraživanju od strane gore navedenog portala, ovaj superautomobil je najpretraživaniji automobil na internetu. Audi R8 je bio prvi po pretraga u čak 95 država.

#9 Lamborghini Aventador

Na devetom mjestu se našao Lamborghini Aventador. Korisnici su podijelili više od 3 mliona fotografija ovog skupocjenog automobila.

#8 BMW M4

Sa više od 3.4 miliona fotografija na Instagramu, BMW M4 je ispred modela M5 za više od 700,000 fotografija.

#7 Chevrolet Corvette

Korisnici su podijelili više od 3.9 miliona fotografija ovog legendarnog automobila.

#6 Chevrlet Camaro

Za neke je iznenađujuće da se Camaro našao ispred Corvettea, i to sa značajnom razlikom (4.686.969 dijeljenja).

#5 Jeep Wrangler

Jeep Wrangler je najpopularniji terenac na listi sa 5.137.019 dijeljenja.

#4 BMW M3

Najpopularniji BMW na Instagramu j najveća bavarska ikona – M3.

#3 Nissan GT-R

Sa impozantnih 7.019.123 dijeljenja, Nissan GT-R je jedini Nissan na listi.

#2 Honda Civic

Honda Civic je drugi najprodavaniji model u SAD, pa visoko drugo mjesto i 7.402.365 dijeljenja nisu nikakvo iznenađenje.

#1 Ford Mustang

Na prvom mjestu, kao najpopularniji automobil na najpopularnijoj društvenoj mreži je Ford Mustang. Sa skoro 12 miliona podijeljenih fotografija, Mustang je apsolutni vladar ove liste.

Ovaj model automobila se prodaje u čak 146 država širom svijeta, a tri godine zaredom je najprodavaniji sportski automobil na svijetu. Glavno tržište Mustanga je SAD, a veoma je popularan i u Evropi i Aziji.


Detaljnije

Prvi električni Seat stiže 2020. godine


Seat, španski proizvođač automobila sa sjedištem u Martorellu, je prepoznao lukrativnost proizvodnje električnih automobila, te je predstavio konceptni el-Born koji bi na tržište trebao stići već 2020. godine.

Seat el-Born je prvi potpuno električni električni automobil iz VAG grupacije koji je utemeljen na modularnoj MEB platformi. Dobio je ime po poznatom dijelu Barselone, gradu u kojem je dizajniran i razvijen do ovog stepena.

Što se tiče cijene, ona bi mogla kretati oko 30,000 evra, koliko bi inače morali izdvojiti za dobro opremljen Leon ili Golf.

Do 420 kilometara sa jednim punjenjem

Španski proizvođač navodi da će serijska verija el-Borna biti u mogućnosti preći udaljenost od 420 kilometara sa samo jednim punjenjem akumulatorskih baterija, naravno u skladu sa novim WLTP standardom. Za pogon se brine električni motor od 204 KS. Koncept ima 20- inčne točkove sa optimizovanom aerodinamikom, dok toplotna pumpa redukuje potrošnju energije pri grijanju dovoljnu za 60 km dometa. Ubrzanje do 100 km/h traje 7,5 sekundi, dok uz brzi punjač punjenje od 0 do 80% traje kratkih 47 minuta.

Što se tiče enterijera, može se reći da djeluje dosta konzervativno, sa dominantnim 10-inčnim zaslonom i sistemom autonomne vožnje drugog nivoa, što takođe otkriva da je serijska proizvodnja blizu.

Nivo 2 autonomije znači da će se automobil prvenstveno oslanjati na vozača, ali da može pomoći pri upravljanju, ubrzanju i usporavanju, kao i pri parkiranju.

Ukupna dužina vozila, čini se jednaka onoj dobro nam poznatog Seata Leona, dok veći točkovi na 20-inčnim felugama ukazuju na to da će el-Born moći pružiti veći komfor svojimputnicima.

Seat takođe sprema koncept "Minimo" za Sajam u Ženevi

Koncept dvosjeda Minimo, prema Seatu, kombinuje prednosti automobila i motocikala kako bi se stvorilo okretno električno gradsko vozilo. Samo vozilo je dugačko 2500 mm, što je ista dužina kao i prva generacija Smarta ForTwo.

Koncept je predstavljen na Mobile World Congress-u, koji se krajem februara održao u Barseloni.


Detaljnije

Novi Peugeot 208 – Spoj elegancije i futurizma


Salon automobila u Ženevi, koji će otvoriti svoja vrata 7. marta donosi službeno predstavljanje jednog od najiščekivanijih automobila godine – Peugeot 208.

Ako je suditi prema prvim službenim fotografijama koje su procurile u javnost, Peugeot 208 je naslijedio neka dizajnerska rješenja od većih sestrinskih modela – 3008 i 508.

Peugeot 208 ima "čistije" dizajnerske linije u odnosu na 3008 i 508, ali kao i oni, definitivno ima pomalo futurističke crte. Ono što je sigurno preuzeto od sestrinskih modela su prednja dnevna svjetla, koja pomalo podsjećaju na životinjske kandže.

Najljepši gradski mini?

Peugeot 208 se temelji na novoj platformi PSA grupacije naziva CMP (Common Modular Platform), koju trenutno dijeli samo sa DS 3 Crossback kompaktnim SUV-om.

Bitno je istaći da će novi Peugeot 208 doći i u svojstvu potpuno električnog automobila, što će mu omogućiti dugotrajnu konkurentnost. Pored potpuno električne verzije, Peugeot 208 će biti dostupan i sa benzinskim turbo motorima, te turbo dizelom.

Korištenje gore pomenute modularne platforme podrazumijeva da će električna verzija 208-ice zahtijevati neznatne promjene u strukturi automobila koji će već imati sve pretpostavke za uvođenje električnog pogonskog sklopa. Akumulatorske baterije neće zauzimati dodatni prostor u unutrašnjosti vozila, nego će najvjerovatnije biti smještene u njegovom donjem dijelu.

Što se tiče dometa sa jednim punjenjem, on bi trebao iznositi do 300 kilometara.

U kabini će novi Peugeot 208 biti potpuno redizajniran. Očekuje se novi infotainment, sustemi za asistenciju vozača i konekcije. Što se tiče ovog modela, Peugeot je ostao vjeran pomalo neobičnim proporcijama volana, koji veličinom djeluje kao da je namijenjen upravljanju virtuelnim autićima u nekog video-igri.

Peugeot spremio hibridnu zvijer za Ženevu

Pored nove 208-ice, Peugeot je za salon u Ženevi spremio predstavljanje novog sportskog Peugeot-a 508 sa 400 KS. Kompanija ističe da auto emituje svega 49 g/km CO2, i da samo na struju može preći 50 km. Izvana izgleda zaista moćno, dok se u unutrašnjosti ističu sportska sjedišta i alkantara, materijal koji je postao popularniji od kože.


Detaljnije

VW odbacio glasine o prestanku proizvodnje modela Passat


Prošle sedmice su njemačke novine Bild objavile vijest da Volkswagen planira smanjenje proizvodnje Passat modela da bi stvorio više mjesta za proizvodnju električnih automobila, a takođe je objavljeno da postoji mogućnost da se proizvodnja ovog mega-popularnog automobila u potpunosti obustavi.

Međutim, izgleda da nijedna od te dvije vijesti nije istinita. Prošle sedmice je Volkswagen održao tajnu pres konferenciju u Hamburgu, u svrhu predstavljanja restilizovanog modela, koji će biti lansiran u Evropi 2020. godine. Pres konferencija je poslužila i za negiranje glasina koje su objavljene u njemačkoj štampi.

Portparol na pomenutom događaju je rekao da su se pojavile neke razočaravajuće vijesti u vezi sa Passatom, i da stvar treba pojasniti.

"Novinari mi govore da će Passat biti ukinut zbog promjena u automobilskoj industriji, kao i da kompanija razmatra da fabriku u Emdenu prilagodi isključivo za električne automobile. Odmah da vam kažem, mi nećemo ukidati Passat", rekao je VW-ov portparol.

Uzimajući u obzir da je Passat osvježen a ne zamijenjen novim modelom, jasno je da kompanija Volkswagen zadovoljna uspješnim receptom i konkurentnošću koju Passat uživa na tržištu.

Passat 2020 – glavne karakteristike

Najvažnije obilježje novog Passata jeste autonomnost. Volkswagenov "Travel Assist" slobodno možemo nazvati autopilotom, sistemom koji nudi visok stepen samovoznosti te je u mogućnosti upravljati automobilom sve do brzine od 210 km/h.

Pored novog autonomnog sistema, tu je novi multimedijalni sistem pod nazivom MIB3 sa veličinom ekrana sve do 9.2 inča, što zavisi od opreme koju odaberete. Ovaj sistem ima ugrađenu SIM karticu koja mu omogućuje stalnu povezanost sa internetom a ujedno i funkciju hot spota.

Što se tiče motora, biće moguć odabir između nekoliko benzinaca i dizela. Najsnažniji benzinac biće turbo sa 272 KS dok će najsnažniji dizel motor biti biturbo TDI motor zapremine 2.0 litre sa elastičnih 240 KS. U ponudi će biti i hibridni Passat GTE sa pojačanim paketom akumulatorskih baterija što bi mu trebalo omogućiti domet od 55 kilometara samo na struju.


Detaljnije

Top 7 automobila sa 7 sjedišta


Porodice sa više djece često se nađu u nezgodnoj situaciji kada se svi zajedno moraju prevesti automobilom na neku kraću udaljenost, a da ne govorimo o nekom dužem putovanju.

Međutim, i za porodice sa četvoro i više djece postoje kvalitetna automobilska rješenja.

U ovom članku Vam donosimo 7 automobila sa 7 sjedišta, koja možete razmotriti ako ste planirali pravi porodični automobil za Vašu veliku porodicu.

1 Peugeot 5008

Peugeot 5008 se često naziva kraljem porodičnih automobila. Sa ovim modelom, Peugeot je promjenio koncepciju modela 5008, te ga transformisao iz tipičnog monovolumena u urbani SUV.

Buduće vlasnike će ugodno iznenaditi način na koji se 5008 ponaša u vožnji, a treba istaći da u sve pakete opreme serijski ulazi automatska kočnica u slučaju opasnosti, sistem upozoravanja vozača i prepoznavanja saobraćajnih znakova.

2 Ford Galaxy

Ford Galaxy je luksuznija verzija porodičnog auta, koje se proizvodi od 1995. godine. Pruža komfor putnicima na stražnjem sjedištu sa posebnim klima sistemom i opcijom kojom se podiže treći red sjedišta pritiskom na dugme. Napredne tehnologije implementirane u Ford Galaxy su inteligentni Speed Limiter, te Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection (na mogući rizik od sudara daje vozaču upozorenje).

3 Audi Q7

One sa dubljim džepom može zainteresovati ovaj luksuzni, komforni automobil. Q7 dolazi sa mnogo zanimljivih karakteristika kao što su pokretanje motora bez ključa, 19-inčne aluminijumske felne te cruise control. Sva sjedišta u drugom i trećem redu imaju Isofix učvršćenja za dječja sjedišta, a roditelji mogu smjestiti u sjedalice do šestoro djece. Ovaj model odlikuje praktičnost, ugledan interijer i snažne performanse.

4 Opel Zafira

Za porodične ljude sa malom djecom je Opel Zafira odlično rješenje. Opel Zafira ima veliku nosivost (550 kg), veliki prtljažnik 600 litara zapremine (a kada se preklopi zadnja klupa 1.700 litara).

Opelov motor 2.0 DTI razvija maksimalnu snagu od 100 KS. Motor je štedljiv.

5 Volvo XC90

Volvo XC90 donosi neprikosnovenu sigurnost, moderan dizajn i nenadmašiv luksuz. Naravno, tu je I ogroman putnički i prtljažni prostor, kao i treći red sjedišta.

6 Renault Grand Scenic

Francuski veliki monovolumen jeftinija je i manja verzija skupljeg i prestižnijeg Espacea. Ima sve što jedan monovolumen treba imati – puno prostora, bogatu opremu i moderan funkcionalan dizajn.

7 Seat Alhambra

Seat Alhambra je opremljena sa čak 3 reda sjedišta i mjestom za do 7 putnika. Sva sjedišta u drugom redu mogu biti opremljena sa integrisanim dječijim sjedištima. Takođe su ugrađene pametne police koje drže stvari urednima. Opemljenost vozila, te vožnja s karakterom čine Alhambru savršenim saputnikom u porodičnom životu.


Detaljnije

Volvo želi da spriječi ljude da kupuju njihove automobile


Reklame za automobile su poprilično predvidive, one prikazuju dizajn i komfor najnovijih modela, kao i popuste za kupce koji se mogu iskoristiti ako se automobil kupi u određenom periodu.

Ali u svojoj marketinškoj kampanji za njemačko tržište, Volvo želi da budući vlasnici njegovih vozila koriste uslugu pretplate, umjesto da se odluče za kupovinu.

Radi se o programu "Care by Volvo" sa reklamnom kampanjom:"Nemojte da kupite ovaj automobil. Pretplatite se na njega".

Koliko košta Volvo pretplata?

Po ovom programu, novi crossover Volvo XC40 sa osnovnom opremom je dostupan po fiksnoj mjesečnoj pretplati u iznosu od 498 evra, a u cijenu su uključeni osiguranje, registracija, i usluge kao što su pomoć na putu i čuvanje zimskih guma. Za Volvo XC90 SUV sa aluminijumskim felnama i Nappa kožnim tapacirungom pretplata se kreće do 929 evra.

Pitanje je da li će program biti uspješan u Njemačkoj, budući da je cijena pretplate čak 40% viša od lizinga.

Volvo je nedavno pokrenuo ovaj program i u Kanadi, što je razljutilo dilere švedskog proizvođača koji smatraju da će program pretplate prouzrokovati zatvaranje njihovih prodajnih salona širom svijeta.

Drugi proizvođači koji nude program pretplate

Volvo nije prvi koji je pokušao model pretplate. Ford Motor Co. nudi automobile u San Francisku i Los Anđelesu sa početnom pretplatom od $405 mjesečno, prije poreza.

Mercedes-Benz, Porsche i Cadillac dopuštaju vozačima u određenim gradovima da mijenjaju skupocjene modele više puta godišnje za $1000 do $2000 mjesečno.

Ovi programi "auto-pretplate" pokazuju težnje proizvođača automobila da se približe mlađim generacijama koje su navikle na servise kao što su Uber ili Lyft, ili na koncepte koji uključuju dijeljenje automobila sa više ljudi tzv. carpool.

"Automobil više nije tako bitan mladim ljudima kao što je bio u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog vijeka. Pretplata na automobil je praktičan način da se ima automobil bez finansijskog rizika", rekao je Jan-Phillip Hasenberg, partner u konsultantskoj firmi Roland Berger.

Glavni cilj Volvo kompanije je da ostvari dugotrajnu vezu sa svojim klijentima.


Detaljnije

Volkswagen planira otvaranje druge tvornice električnih automobila u SAD


VW razmatra mjesto za novu fabriku električnih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njemački automobilski gigant već ima jednu fabriku na ovom području u gradu Chattanooga, koji je jedan od četiri velika grada u američkoj državi Tennessee.

Preko granice, u Meksiku se nalazi još jedna VW fabrika u Puebli. U ovoj fabrici sklapaju se Golf, Jetta, nova Buba i Tiguan.

Jedna fabrika nije dovoljna za VW-ove planove

Novi pogon je potreban prvenstveno zbog proizvodnje novog VW vozila koje će tek biti predstavljeno javnosti, a njegova cijena će se kretati između 30 i 40 hiljada dolara.

"Mi smo 100 posto u procesu ~trebamo tvornicu električnih automobile u Sjevernoj Americi~ i o tome sada raspravljamo", rekao je Scott Keogh, novi izvršni direktor grupe Volkswagen za Ameriku.

Da bi proizvodnja počela do 2020. godine, prvo će nove automobile proizvođači van SAD-a, a zatim će se proizvodnja prebaciti u novu američku fabriku.

Njemački auto-gigant je najavio da će do 2023. godine uložiti skoro 44 milijarde evra u razvoj električnih automobile, autonomnih vozila i novih mobilnih usluga.

Trenutno najveći udio na američkom tržištu što se tiče električnim automobila zauzima Tesla, ali još nije prekasno da Volkswagen uzme svoj dio kolača, istakao je Keogh.

Nova fabrika u istočnoj Evropi

Volkswagen planira da otvori novu fabriku u Evropi, a potencijalne lokacije su Turska, Rumunija i Bugarska.

Potreba za novim pogonom je iznikla nakon prebacivanja proizvodnje VW Passata iz Njemačke u fabriku Skvas u češkom gradiću Kvasiniju. Trenutno se u Kvasiniju sklapaju SUV modeli Skoda Karoq i Seat Ateca.

Nova fabrika će zapošljavati oko 5 hiljada radnika.

Što se tiče VW fabrika u Njemačkoj, tri će se potpuno transformisati u pogone za proizvodnju električnih automobila.

U maju ove godine je otkriveno da kompanija Volkswagen otvara tri nove fabrike u Kini sa lokalnim partnerom FAW Grupom, kao rezultat napora da očuva lidersku poziciju na tom lukrativnom tržištu.


Detaljnije

Ford razvija tehnologiju za uklanjanje "mirisa novog automobila"


Većina nas voli miris novog automobila, ali to nije slučaj sa kupcima iz Kine, koji imaju averziju od mirisa svježe sastavljenog automobila.

Iz ovog razloga, američki proizvođač automobila Ford želi da iz vozila koja prodaje u Kini ukloni karakterističan miris koji se osjeća u novom automobilu.

Više od 10 procenata vozača u Kini požalilo se da im smeta miris novog automobila, što je ujedno i najčešća pritužba na nove automobile. Neugodan miris u vozilu je postao prioritetni tržišni problem, dvostruko značajniji od problema prekomjerne potrošnje goriva.


Fordova metoda za uklanjanje specifičnog mirisa

Takozvani "miris novog automobila" nastaje primarno zbog jedinjenja organskog porijekla koja se koriste u izradi enterijera vozila, ali i zbog upotrebe raznih hemikalija za pričvršćivanje određenih dijelova automobila.

Fordova metoda za uklanjanje mirisa novog automobila nije revolucionarna, riječ je o običnom izlaganju automobila sunčevoj svjetlosti, uz dodatnih nekoliko koraka. Naime, zamisao je da se automobil izloži sunčevoj svjetlosti, širom otvorenih prozora, dok je motor uključen i grjanje i ventilacija uključeni na maksimum, piše Detroit Free Press.

Debbie Mielewski iz Forda tvrdi da je ideja rezultat višegodišnjih istraživanja, ali da razmatraju i druga rješenja.

Prošle godine Ford je oformio tim od 18 ljudi sa visoko osjetljivih čulom njuha, čiji je zadatak bio da detektuju neugodne mirise u novim automobilima i da pomognu u nalaženju načina da se isti eliminišu.

Kompanija je čak otišla korak dalje, podnijevši zahtjev za patent u vezi nove tehnologije koja otklanja neugodne mirise iz novih automobila.

Ova tehnologija je namijenjena za polu-autonomna vozila koja će se proizvoditi u budućnosti, što dalje implicira da se neće primjenjivati na konvencionalnim, putničkim automobilima.


Položaj Forda u Kini

Prodaja automobila marke Ford u Kini je pala za 43 procenta u septembru ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine. Auto gigant je takođe bio pogođen trgovinskim ratom između SAD-a i Kine, uprkos činjenici da Ford prodaje automobile u Kini preko partnerstava sa lokalnim kompanijama.

Ipak, Ford nije spreman da se odrekne ovako lukrativnog tržišta, te je smislio plan za oporavak poražavajućih brojki. Fordov "Kina 2025" plan obuhvata 50 novih ili redizajniranih proizvoda za kinesko tržište koji će biti lansirani do 2025. godine. U Fordu takođe predviđaju da će do 2025. godine 70% svojih proizvoda koji će se prodavati u Kini činiti hibridni ili električni automobili.


Detaljnije

Glavne vrste karoserija putničkih automobila


Karoserija je gornji dio automobila. Postavlja se na šasiju, i u njoj su smješteni motor, putnici i prtljag. Osim aerodinamike i sugurnosti, pri konstruisanju karoserije treba obratiti pažnju i na udobnost putnika, dobroj vidljivosti i prostranosti.

Iako određeni proizvođači automobila eksperimentišu sa karoserijom želeći time da stvore neki posebni oblik karoserije, postoji opšte poznata klasifikacija automobila po karoseriji.

Vrste karoserije automobila

Limuzina

Limuzina je automobil sa četvoro vrata i gepekom odvojenim od putničke kabine. Limuzina je dobila ime po francuskoj provinciji Limousin, čiji su stanovnici nosili šešire oblika sličnog obliku karoserije takvog automobila.

Karavan

Karavan je oblik karoserije putničkih automobila sa petoro vrata izveden iz limuzine s kojom dijeli veličinu i platformu, ali kod koga se krov nastavlja sve do zadnjeg kraja. Karavan je posebno pogodan za prevoz kabastog tereta ili dugačkih predmeta.

Kupe

Kupe ima dvoje vrata. Što se tiče gepeka, prostor je mali u odnosu na druge karoserije, pa ova vrsta automobila nije praktična ako imate porodicu, ili ako planirate na duži put.

Kabriolet

Kabrioletom se smatra svaki automobil kojem se automatski ili ručno može skinuti krov.

Hečbek

Hečbek (hatchback) je putnički automobil niske ili niže srednje klase s troje ili petoro vrata, čiji je gepek smješten unutar putničke kabine iza stražnjih sjedišta. Glavna karakteristika ovog tipa automobila je njegov "odsječen" zadnji kraj. Gledano sa strane, ovaj automobil izgleda kao neka vrsta kraćeg karavana.

SUV

SUV modeli imaju zadnji kraj kao karavan, što podrazumijeva mnogo mjesta, veliki su, visoki i teški, pa su veoma bezbjedni. Imaju i velike točkove i dosta su uzdignuti od tla, te se sa njima lako penje na ivičnjake. Pored karavana, smatraju se dobrim izborom ako vam treba porodični automobil.

Džip

Džipovi se prave u varijanti sa troje i petoro vrata. Uglavnom su više izdignuti od zemlje u odnosu na druge karoserije, što čini da izgledaju snažnije od ostalih automobila.

Pikap

Pikap (pick-up) vozila su osvojila brojne simpatije zahvaljujući svojoj praktičnosti, i to prvenstveno zbog zadnjeg tovarnog prostora, koji terence pretvaraju u male kamione. Ova vrsta automobila je izuzetno popularna u SAD-u, gdje ih najviše koriste vlasnici imanja ili građevinskih kompanija. Modeli iz ovog segmenta mogu da posluže i kao porodični automobili, pod uslovom da se radi o modelu sa dvostrukom putničkom kabinom.


Detaljnije

Golf izgubio titulu najprodavanijeg modela u Evropi


Septembar je bio veoma nepovoljan mjesec za VW grupaciju, budući da je njihov višegodišnji

rekorder po prodajama Golf ne samo izgubio prvo mjesto po prodajama, već nije čak ni u

prvih deset.

Sa padom prodaje od 71%, Golf se našao tek na 13. mjestu sa 14.968 prodatih jedinica.


Opel Corsa najprodavaniji automobil u septembru

Opel je kao brend zabilježio najbolji prodajni rezultat u mjesecu septembru, pozicionirajući se

ispred BMW-a, Mercedesa, Forda i Volkswagena. Sa 24.752 prodane jedinice, Opel Corsa je

najprodavaniji automobil u Evropi za mjesec septembar. Drugo mjesto je zauzeo Ford Fiesta

sa 22.478 prodatih primjeraka, treće Renault Clio sa 21.944 prodaje, četvrto Toyota Yaris sa

19.479 prodaja, a peto Peugeot 208 sa 17.751 prodajom.

Novi standardi testiranja emisije gasova i potrošnje (WLTP) su prouzrokovali velike promjene

što se tiče potražnje novih automobila u Evropi.

Pored modela Opel Corsa, pobjednici prelaska na WLTP protokol su modeli Hyndai Kona,

Opel Grandland, Fiesta i najnoviji Volkswagen model, tipični predstavnik klase crossovera

pod nazivom T-Roc.

Uzimajući u obzir pogonsko gorivo, dominirali su benzinci sa udjelom od 58%, dok je dizel

pao sa 42% na 33%. Dizelska vozila su poslednjih godina izgubila na privlačnosti zbog

visokog nivoa emisija otrovnih čestica te skandala iz 2015. godine kada se otkrilo da je

Volkswagen varao na emisiji štetnih plinova. Afera je koštala Volkswagen bar 25 milijardi

dolara, ne računajući troškove na popravljanje imidža.


Najviše kupuju Britanci

Najviše automobila tokom septembra prodato je u Velikoj Britaniji 338.834, gdje su dva

najprodavanija modela Ford Fiesta i Vauxhall Corsa. Druga zemlja po prodajama automobila

je Njemačka sa 200.133 prodaje, treća Francuska sa 148.279 i četvrta Italija sa 125.319

prodaja.

Što se tiče zemalja u našem okruženju, dostupni su podaci samo za zemlje koje se nalaze u

Evropskoj uniji. Slovenija ubjedljivo vodi sa 4.893 prodaje, Rumunija je zabilježila 2.730

prodaja, dok je u Hrvatskoj prodato 2.894 novih automobila u septembru.


Detaljnije

Tesla po prvi put prestigao Mercedes po prodaji u SAD-u


Ova godina postaje sve bolja i bolja za kompaniju Tesla, budući da je najpoznatiji brend u svijetu električnih automobila uspio da nadmaši Mercedes-Benz po prodaji u Sjedinjenim Američkim Državama.

U trećem kvartalu kompanija Tesla je prodala 69.925 automobila, dok je Mercedes-Benz uspio prodati 66.542 automobila.

Prijetnja i za bavarskog giganta

Prema istraživanjima stručnjaka iz auto-industrije, postoji velika mogućnost da će Tesla da pretekne i drugog njemačkog proizvođača luksuznih automobila – BMW.

Kompanija BMW prodala je samo 1.754 automobila više na američkom tržištu u odnosu na Teslu. Budući da ova cifra nije velika, i uzimajući u obzir ogromnu popularnost Tesla automobila, očekuje se da Tesla prestigne po prodajama i BMW.

Iz kompanije Tesla je ranije ovog mjeseca stiglo saopštenje da su isporučili 83.500 vozila širom svijeta, što predstavlja skok od 80 posto u odnosu na cijelu prošlu godinu. Što se tiče proizvodnje, fokus je definitivno na Modelu 3, koji je proizveden u 55.840 primjeraka. Cilj kompanije da završi 2018. godinu sa 100.000 proizvedenih modela nije promijenjen.

Kompanija je blizu poslovanja sa profitom

Iako se suočavala je problemima u proizvodnji, Tesla je prema tržišnoj vrijednosti najvrijedniji američki proizvođač automobila. Od 2010. godine kompanija Tesla je imala profit u samo 2 tromjesečja.

U pismu od 30. septembra, Mask je rekao da se Tesla približava profitabilnom poslovanju.

Elon Musk više neće biti predsjednik uprave Tesle

Nakon što ga je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila za prevaru, Elon Musk se nagodio i više neće biti predsjednik uprave "Tesla Motorsa".

Prema uslovima nagodbe, Elon Musk će ostati direktor u Tesli, ali mora odstupiti sa mjesta predsjednika uprave na 3 godine. Pored toga, on i kompanija će platiti po 20 miliona dolara kazne.

Elon Musk se tereti za prevaru zbog niza obmanjujućih tvitova u kojima je naveo da će svoju kompaniju Tesla povući sa berze. On će ubuduće morati da se pridržava savjeta marketinškog odjeljenja kompanije, prije bilo kakve objave.


Detaljnije

7 najpoznatijih filmskih automobila


Automobili u filmovima mogu postati podjednako popularni kao glumci koji ih voze. Dobar automobil može pretvoriti prosječan film u blokbaster ili u bezvremenski klasik.

Danas vam predstavljamo 7 najpoznatijih i najlegendarnijih filmskih automobila, koji su dobrim dijelom zaslužni za uspjeh filmova u kojima su se pojavili.

#1 Batmobile

Batmobile je nastao 1955. godine kao nefunkcionalni konceptni automobil, koji je kupio Džordž Beris za 1 dolar i modifikovao ga za potrebe filma o Betmenu.

Spušten, elegantan i dugačak sa sjajnim ubrzanjem, te opremljen glasovnim upravljanjem, karoserijom otpornom na metke, bombama, Browning automatima, Batmobile je pravi superjunački automobil.

#2 Ford Mustang GT 390 (Bullitt)

Neponovljivi Steve McQueen je jedan od najcjenjenijih glumaca u istoriji filmske umjetnosti, a tome je svakako doprinio film Bullitt iz 1968. godine. Film se pamti po 11-minutnoj automobilskoj jurnjavi ulicama San Franciska u kojoj Steve McQueen sjedi za volanom zelenog Forda Mustanga GT 390.

#3 Aston Martin DB5 (Goldfinger)

Od svih automobila koje je vozio James Bond, DB5 je svakako najslavniji. U filmu je Aston Martin opremljen raznim dodacima, kao što su rezači guma, blindirana šasija, pop-up stražnjeg spojlera protiv metaka svih kalibara, sistem za izbacivanje suvozačkog sjedišta.

#4 Volkswagen Beetle Herbie iz 1963. godine

Američka komedija pod nazivom "The Love Bug" je stavila Volkswagen Bubu kao protagonistu filma. Simpatični automobil koji je nazvan Herbie je imao broj 53 na haubi zajedno sa prugama u 3 boje.

Navodno je kroz snimanje filma korišteno preko 10 Buba, od kojih su neke bile dorađene sa komponentama iz Porschea 356.

#5 Cadillac Miller – Meteor Ambulance Ecto-1

Ecto-1 je oznaka koju je ovaj klasični Cadillac dobio u filmu "Ghostbusters" iz 1984. godine.

Automobil je bio dugačak 6 metara, težak oko 3 tone i imao je dizajn karakterističan za američke modele s kraja 1950-ih. Ono što je zanimljivo je da je ovaj automobil originalno korišten kao vozilo hitne pomoći.

#6 Ford Falcon XB GT Pursuit Special

Policijski Ford Falcon iz prvog filma post-apokalističnog serijala "Mad Max" iz 1979. godine spada među omiljene modele filmofila. Radi se o svojevrsnoj australijskoj verziji Ford Mustanga. Filmska verzija je imala montiranu optiku prednjeg dijela, te kompresor marke Weiand.

#7 Lotus Esprit S1 (Špijun koji me je volio, 1977)

Iako je prva asocijacija na filmove o James Bondu Aston Martin, ipak se tokom godina još nekoliko proizvođača uspjelo izboriti za mjesto u filmovima o tajnom agentu. U filmu "Špijun koji me je volio" iz 1977. godine, Lotus Esprit S1 je ostao zapamćen kao jedan od najzanimljivijih Bondovih automobila. U filmu se ovaj automobil pretvarao u podmornicu, a nakon filma Lotus je zaprimio narudžbe ovog modela za 3 godine unaprijed.


Detaljnije

Kandidati za Svjetski automobil 2019. godine


April 2019. godine će biti u znaku automobila. Naime, Sajam automobila koji se održava svakog aprila u Njujorku će proglasiti pobjednike u 5 kategorija.

Proglašenju pobjednika će prethoditi višemjesečno ocjenjivanje i testiranje kandidata od strane 85 međunarodnih sudija.

Kategorije za koje se traži pobjednik su Automobil godine, Luksuzni automobil godine, Zeleni automobil godine, Sportski automobil godine, i Gradski automobil godine.

Kandidati

Ispod možete otkriti punu listu kandidata po kategorijama. Lista uključuje čak i modele koji nisu zvanično predstavljeni, a samim tim ni dostupni u prodajnim salonima.

Svjetski automobil godine

Acura RDX, Audi e-tron, Audi A1, Audi A6, Audi Q3, BMW 3 Series, BMW i8 Roadster, BMW X2, Cadillac XT4, Citroen C5 Aircross, Dacia Duster, Ford Focus, Honda Clarity Plug-in Hybrid, Hyndai Santa Fe, Hyndai Nexo, Infiniti QX50, Jaguar E-Pace, Jaguar I-Pace, Jeep Cherokee, Jeep Wrangler, Kia Ceed/Forte, Kia Niro EV, Kia Soul, Lexus ES, Lexus UX, Nissan Altima, Nissan Kicks, SEAT Arona, Subaru Forester, Suzuki Jimny, Toyota Avalon, Toyota Corolla, Toyota RAV4, Volvo S60/V60, i Volvo XC40

Luksuzni automobil godine

Audi A7, Audi Q8, BMW 8 Series, Mercedes-Benz GLE, i Volkswagen Touareg.

Gradski automobil godine

Jedan od ovih pet kandidata će ponijeti titulu Gradski automobil godine: Audi A1, BMW X2, Kia Soul, SEAT Arona i Suzuki Jimny.

Zeleni automobil godine

Konkurencija je zaista jaka ove godine, budući da listu kandidata za ovu kategoriju sačinjavaju: Audi e-tron, BMW i8 Roadster, Honda Clarity Plug-in Hybrid, Honda Insight, Hyndai Nexo, Jaguar I-Pace, Kia Niro EV, Lexus ES Hybrid, Lexus UX Hybrid, Toyota Avalon Hybrid i Toyota RAV4 Hybrid.

Sportski automobil godine

Kandidati za ovu kategoriju su Aston Martin Vantage, Kia Ceed GT, McLaren 720S, i BMW M2 Competition.

Prošlogodišnji pobjednici

Za 2018. godinu, titulu Svjetskog automobila osvojio je Volvo XC60. Za najbolji zeleni automobil svijeta 2018. godine nagradu je osvojio Nissan LEAF, a žiri je tom prilikom uzeo u obzir ukupan uticaj vozila na okolinu, uključujući emisije izduvnih gasova i potrošnju goriva.

Prethodna generacija Nissana LEAF proglašena je Svjetskim automobilom 2011. godine.

Što se tiče performansi, nagradu je odnio BMW M5, za dizajn Range Rover, a za luksuz Audi A8.

Nagradu "Najbolji gradski automobil" osvojio je Volkswagen Polo.


Detaljnije

Microlino privukao preko 8 hiljada kupaca


Microlino, električna reinkarnacija BMW-ove Issette koja se proizvodila tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka, već je prikupio više od 8 hiljada narudžbi kupaca, koji su uplatili polog od 1.000 evra.

Švajcarska kompanija Micro Mobility, koja je inače i proizvođač pomenutog automobila, će time zaraditi preko 100 miliona evra, budući da je početna cijena automobila 12.650 evra.

Najviše kupaca dolazi iz Njemačke i Švajcarske.

Neobičan izgled automobila

Microlino veoma podsjeća na model BMW Isetta koji se proizvodio sredinom prošlog vijeka.

Isetta je imala jajolik oblik i minimalističku unutrašnjost, a najprepoznatljivija karakteristika je bila činjenica da automobil posjeduje samo jedna vrata, koja su se otvarala sprijeda.

Oliver i Marlin Ouboter, braća iz Švajcarske su razvili sopstvenu verziju ovog BMW-ovog modela 56 godina nakon što je proizveden posljednji primjerak istog.

Braća su naslijedila ljubav prema izrađivanju čudnih automobila od oca, koji je zaradio milione od modernizovanih dasaka za plivanje.

Prema Oliveru Ouboter-u, koja je bio na čelu projekta, prosječan moderan automobil je previše glomazan za normalnu upotrebu. On je naveo statistike koje pokazuju da prosječno putovanje automobilom uključuje jednog ili dva putnika, koji pređu manje od 20 milja.

Kada možemo očekivati Microlino na cestama?

Prema planovima kompanije Micro Mobility, testna proizvodnja će početi narednog mjeseca, a do decembra planiraju pokrenuti i serijsku proizvodnju.

Microlino će biti sastavljan u pogonima kompanije Tazzari koja se nalazi u Italiji, koja se već bavi proizvodnjom malih električnih automobila. Ova kompanija je već izbacila na tržište svoj električni automobil Zero, koji je naročito popularan u Norveškoj.

Simpatični dvosjed je prvi put predstavljen u Cirihu u januaru prošle godine i dugačak je ne više od 2.4 metra. U zavisnosti od baterije, automobil će moći sa jednim punjenjem da pređe 126 km (baterija 8kWh) ili 202 km (veća baterija 14.4 kWh).

Za servisiranje automobila, Micro Mobility Systems je odabrao kompaniju Bosch Car Service.


Detaljnije

Ruski IT gigant Jandeks pokrenuo prvi samovozeći taksi u Evropi


Moskovski internet gigant Jandeks (Yandex), koji mnogi nazivaju i ruskim Guglom, i vlada ruske republike Tatarstan potpisali su sporazum o razvoju saobraćaja prevoznim sredstvima bez vozača.

Građanima Inopolisa će biti na raspolaganju dvije autonomne "toyote prius", koje će moći besplatno da koriste.

Kako servis funkcioniše?

Korisnici će moći da uđu ili izađu iz vozila na pet mjesta u gradu – u blizini medicinskog centra, sveučilišta, stadiona, poslovnog centra "Popov" i stambene četvrti "Zion".

Oni koji žele okusiti iskustvo vožnje u autonomnom taksiju, moraju pozvati vozilo na jednoj od spomenutih stanica i potom se besplatno dovesti do slijedeće stanice.

"Siguran sam da je automobil bez vozača pouzdaniji od vozila kojima upravljaju oni koji su kupili vozačku dozvolu", izjavio je Rustam Minihanov, predsjednik ruske republike Tatarstan.

Vrijeme čekanja se ne može tačno odrediti, jer zavisi od potražnje. U automobile se mogu smjestiti do 3 putnika. Važno je istaći da tokom vožnje u automobilu uvijek sjedi inženjer koji prati rad vozila.

Zašto Inopolis?

Inopolis je grad koji ima 3,000 stanovnika i nalazi se 700 kilometara istočno od prijestonice. Inopolis je izabran prvenstveno zbog činjenice da je u pitanju jedan od centara ruske IT industrije. Iako je status grada dobio prije samo 4 godine, Inopolis posjeduje kompletnu gradsku infrastrukturu koja je bitna za pokretanje jednog ovakvog servisa.

Smisao Inopolisa je da podstiče potencijal inovacija u Rusiji preokretanjem "odliva mozgova".

O kompaniji Yandex

Yandex je uz Mail.ru I VK.com najpoznatiji internet servis u Rusiji. Ova multinacionalna kompanija je karakteristična po tome što nudi raznovrsne servise i aplikacije, od kojih je većina besplatna. Bez obzira na ovu činjenicu, Yandex je biznis orijentisan, budući da imaju udio veći od 60% kada je internet oglašavanje na ruskom govornom području u pitanju.

Najinteresantniji proizvodi/usluge ove kompanije su: Yandex.Mail, Yandex Disk, Yandex web browser, Yandex.Translate, Yandex.Maps i mnogi drugi.


Detaljnije

Kompanija Kalašnjikov predstavila svoj električni automobil


Kalašnjikov, svjetski poznat ruski proizvođač oružja, je predstavio svoj električni automobil i saopštio da svojom novom tehnologijom namjerava da postane glavni konkurent kompaniji Tesla.

Kompanija Kalašnjikov je otkrila javnosti prototip svog električnog automobila CV-1, koji je svijetloplave boje i retro dizajna. Izgled automobila je inspirisan legendarnim brendom automobila "moskvič", koji je proizveden 1947. godine i bio je sve do raspada Sovjetskog Saveza izuzetno popularan.

Do 350 kilometara sa jednim punjenjem

Po riječima glasnogovornika kompanije, model CV-1 će imati kompleksan sistem i modernu tehnologiju koja će poljuljati pozicije drugih električnih automobila, prvenstveno Tesle.

Automobil će biti nekoliko puta brži od ostalih električnih automobila i sa jednim punjenjem će moći da pređe 350 kilometara. Što se tiče ubrzanja, CV-1 će moći ubrzavati od 0 do 100 km/h za samo 6 sekundi.

Prema saopštenju kompanije, oni su razvili sopstveni koncept električnog automobila, urađen na osnovu nekoliko originalnih sistema koje su sami razvili. Kompanija se nada da će ih ta tehnologija izjednačiti sa globalnim proizvođačima električnih automobila poput Tesle. Kompanija Kalašnjikov, koja je najpoznatija po brendu automatske puške AK-47, takođe proizvodi robote, kišobrane, odjeću i futrole za mobilne telefone.

Hoće li u slijedećih nekoliko godina konkurencija prestići Teslu?

Tesla je poznat kao pionir proizvođač električnih automobila, i još uvijek vlada tržištem uprkos lošem glasu. No, prema prognozama PA Consulting Groupe, situacija bi se trebala promjeniti do 2021. godine.

Tada bi primat trebala preuzeti Daimler sa svojim brendovima Mercedes-Benz i Smart, a takođe i kompanija BMW koja užurbano radi na elektrifikaciji svojih modela.

Treće mjesto bi trebala zauzeti alijansa Renault – Nissan – Mitsubishi. Četvrto mjesto bi prema prognozama trebala zauzeti Volkswagen grupa. Iza njih bi se trebali naći Volvo i Toyota, dok bi Tesla trebao pasti tek na 7.mjesto.

Ove prognoze su zasnovane na tehnologiji baterija, strategijama proizvođača, distributerskoj i servisnoj mreži, finansijskim mogućnostima i partnerstvima.

Interesantno je da lista ne uključuje proizvođače kao što su Honda i Hyndai-Kia, koji imaju dovoljno mogućnosti da budu visoko pozicionirani.


Detaljnije

Tata Motors prestaje sa proizvodnjom Nano modela

Tata Motors, indijski proizvođač automobila će prestati proizvoditi "najjeftiniji automobil na svijet" Nano do 2019.godine jer je prodaja tog vozila već duže vrijeme u padu.

U junu 2018.godine je proizvedeno samo jedno Nano vozilo, u poređenju sa 275 u istom mjesecu prošle godine. Lokalna prodaja pala je sa 167 vozila u junu prošle godine na samo tri ove godine. Iako indijsko tržište automobila snažno raste, prodaja Nano modela drastično se smanjila u poslednjih 5 godina.

Moogući razlozi koji su odbili potencijalne kupce

Ako se suditi prema mišljenju analitičara, problematična je Nanoova početna prodajna ideja kao najjeftinijeg automobila na svijetu. Insistiranje na niskoj cijeni je spriječilo implementiranje nove opreme i poboljšanje Nanoovih mogućnosti. S druge strane, loša prodaja se može pripisati i činjenici da ljudi smatraju automobile ne samo prevoznim sredstvom, nego i statusim simbolom.

Kada je Nano prvi put predstavljen 2008.godine, brendirao se kao narodni automobil po prosječnoj cijeni od 2.500 američkih dolara, omogućujući ljudima koji imaju budžet za skuter da kupe nov automobil.

Tata Motors će izbaciti 10 novih automobila u narednih 5 godina

Indijski proizvođač automobila Tata Motors je najavio da će u narednih 5 godina proizvesti 10-12 novih modela automobila. Novi arsenal automobila će uključivati različite varijante, bazirane na Alfa i Omega platformama u formi 45X i H5X koncepata.

Sa 10 novih modela Tata Motors planira da pokrije 90% indijskog tržišta u narednih 5 godina.

Prvo novo vozilo će biti ostvarenje H5X koncepta koji je predstavljen na Auto Expo 2018, a ono će stići na indijske ceste u januaru 2019.godine pod imenom Tata Harrier.

Nije iznenađujuće da Tata Motors planira da sprovede u djelo ovu ambicioznu strategiju, imajući na umu da im je globalna prodaja opala za 5% u julu, uključujući model Jaguar Land Rover. Globalna prodaja putničkih automobila iznosi 52, 196, što je za 22% niže u odnosu na jul 2017.godine.


Detaljnije

Električni automobili više ne smiju biti bešumni


Rad elektromotora kod električnih automobila ne stvara skoro nikakav zvuk, pa je njihova najveća prednost ujedno i njihova najveća mana.

Posebno su ugroženi slijepi ljudi koji su primorani da se vode sluhom prilikom prelaska ulice, te je očigledno da problem bešumnih električnih automobila zahtijeva hitno rješavanje.

Evropska unija je zabrinuta i za sve veći broj tinejdžera koji nose slušalice u ušima, te su audio upozorenja dobila još veći značaj.

Acoustic Vehicle Alert System (AVAS)

Novi zakoni u Evropskoj uniji nalažu da svi hibridni i električni automobili moraju biti opremljeni sistemom upozorenja pod nazivom Acoustic Vehicle Alert System (AVAS).

Nova pravila nalažu da svako električno i hibridno vozilo sa četiri točka, bez obzira da li se koristi u privatne ili poslovne svrhe, mora biti opremljeno AVAS sistemom od 1.jula ove godine.

AVAS će se morati aktivirati pri brzini većoj od 20 km/h, a jačina zvuka mora biti minimalno 56 decibela. Zvuk mora biti kontinuiran, te se treba mijenjati u zavisnosti od ubrzanja i usporavanja vozila.

Američko rješenje

Sva vozila na električni i hibridni pogon koja se prodaju u SAD-u moraće od 2020. godine da budu opremljena spoljnim zvučnicima koji će emitovati određeni zvučni signal pri malim brzinama.

Američke vlasti su propisale da od septembra 2020. godine sva vozila koja za pogon koriste elektromotor moraju da do brzine od 30 km/h emituju jasan, dovoljno jak zvuk kojim će pješake, bicikliste i slijepe ljude upozoriti na svoj nailazak.

Jedan od najzastupljenijih proizvođača električnih automobila na tržištu – Nissan, sugerisao je da je dovoljno da se ovaj zvuk emituje samo do brzine od 20 km/h, ali američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NHTSA) nije usvojila ovaj prijedlog.

Kao jedan od argumenata za uvođenje ovog novog propisa, navedeno je da će instaliranje zvučnika proizvođače automobila na godišnjem nivou koštati oko 40 miliona dolara, dok će se sa druge strane troškovi liječenja povrijeđenih smanjiti za oko 250-320 miliona dolara.


Detaljnije

Jaguar I-Pace – Najbolji automobil svijeta za 2019. godinu


Sajam automobila u Njujorku (New York Auto Show), osim raznih noviteta iz svijeta automobilizma, predstavio je i pobjednika u izboru za Svjetski automobil godine Jaguar I-Pace.

Jaguar I-Pace je takođe osvojio titulu Svjetski zeleni automobil godine i Svjetski automobilski dizajn godine. U izboru automobila učestvovalo je 86 novinara iz svijeta autoindustrije.

McLaren 720S je dobio nagradu World Performance Car of The Year, Audi A7 je osvojio nagradu World Luxury Car, dok je Suzuki Jimny odnio pobjedu u trci za nagradu World Urban Car of the Year.

Prvi električni Jaguar

Dostupan od druge polovine 2018. godine, Jaguar I-Pace je ultimativni električni SUV visokih performansi. Riječ je o električnom gradskom automobilu sa dva električna motora od po 200 KS. Baterija od 90 kW osigurava mu autonomiju od 377 kilometara po EPA testiranju i 467 po WLTP standardu. Ubrzanje od 0 do 100 km/h dostiže za samo 4,8 sekundi, što je zaista impresivno budući da je riječ o vozilu mase od preko dvije tone. Što se tiče najviše brzine, ona je ograničena na 200 km/h.

Jaguar I-Pace je dug 4.682 mm i ima međuosovinski razmak od 2.990 mm. Baterije su postavljene u pod vozila, tako da je kabina poprilično prostrana, a zapremina prtljažnika je 656 litara.

Otporan na vremenske uslove

Jaguar je projektovao I-Pace da radi u toplim i hladnim vremenskim uslovima, radeći na temperaturama do -40ºC, što je za 10ºC niže od konvencionalnih EV-ova.

Niski otpor ćelija, napredni sistem upravljanja toplotom i izolacija baterije rade sinhronizovano kako bi se osiguralo to da I-Pace funkcioniše u svim uslovima.

Na umjerenim temperaturama baterija koristi hladnjak kako bi se povećala energetska učinkovitost. U hladnim uslovima toplotna pumpa pomaže u održavanju optimalnim radnih uslova za ćelije i unutrašnjost. To je mnogo učinkovitije od konvencionalnih grijača jer koristi energiju izvana i toplotu koja se troši iz pretvarača i energetske elektronike za zagrijavanje kabine.


Detaljnije

Geely kupio 50 odsto udjela u Smart-u


Nakon Daimlerove odluke da ugasi brend Smart zbog velikih finansijskih gubitaka, kompanija Geely je ponudila rješenje za spas pomenutog brenda.

Naime, kineska automobilska kompanija Geely preuzela je 50% udjela u Smartu-u od Daimlera. Dvije kompanije planiraju da oforme 50/50 zajedničko ulaganje kako bi upravljali kompanijom gradskog automobila. Prema ugovoru, proizvodnja Smart automobila će se preseliti u Kinu, a novi električni modeli stižu od 2022. godine.

Daimler će nastaviti voditi računa o dizajnu i stilu budućih modela, dok će Geely biti zadužen za inženjering. Cilj je da se Smart razvije u lidera među premium električnim vozilima.

Smart se više neće prodavati u Americi i Kanadi

Daimler, vlasnik marke automobila Smart, objavio je da će nakon 2019. godine okončati prodaju vozila ovog brenda na tržištu SAD-a i Kanade.

Razlog za ovaj potez je činjenica da na tržištu Sjeverne Amerike ponovo raste potražnja za velikim i snažnim automobilima, pa su proizvođači koji ne nude takve modele saočeni sa velikim padom prodaje.

Želja kupaca za velikim automobilima je posebno pogodila Daimlerov Smart, koji na tržištu SAD-a i Kanade nudi jedino električnu verziju modela Fortwo u klasičnoj i kabriolet varijanti.

Prodajni podaci

Prije 10 godina se u SAD-u prodalo 24.622 komada, dok je u prošloj godini Smart uspio prodati svega 1.276 automobila, odnosno samo oko 100 automobila mjesečno.

Što se tiče tekuće godine, zaključno sa martom, isporučen je samo 231 automobil, pa bi na osnovu ovog trenda projektovana godišnja prodaja pala na ispod 1.000 vozila.

Prodaja je naročito razočaravajuća u Kanadi, gdje je u martu prodato svega 11 primjeraka modela Smart EQ ForTwo, uz pad na godišnjem nivou od 68,6%. Za prva tri mjeseca 2019. godine, u Kanadi je isporučeno svega 45 automobila.

Podsjećamo, ovo vozilo može da preveze samo 2 putnika, a sa punim baterijama može da pređe samo 100-ak kilometara.

Bez obzira na povlačenje sa tržišta, vlasnici Smarta će i dalje imati podršku što se tiče servisa i rezervnih dijelova.Detaljnije

Volkswagen Golf R Plus će biti najmoćniji Golf dosad


Prošlog mjeseca, šef Volkswagenove R divizije Jost Capito je javno izjavio da je Golf R sa 400 konjskih snaga mrtav. Sada, nove informacije tvrde de je moćni hečbek ponovo u razmatranju.

Autocar je otkrio da model Golf R Plus, koji je baziran na novoj generaciji Golfa, ima podršku generalnog direktora Volkswagen grupe Herberta Diessa.

Prethodno je Capito rekao Top Gear magazinu da je Golf R sa 400 konjskih snaga isključen i dodao da ga kupci ne žele.

Vrhunac porodice Golf

Izvori bliski Volkswagenu navode da će za pogon biti zadužen 2,0-litarski turbomotor koji je razvio Audi. Ta snaga prenosiće se na novorazvijeni 4Motion, pogon na sva 4 točka, preko 7- stepenog mjenjača sa dvostrukom spojkom. Performanse su zadivljujuće: 3,9 sekundi do 100 km/h i maksimalna brzina 280 km/h.

Navodno je već završen prijedlog dizajna, koji će biti znatno agresivniji od standardne verzije Golfa R. Prodaja Golfa R nove generacije će početi 2020. godine, dok se Plus verzija očekuje nekoliko godina kasnije.

Iako se pristupi proizvodnji modela Golf R Plus sa 400 KS, ipak neće dostići snagu Mercedes -AMG A45 koji će imati 416 KS. Rat konjskim snagama ne jenjava, a sa nestrpljenjem očekujemo i zanimljive vijesti o petocilindričnom Audiju RS3.

45 godina proizvodnje

Pretprošlog mjeseca je Golf napunio 45 godina. Volkswagenova tvornica u Wolfsburgu je 29. marta 1974. godine započela proizvodnju automobila koji će postati jedan od tri najprodavanija modela auta u svijetu. Uzimajući u obzir koliko se dugo proizvodi i koliko je primjeraka prodano, Volkswagen je izračunao da se svaku 41 sekundu proda jedan Golf. Iz toga razloga se može reći, da je Golf srce Volkswagena.

Osim ove godišnjice, 2019. godina će biti posebna za Volkswagen jer se krajem godine očekuje osma generacija ovog automobila. Prema trenutno dostupnim fotografijama, osma generacija neće mnogo odstupati od prethodne, ali će imati niz novih tehnologija.


Detaljnije

Kraj za Ford C-Max i Grand C-Max


Ford je zvanično potvrdio da će u junu okončati proizvodnju modela C-Max i njegove produžene verzije Grand C-Max, koji se izrađuju u Saarlouisu (Njemačka).

Ovaj potez je nastupio kao dio plana kojim je predviđena reorganizacija poslovanja Forda u Evropi, koji je objelodanjen javnosti početkom godine.

Otkaz za 5.000 zaposlenih

Ford je o gašenju proizvodnje dva modela obavjestio radnike u decembru 2018. godine. Kao posljedica ove odluke, gasi se noćna smjena u fabrici u Saarlouisu. Za sada nije utvrđeno koliko će ljudi u ovom pogonu ostati bez posla, ali je kompanija nedavno saopštila da će u fabrikama u Kelnu i Sarlouisu ukupno 5.000 ljudi ostati bez posla.

Pored sve manje popularnosti monovolumenskog programa, razlog za ukidanje ova dva modela leži u činjenici da je sve skuplje pratiti nove, strožije propise o emisiji izduvnih gasova.

Ford je ranije povukao sa tržišta kompaktni MPV, "B-maks" koji je zamijenjen krosoverom "ekosport".

"Postupci najavljeni danas predstavljaju važan korak ka isporuci proizvoda koje naši klijenti žele i konkurentnijem poslovanju za naše dioničare. Nastavićemo da investiramo u Fokus i one proizvode koji dokazuju da donose zdraviji posao za nas u budućnosti", rekao je Steven Armstrong, predsjednik i izvršni direktor Forda za Evropu.

Kompanija Ford u Evropi zapošljava 54.000 radnika, a pogone ima u Velikoj Britaniji, Njemačkog, Francuskoj, Španiji, Turskoj, Rusiji, Belgiji i Rumuniji.

Američki proizvođač se ima čime pohvaliti

Da nije sve tako crno, pokazuju komercijalni rezultati koje je zabilježio Ford Focus na Starom kontinentu.

Popularni hatchback se za prvih 6 mjeseci prodao u 42.100 primjeraka, a više od 40% prodatih modela nosi oznaku ST Line. Boja Chrome Blue je posebno popularna među kupcima, kao i osmostepeni automatski mjenjač.

Ford Focus je proglašen za automobil godine u Finskoj i Hrvatskoj, a ujedno je i jedan od modela koji je u najužem izboru za titulu automobila godine u Evropi.


Detaljnije

Nema ništa od električne VW Bube


Ako je suditi po izjavi koju je za Motortrend dao Herbert Diess, direktor kompanije Volkswagen, VW Buba odlazi u penziju nakon 70 godina proizvodnje.

Sredinom ove godine sa proizvodne trake će izaći poslednji model ovog legendarnog automobila, a fokus će se preusmjeriti na SUV i električna vozila.

Poslednji model će se zvati Beetle Final Edition SE, a početna cijena će biti oko 21.000 evra.

Iako se nagađalo da bi elektrifikacija mogla da spasi ovaj model, Buba neće dobiti svog električnog nasljednika.

"Potrebno je uraditi nešto emotivno, ali ne možemo da pokrijemo cijelu gamu istorijskih Volkswagen modela sa električnim automobilima. Ne bi trebalo to da uradimo", rekao je direktor VW-a tokom Sajma automobila u Ženevi.

Kratka istorija

VW Buba je dizajnirana 1930. godine od strane legendarnog inženjera Ferdinanda Porschea po nalogu Adolfa Hitlera, koji je želio jeftin auto za masovnu proizvodnju dostupan njemačkom narodu. Iako je Buba dizajnirana 30-ih godina prošlog vijeka, masovna proizvodnja počela je tek 1945. godine.

Ideja je bila da se proizvede "narodni automobil" koji će moći da priušte ljudi raznih imovinskih stanja. Volkswagen je najviše "buba" prodao u SAD-u 1968. godine, kada se ovaj četvorotočkaš pojavio kao trkački automobil pod imenom Herbi u filmu Love Bug.

Kako su godine prolazile, Buba je pretrpjela nekoliko izmjena u dizajnu, ali je zadržala prepoznatljiv oblik.

Buba se proizvodila i u bivšoj Jugoslaviji i to u Vogošći u pogonu TAS-a, Tvornice automobila Sarajevo.

Ipak, Hinrich Woebcken, izvršni direktor američke VW grupe nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne rekavši "nikad ne reci nikad".


Detaljnije

Volkswagen pretvara Jettu u poseban brend za kinesko tržište


Glasine da će Volkswagen Kinezima ponuditi potpuno novi auto brend su konačno potvrđene time što je njemačka kompanija objelodanila logo nove marke i fotografije prva dva modela.

Volkswagen nije otkrio da li će svi modeli u ponudi biti električni, ali postoji velika mogućnost da bar neki hoće, imajući u vidu zahtjeve kineske vlade da proizvođači automobila proizvode i prodaju određen procenat automobila koji se pokreću putem "nove energije".

Tri modela u ponudi

Za početak, Jetta će nuditi tri modela, jednu limuzinu i 2 SUV-a. Vjeruje se da je SUV baziran na modelu Seat Ateca, dok je sedan praktično prepakovana VW Jetta za kinesko tržište.

VW-ov cilj sa Jettom je prije svega privući mlađu populaciju iz srednje klase, koja je u potrazi za prvim automobilom.

"Jetta je odigrala veoma značajnu ulogu u motorizaciji Kine – slično kao što je to svojevremeno bila originalna VW 'buba' za kupce u Evropi. Zato smo odlučili da ovaj model transformišemo u zaseban brend za Kinu", izjavio je Jirgen Stakman, direktor prodaje Volkswagena.

Svi modeli su razvijeni za kinesko tržište slijedeći lokalna mjerila, te uprkos nižoj cijeni neće biti ponuđeni na drugim tržištima. Što se tiče načina prodaje, kupci će moći svoj automobil da nabave kako u klasičnim auto-salonima, tako i u digitalizovanim izložbenim salonima.

VW je veoma popularan u Kini, gdje je prošle godine uspio da proda čak 3,1 milion automobila.

Jetta i First Auto Works

Jetta kompanija neće samostalno funkcionisati na kineskom tržištu, budući da će imati kineskog partnera pod nazivom First Auto Works.

Za razliku od nekih drugih svjetskih proizvođača automobila, koji su znatno kasnije osnovali zajedničke kompanije sa Kinezima, Volkswagen je to učinio davne 1985. godine, pa je već dugo prisutan u toj zemlji. Imajući ovo u vidu, nije začuđujuće da VW uživa toliku popularnost u toj zemlji.


Detaljnije

Citroen Ami One – automobil koji ćete moći voziti bez vozačke dozvole


Citroen je najavio konceptni model Ami One, koji donosi revoluciju u prevozu u urbanim sredinama.

U Citroenu nisu zamislili Ami One kao vozilo koje će se moći kupiti, već je prvenstveno namijenjen kao vozilo koje će se moći iznajmljivati putem posebnih servisa.

Ami One će debitovati u Ženevi, i biće prvi od dva koncepta koji će francuska kompanija predstaviti u okviru proslave svoje stogodišnjice.

Karakteristike

Citroen Ami One je vozilo dugo samo 2,5 metra i široko 1,5 metar, a teško 425 kg. U njemu ima mjesta samo za dvoje ljudi, a njegova maksimalna brzina je 45 km/h. Domet sa jednim punjenjem baterije iznosi oko 100 km, što dovodi do zaključka da ovaj mali automobil nije namijenjen za duge vožnje, već za kratke gradske dionice.

Ami One će se moći otključavati putem QR koda postavljenog na ručki za otvaranje vrata, a ispred vozača će biti postavljeno posebno mjesto na koje se postavlja telefon putem kojeg se upravlja svim opcijama vozila. Najveća je zanimljivost način otvaranja vrata. Naime, suvozačeva vrata se otvaraju na klasičan način, a ona na vozačevoj strani se otvaraju u suprotnom smjeru.

Dizajn automobila je jedinstven i zanimljiv, a budući da je riječ o konceptu, nije sigurno hoćemo li Ami One zaista vidjeti na drumovima, ili će ostati samo ideja dizajnera francuske kompanije.

Iz Citroena tvrde da u nekim državama neće biti potrebna vozačka dozvola, te će njime moći upravljati lica sa navršenih 16 godina.

Citroen se vraća naslijeđu "Spačeka"

Revoluciju koju bi Ami One unio u urbani saobraćaj (ako dođe do serijske proizvodnje), francuski proizvođač poredi sa onom koju je polovinom 20. vijeka donio Citroen 2CV (poznat pod nazivom "Spaček").

Naime, ovaj model je velikom broju ljudi u Francuskoj, ali i drugim zemljama, omogućio praktičan i jeftin individualni prevoz, što je i cilj koncepta Ami One.


Detaljnije

Važnost boje karoserije automobila


Dva najvažnija faktora koja treba razmotriti prilikom kupovine polovnog automobila su svakako stanje automobila i kilometraža.

Međutim, nekoliko istraživanja je pokazalo da je i boja automobila itekako bitna kada se odričete svog automobila u zamjenu za novac. Zato je bitan oprez pri kupovini.

Prema studiji u kojoj je učestvovalo više od 2 miliona ispitanika, žuta je boja ona koja najbolje zadržava vrijednost vozila. Logika iza ovakvog rezultata je u tome što je žuta boja više uobičajena za sportske automobile ili vrijednije SUV-ove koji sami po sebi lakše zadržavaju vrijednost na tržištu zbog svoje rijetkosti.

Uobičajene boje kao što su bijela, crna i siva solidno drže cijenu, te se smatraju bezvremenskim bojama koje će uvijek naći svog kupca.

Najpopularnija boja automobila

Boja koja vlada auto-industrijom poslednjih nekoliko godina je bijela, su udjelom od 19.3 procenata. Na drugom mjestu nalazi se siva sa 18 procentata udjela, dok je na trećem mjestu crna sa 12.4 posto.

Bijela boja je popularna zbog svoje neutralnosti, ali i činjenice da kompanije najviše kupuju bijele automobile jer je ta boja najpogodnija za lijepljenje naljepnica kompanije.

Najpopularnija boja automobila u Velikoj Britaniji u 2018. godini je siva, a trenutno se u toj zemlji nalazi 6.6 miliona vozila u toj boji. Što se tiče SAD-a, njihovi stanovnici najčešće biraju automobile u bijeloj boji.

Crna boja je na svim tržištima popularna, osim u Indiji gdje se izbjegava zbog praznovjerja.

Što se tiče crvene boje, najmanje je kupuju bivše komunističke zemlje poput Kine i Rusije.

Zašto su gume uvijek crne boje?

Automobilska industrija je dinamična i u njenu proizvodnju su uvijek uključene inovacije.

Međutim jedna stvar se nikad ne mijenja – automobilske gume su i dalje crne.

Glavni sastojak u gumama je naravno guma (kaučuk), u koju se tokom vulkanizacije dodaje čađ, koja daje crnu boju. Ovaj proces je osmislio Charles Goodyear 1839. godine, i do današnjeg dana to je osnovna metoda za proizvodnju automobilskih guma. Proizvodnja guma različitih boja je moguća sa tehničkog aspekta, ali za takvu ideju nema široke podrške.


Detaljnije

7 svjetskih lidera auto-industrije


Kada je u pitanju autoindustrija, naravno da su u prvom planu automobili – njihov izgled, performanse i tehnologije koje su implementirane u njih. Ali da li ste se ikada zapitali ko su pojedinci koji stoje iza uspjeha određene marke automobila? Danas Vam donosimo 7 veoma važnih ljudi, koji su ostvarili ogroman uspjeh i ostavili neizbrisiv trag u auto-industriji.

1. Ferdinand Piëch (Volkswagen Group)

Piech je automobilsko plemstvo, rođen je u jednoj od najslavnijih porodica unutar autoindustrije, kao unuk Ferdinanda Porschea. Konstruisao je Porsche 917 kojim je plasirao kompaniju u prvu ligu proizvođača sportskih automobila. Od 16. aprila 2002. godine je predsjedavajući nadzornog odbora Volkswagen AG.

2. Dieter Zetsche (Daimler AG)

Rođen 1953. godine u Turskoj, Dieter Zetsche je prepoznatljiva figura njemačke automobilske industrije zahvaljujući između ostalog i slavnim brkovima. Dužnost izvršnog direktora Daimlera obavljao je od 2006. godine.

Prije nekoliko mjeseci najavio je da će se povući sa mjesta izvršnog direktora njemačkog proizvođača luksuznih automobila, i da će njegovo mjesto zauzeti Ola Kallenius.

3. Elon Musk (Tesla Motors)

Kontroverzni Elon Musk, osnivač i izvršni direktor kompanije Tesla Motors, je jedna od osoba o kojoj se najviše pričalo u 2018. godini. Nakon afere sa lažnim tvitovima, Musk se nagodio sa američkim regulatorima da u iduće tri godine neće biti predsjednik uprave.

Ovaj južnoafrički genijalac, koji vrijedi preko 22 milijarde američkih dolara, je takođe osnivač i glavni izvršni direktor SpaceX, kompanije koja se bavi transportom tereta, a u planu je i transport ljudi u svemir.

4. Mary Barra (General Motors)

Mary Barra je jedina dama na našoj listi. Rođena 1961. godine, Marry Barra je jedna on najmoćnijih žena svijeta, a trenutno je predsjednica Uprave General Motorsa i glavni izvršni direktor.

5. Akio Toyoda (Toyota Motor Corporation)

Akio Toyoda je praunuk osnivača Toyote, koji je od 2009. godine na čelu najvećeg proizvođača automobila na svijetu. Prema Forbesu, 29. je najmoćniji čovjek na planeti.

6. Carlos Tavares (PSA grupa)

Carlos Tavares je portugalski biznismen, koji trenutno obavlja funkciju glavnog izvršnog direktora PSA Grupe. Preuzeo je PSA kada je bila u stagnaciji i kada su je kupile kineska i francuska vlada. Odmah je počeo sprovoditi uspješne mjere štednje.

7. Carlos Ghosn (Renault, Nissan, Mitsubishi)

Legenda autoindustrije Carlos Ghosn je svoju karijeru započeo krajem sedamdesetih u Michelinu te u međuvremenu dogurao do predsjednika partnerstva Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa.

Njegovi potezi radikalnog restrukturiranja kasnih 1990-ih zaslužni su za povratak Renaulta u profitabilnost, a početkom 2000-ih je izvukao Nissan sa ruba bankrota.

U novembru 2018. godine je uhapšen pod sumnjom da je novac kompanije koristio u lične svrhe i da je duže vrijeme prijavljivao manju platu od one koju je primao.


Detaljnije

9 najružnijih automobila svih vremena


O ukusima ne vrijedi raspravljati, međutim kada se uzme u obzir veliki broj ljudi koji su putem raznih foruma i sajtova iznijeli svoj stav u vezi izgleda ovih automobila, nismo imali izbora nego da ih stavimo na našu listu.

Pedesete i šezdesete godine prošlog vijeka su bile naročito plodne kada je u pitanju proizvodnja ružnih automobila, međutim ni početak 21.vijeka nije ostao imun na loše dizajnerske poteze, bar kada su automobili u pitanju.

1. Fiat Multipla

Fiat Multipla je ubjedljivi pobjednik u kategoriji najružnijih automobila. Iako ovaj automobil važi za veoma praktičan, posebno zbog mogućnosti da prevozi 6 putnika, to ga ipak ne spašava od ove nezavidne titule.

2. Renault Thalia

Proizvodnja ovog automobila je počela 1999. godine, a nastao je kao sedan verzija druge generacije Renault Clio modela.

3. Pontiac Aztek

Ovaj automobil je postao stalni gost listi najružnijih automobila na svijetu. Proizvodio ga je General Motors od 2000. do 2005. godine.

4. Ford Scorpio

Ford Scorpio druge generacije (koji se proizvodio od 1994. do 1998. godine), je automobil za čije vrijeđanje dizajna su se nadmetali svi važniji novinari tog doba. Jeremy Clarkson je izjavio kako je Scorpio najružniji automobil na cestama, dok je Quentin Willson izjavio da je Scorpio dizajniran kao da su ga crtali Stevie Wonder ili Ray Charles.

5. Trabant

Trabant je automobil koji je proizvodila bivša istočnonjemačka fabrika automobila iz Cvikaua. Bio je masovno izvožen u zemlje komunističkog bloka, a svi dijelovi karoserije su bili izrađeni od plastike.

6. Nissan Juke

Robustno napravljen Juke je krosover koji važi za pouzdan, ali ne atraktivan automobil. Počeo se proizvoditi 2011. godine.

7. Shuanghuan Sceo

Shuanghuan Sceo je automobil za čiji su izgled kao inspiracija poslužili BMW X5, X3 i Toyota Land Cruiser. Iako ova tri automobila izgledaju privlačno, kada se spoje u jedno to izgleda kao automobilski Frankenštajn. Ovaj automobil je jasan dokaz da je za lijep automobil ipak potrebno imati originalnu ideju.

8. BMW Serije 7 (e65)

Četvrta generacija Serije 7 (e65) je predstavljena 2001. godine, a zahvaljujući svojim neobično dizajniranim detaljima je pobrala vrlo negativne kritike dotadašnjih obožavaoca BMW-a. Generalno, ovaj model nije bio neuspješan, ali su tek iduće dvije generacije po pitanju dizajna vratile BMW-ovu limuzinu na pravi put.

9. Suzuki X-90

Mali japanski automobil se nije baš proslavio, što nije iznenađujuće ako uzmemo u obzir izgled i (ne)praktičnost. Proizvodio se od 1995. do 1997. godine.

Ono što je posebno interesantno u vezi ovog automobila je činjenica da je bio prvi Red Bull službeni automobil, upravo zbog svog specifičnog dizajna.


Detaljnije

Nova Mazda 3 dolazi početkom 2019. godine


Mazda je iskoristila Sajam automobila u Los Angelesu za premijerno predstavljanje nove, treće generacije Mazde 3.

Predstavljene su dvije verzije Mazde 3 – kompakt i limuzina. Novi model donosi i novu arhitekturu SkyActiv, koja kupcima pruža mogućnost izbora između tri motora – Skyactiv G (benzinski), Skyactiv-D (dizelski) i potpuno novi Skyactiv-X (spoj najboljih stavki dizelskog i benzinskog motora).

"S potpuno novom Mazdom 3, koju danas otkrivamo, započinje za Mazdu nova era. Nova generacija Mazdinih automobila poboljšaće vrijednost iskustva vlasništva automobila. S novim proizvodima dodatno ćemo povećati vrijednost marke Mazda i stremiti našem cilju izgradnje jače veze sa kupcima širom svijeta", rekao je Akira Marumoto, Mazdin predsjednik i izvršni direktor.

Cijena još nije poznata, a na tržištu će se naći tokom slijedeće godine.

Atraktivan dizajn

Na prednjem dijelu Mazda se ističe masivnom prednjom maskom i još užim LED svjetlima. Pogled na bočnu stranu otkriva masivne C-nosače krova koji daju dodatnu dozu individualnosti ovom modelu.

Nova generacija Mazde 3 vozi se na potpuno novoj platformi (Skyactiv-Vehicle Architecture), pa je tako međuosovinski razmak narastao za oko 2,5 centimetra, što znači više prostora u kabini.

U središnjem dijelu ističe se 8.8-inčni samostojeći zaslon infotainment sistema, ispred vozača se nalazi nova instrument ploča i novodizajnirani upravljač.

Kupci nove Mazde 3 će moći birati između svijetlo-sive, burgundi crvene ili klasične crne boje presvlaka.

Prvi Mazdin EV stiže 2020. godine

Prvi Mazdin električni automobil biće potpuno nov model koji neće biti baziran na nekom postojećem, a planiran je za 2020. godinu.

Malo se zna o najavljenom modelu, ali je poznato da se Mazda udružila sa Toyotom i Densom u zajedničkom razvoju tehnologije za električna vozila još 2017. godine.

"Ne želimo da EV izgleda kao frižider poput nekih drugih proizvođača", rekao je Džo Stenuit, šef evropskog dizajnerskog odjeljenja.

Za očekivati je da Mazdin prvi električni automobil bude manji krosover, B ili C segmenta.


Detaljnije

Audi TT nove generacije će imati četvoro vrata


Audi TT, koji je ove godine proslavio 20.rođendan, će se i dalje proizoditi, ali uz drastične promjene izgleda. Naime, Audi TT je postao praktičniji kupe sa četvoro vrata, a na tržištu se očekuje u naredne dvije godine.

Kompanija iz Ingolstadta je još prije 4 godine najavila ovu promjenu na auto sajmu u Parizu, ali je ovaj projekat bio pauziran zbog slabog interesovanja javnosti i Dieselgate skandala.


Glavne karakteristike

Koncept zabavnog sportskog automobila sa Golfovom osnovom i visokom cijenom više nije poželjan, čemu svjedoči prepolovljena prodaja unazad desetak godina.

Novi Audi TT će biti oko 290mm duži od standardnog i 60mm širi uz 120mm duže međuosovinsko rastojanje. Kupe sa četvoro vrata će biti baziran na unaprijeđenoj verziji MQB platforme na kojoj je pravljen i aktuelni TT.

Pored modela sa benzinskim motorom, pretpostavja se da će u početku biti ponuđena i verzija sa blagom hbridnom asistencijom, a zatim će se početi proizvoditi i klasični hibridi i potpuno električne verzije.


Planovi za naredni period

Audi procjenjuje da će do 2025. godine 35% njihove sveukupne ponude sačinjavati električni automobili. Štaviše, Audi je u septembru ove godine službeno predstavio E-tron model, svoj prvi električni automobil. Pogon je na sva četiri točka, a sa jednim punjenjem može preći do 400 km. Audi e-tron pokreću dva električna motora, sa ukupnom snagom od 300 kW i okretnim momentom od 664 Nm. Prvi primjerci će doći već krajem godine, a njihova početna cijena će biti 79.900 evra.

Što se tiče drugih velikih proizvođača i njihovih električnih automobila, Jaguar je ove godine lansirao I-Pace, Hyndai je predstavio Konu EV, Mercedes je na "bojno polje" izašao sa modelom EQC, dok je Porsche predstavio Taycan.

Iako masovne najave ukazuju na entuzijazam proizvođača i njihovu očaranost električnom energijom, ipak je sasvim realno za reći da oni doživljavaju elektrifikaciju kao nužno zlo, s obzirom na regulative koje je donijela Evropska unija.


Detaljnije

Za koje marke automobila Google dobija najviše upita?


Da li ste se ikada zapitali koji brendovi automobila su najpopularniji online, odnosno za koje marku automobila korisnici najčešće traže podatke na Google-u? Ako Vas je ikada zaintrigirala ova tematika, onda nastavite čitati jer Vam nudimo odgovor.

Pretraga po zemljama

Podaci, prikupljeni od strane britanske agencije Veygo koja se bavi osiguranjem, uzimaju u obzir Google pretrage iz 2018. godine i razdvajaju rezultate po zemljama.

Što se tiče SAD-a, najtraženija marka automobila je Toyota. Ipak, japanski proizvođač nije samo popularan u Americi, nego je čak i u 57 drugih država najpretraživaniji brend. BMW zauzima visoko drugo mjesto, ali je daleko iza Toyote sa samo 25 država. Najviše interesovanja za BMW su pokazali korisnici interneta sa adresom u Srbiji, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, ali i korisnici iz nekih zemalja Azije i Afrike.

Mercedes-Benz zauzima treće mjesto, sa 23 države u kojima je zauzeo prvo mjesto što se tiče Google pretraga.

Tesla je predmet interesovanja mnogih, ali u samo 7 država je uspio postići prvo mjesto po pretragama u odnosu na druge automobilske marke.

Ono što je interesantno je da stanovnici zemalja u kojima se proizvodi određena marka automobila nisu unijeli visok broj upita za tu marku, što se može opravdati vječitom težnjom za nečim neuobičajenim i uzbudljivim. Izuzetak je Francuska, gdje se često pretražuje Renault, Njemačka za Mercedes, i Švedska za Volvo. Za neke zemlje su izašli iznenađujući podaci, kao što je opsjednutost Japanaca BMW-om, Kineza Teslom, i Rusa Hyundai markom automobila.

Marke automobila koje se najmanje guglaju

Pagani i Acura su marke automobila koje se ubjedljivo nalaze na dnu liste, a ne tako daleko od njih se našao i Chrysler.

Korisnici najčešće pretražuju automobile koje namjeravaju i kupiti, pa vodeći se tom logikom, Toyota bi trebala biti proglašena za najprodavaniju marku automobila u 2018. godini.


Detaljnije

Prodaja automobila u Evropi rekordno niska


Prodaja automobila na evropskom kontinentu je naglo pala u septembru za 23,4 odsto, a glavni krivac su novi propisi o emisijama štetnih gasova.

Registracija novih vozila pala je na 1,12 miliona automobila u odnosu na 1,47 miliona iz septembra 2017. godine, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

Najveći pad prodaje je zabilježila Njemačka (30,5%), a slijede je Italija sa 25,4 odsto i Velika Britanija sa 20,5 odsto.

Volkswagen, FCA i Renault najteže pogođeni

Od 1. septembra 2018. godine, svi novi automobili registrovani u Evropi, Južnoj Koreji, Indiji, i Japanu će morati da prijavljuju svoje zvanične podatke vezane za ekonomičnost i emisiju CO2 po novom, WLTP standardu (Worldwide harmonized Light Vehicle Test Procedure).

Nova WLTP testna procedura je neke proizvođače, poput Volkswagena, primorala da zaustave isporuke određenih modela koji tek treba da dobiju WLTP sertifikat.

VW, Renault i Fiat Crysler su bili među najboljim prilikom avgustovskog skoka prodaje, najviše iz razloga što su uveli brojne popuste. Međutim, u septembru je Volkswagen grupa doživjela pad prodaje od 48 procenata. FCA grupacija je doživjela pad prodaje od 31 odsto, dok je Renault grupa zabilježila pad od 27 odsto.

U proizvođače koji su prošlog mjeseca bili dobitnici ubrajaju se Jaguar, koji je zabilježio rast prodaje u iznosu od 38 procenata, zatim Kia sa 4,3 odsto i Volvo sa 3,1 odsto.

Poslanici Evropskog parlamenta su za smanjenje zagađenja CO2 za 40% do 2030. godine

Poslanici Evropskog parlamenta se zalažu za smanjenje zagađenja ugljen-dioksidom iz izduvnih gasova novih automobila i kombija za 40% do 2030. godine i pokušaće da ubijede članice Evropske unije da podrže tu ideju.

Kao što je i očekivano, moćna automobilska industrija ima primjedbe i upozorava da će oštro smanjenje zagađenja zatvoriti radna mjesta. Sistem izduvnih gasova automobila postao je veliki problem u Evropi 2015. godine kada je otkrilo da je Volkswagen ugradio sistem koji je dizel motorima omogućio da varaju na američkim testovima emisije gasova.

Ministri država EU za životnu sredinu će raspravljati o ovom pitanju, ali se konačna odluka očekuje tek krajem godine.


Detaljnije

Ovo su omiljeni automobili žena u BiH


Nije tajna da većina osoba ženskog pola bira automobile isključivo prema vanjskom izgledu.

Pitanja koja prolaze ženama kroz misli kada se odlučuju za kupovinu vozila su: da li je lijepa boja, da li je mali i kompaktan, da li je jednostavan za upravljanje, ili da li je gepek dovoljno velik da mogu stati dječja kolica itd.

Danas Vam predstavljamo najpopularnije automobile među ženama širom svijeta, a i u BiH.

Opel Corsa

Opelovi automobili su na našim prostorima veoma popularni, najviše zbog toga što nisu skupi za održavanje jer je Opelova servisna mreža kod nas dobro razgranata. Gradski automobil koji dame biraju je Opelov model Corsa. Akutuelna Corsa E je predstavljena 2014. godine, a Opel će novu F generaciju predstaviti tokom naredne godine. Sofisticiran i dinamičan oblik je glavni razlog zašto pripadnice ljepšeg pola biraju baš ovaj automobil.

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo, još jedan njemački automobil na ovoj listi, je česta pojava na našim drumovima zbog lakoće upravljanja i parkiranja. Ovaj automobil važi za pouzdan, kvalitetan i praktičan automobil, a što je nekima možda najvažnije, ovaj automobil dobro drži vrijednost i nije ga teško ponovo dalje prodati.

Peugeot 207

Peugeot 207 je jedan on najpopularnijih supermini automobila koji se većini dopadne na prvi pogled. Prema statistikama, kod ovog automobila je zabilježeno veoma malo standardnih problema, pa vlasniku preostaje samo redovno održavanje.

Smart

Ovo nije automobil koji će odabrati neka porodična žena, baš zbog nedostatka komfora. Sa druge strane, on je neočekivano povoljan, i čest izbor mladih ljudi.

Mini Cooper

Kao i Smart, Mini je poznat kao automobil sa kojim neće biti problema pri parkiranju. Poslednji Mini je proizveden 2000. godine, a to je Mini crveni Cooper sport, koji je predat Britanskom muzeju nakon 5.387.862 napravljenih primjeraka.

Renault Megane i Renault Clio

Renault je automobil koji se često može vidjeti na bosanskohercegovačkim putevima, bilo da je u pitanju Renault Megane ili manji model, Renault Clio. Ovi automobili su kompaktni, sa dobrim performansama, i mogu se naći po povoljnim cijenama ako se odlučujete za polovno vozilo.


Detaljnije

Smart obilježava 20 godina postojanja


Na predstojećem Sajmu automobila u Parizu, Smart će proslaviti 20 godina postojanja.

Osim obilježavanja jubileja, kompanija Smart će predstaviti novi atraktivni automobil pod nazivom Forease. U okviru minijaturnih dimenzija, predstavlja koncept simpatičnog dvosjeda cabrio konstrukcije.

Kratka istorija modela Smart

Proizvodnja modela Smart počela je 1998. godine, ali se ideja o vozilu takvih karakteristika rodila početkom 70-ih godina. Prve skice nastale su 1972. godine od strane kompanije Mercedes, a prikazivale su kompaktni automobil dužine samo 2,5 metra. Čelnici kompanije su zaključili da je u tom trenutku ova ideja tehnički neizvodljiva, ali su nastavili da je razvijaju i tokom 1980-ih.

Koncepti Eco Sprinter i Eco Speedster su predstavljeni članovima upravnog odbora Mercedesa 1993. godine, koji su odmah dali pristanak za razvoj produkcijskog modela.

Ideju je podržao i osnivač kompanije Swatch, a iz ovog partnerstva nastala je kompanija Micro Compact Car AG.

Prvi Smart je predstavljen publici frankfurtskog auto-salona krajem 1997. godine. Zvanična proizvodnja je otpočela 2.jula 1998. godine.

Pored dizel i benzinskih motora, Smart je još od druge generacije imao i svoju električnu varijantu.

Smart uskoro samo na struju

Proizvođač malih automobila, koji je u vlasništvu Daimlera, će od 2020. godine isporučivati samo automobile na struju. Smart ForTwo i ForFour, dva modela koja će se prodavati isključivo sa elektromotorom, su prije svega namijenjena za vožnju u urbanim sredinama, pa je potpuna elektrifikacija opravdana jer se tako smanjuje zagađenje vazduha u gradovima.

Električni ForTwo je u stanju sa punim baterijama da pređe do 160 km, dok je ForFour u mogućnosti da pređe 155 km. Električni pogon omogućuje verziji ForTwo da ubrza od 0 do 100 km/h za 11,5 sekundi, dok je modelu Smart ForFour na struju potrebno 12,5 sekundi da bi iz stanja mirovanja postigao brzinu do 100 km/h. Maksimalna brzina za oba modela je ograničena na 130 km/h, kako bi se povećala autonomija u vožnji.


Detaljnije

Tesla Model 3 predstavljen u Zagrebu


Građani Zagreba su od petka, 21.septembra u mogućnosti da se bliže upoznaju sa najiščekivanijim vozilom na svijetu – Tesla Model 3.

Izložba je organizovana u sklopu projekta Domovina Nikole Tesle, a lokacija je zagrebački Cvjetni trg.

Prvi evropski grad u kojem je predstavljen Tesla Model 3

Zagreb je prvi evropski grad u koji je doputovao Tesla Model 3, ali i Model S i Model X.

"Povodom obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti 2018. posvećenoj održivom razvoju, poruka koju želimo da pošaljemo prezentacijom ovog a u skoroj budućnosti i drugih naprednih i dostupnih električnih vozila, jeste da uz edukaciju i veći razvoj infrastrukture od električnih vozila mogu da imaju korist svi, a posebno je važna njihova upotreba unutar gradskih centara zbog smanjenja emisije CO2 i buke. Rana adaptacija novih tehnologija, jedinstvena je prilika za našu zemlju za otvaranje novih radnih mjesta i značajno jačanje vlastitih proizvodnih energetskih kapaciteta kroz obnovljive izvore energije. Tako će se smanjiti sada veliki uvoz elektične energije (oko 40 posto) i zadržati milijarde kuna unutar Hrvatske", poručuju organizatori predstavljanja.

Model 3 se serijski proizvodi od jula prošle godine, a izrađuje se u više varijanti.

Zašto baš Zagreb?

Za one koji ne znaju, Nikola Tesla je rođen u Smiljanu, današnja Republika Hrvatska.

Školovao se u Gospiću, a kasnije na Visokoj realnoj gimnaziji u Karlovcu. Studije je nastavio u Gracu.

U čast Nikole Tesle, Gradska skupština Grada Zagreba je čak 2015. godine donijela odluku o preimenovanju zagrebačkog Tehničkog muzeja u Tehnički muzej „Nikola Tesla”.

Došli smo do neizbježnog pitanja – Zašto se proizvođač automobila iz Silicijumske doline baš zove Tesla Motors? Odgovor je jednostavan, Tesla Motors koristi isključivo AC asinhrone motore, baš onakve kakve je Nikola Tesla projektovao 1882. godine.

Zanimljiva činjenica, koju mnogi ne znaju, je da je prvi električni automobil konstruisan još davne 1898. godine, a njegov tvorac je bio Ferdinand Porsche, otac popularnog sportskog automobila.

Tačan naziv marke je Egger-Lohner, austrijska kompanija za koju je radio Ferdinand Porsche prije nego što se osamostalio.


Detaljnije

Lexus će iskoristiti sajam automobila u Parizu za tri premijere


Dok brendovi kao što su Alfa Romeo, Fiat i Jeep odustaju od izlaganja na sajmu automobila u Parizu, Lexus će itekako znati iskoristiti sve marketinške prednosti koje pruža ovaj renomirani sajam automobila i predstaviti čak tri modela.

Tradicionalna automobilska izložba u glavnom gradu Francuske će se ove godine otvoriti svoja vrata za posjetioce od 2. do 14. oktobra, a pored Lexusa, brendovi koji su rezervisali izložbene prostore su Citroen, Jaguar, Kia, Land Rover, Peuget, Suzuki, Toyota, Ferrari i Maserati.

Šta možemo očekivati od Toyotinog luksuznog brenda?

Prvi model iz Lexusa je restilizovani kupe RC. Javnost je imala priliku da krajem avgusta vidi prve fotografije ovog modela, ali pune specifikacije će biti objavljene tek tokom sajma.

Slijedeći model koji će biti predstavljen na ovom dogođaju je i Lexus LC Limited Edition, koji će biti dostupan u Ujedinjenom Kraljevstvu odmah nakon Sajma, a u novembru će biti dostupan širom Evrope.

Treći model koji planira da osvoji pažnju posjetilaca je sedma generacija Lexusa ES koja je debitovala početkom godine u Pekingu. Ovaj model će kao glavnu konkurenciju imati Mercedes Benz E klasu, Audi A6, BMW Seriju 5 i Jaguar XF.

Lexus je otkrio da će tokom održavanja sajma otvoriti knjigu narudžbina za kompaktni krosover UX.

Kratka istorija brenda Lexus

Lexus je luksuzna marka japanskog proizvođača automobila Toyota. Lexus je dostupan u više od 70 zemalja svijeta, a takođe je i najprodavanija japanska marka luksuznih automobila.

Lexus obično karakterišu snažni motori, dinamičan izgled, i izuzetno elegantna unutrašnjost.

Sama ideja o osnivanju marke rođena je 1983. godine kada je tadašnji predsjednik Toyote Eiji Toyoda došao do zaključka kako je vrijeme da njegova kompanija proizvede luksuzno vozilo koje bi konkurisalo renomiranim proizvođačima. Dvije godine kasnije napravljen je prvi prototip modela LS 400, a konačni izgled modela LS 400 odlučen je 1987. godine. Već u prvoj godini na tržištu marka je dobila brojne pohvale.


Detaljnije

Druga generacija modela Nissan Juke stiže naredne godine


Nova, druga generacija modela Nissan Juke koja je dizajnirana u studiju u Londonu, će u narednim mjesecima imati svoju svjetsku premijeru, a biće lansirana na tržište naredne godine.

Ranije su se pojavljivali izvještaji prema kojima je vozilo trebalo da bude plasirano na tržište još prošle godine, ali to se nije desilo iz nepoznatih razloga.

Potpuno različit dizajn u odnosu na prethodnika

Iako se pojavio 2011. godine, Nissan Juke nije prestao i dalje da plijeni pažnju, posebno svojim neobičnim dizajnom. Nakon 7 godina došlo je vrijeme za drugu generaciju ovog modela koja sa sobom nosi radikalni dizajn.

"Neće ličiti ni na Imx koncept ni na novi Leaf. Riječ je o urbanom krosoveru sa bezobraznim stavom. Mogu vam sa sigurnošću potvrditi da nova generacija modela Juke uskoro stiže i da će imati potpuno jedinstven dizajn i sopstveni stav. Posao oko ovog modela nam je bio dosta lakši prilikom kreiranja prve generacije iz razloga što na tržištu nije postojao ni jedan model koji našem Juke-u nije bio ni nalik. Druga generacija međutim nije mogla da bude jednostavno evolucija prethodne, jer onda to ne bi ni bio Juke. Zapravo, umalo novi model nismo nazvali Nancy", rekao je Alfonso Albaisa, šef dizajna Nissana.

Očekuje se da druga generacija modela Juke bude bazirana na V platformi čiji je kreator Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa. Agregati će biti pozajmljeni od drugih modela japanskog proizvođača.

Loša prodaja u SAD

Iako je prva generacija modela Nissan Juke-a doživjela impozantan uspjeh u Evropi, gdje je samo u 2016. godini prodano preko 1.1 milion primjeraka, to nije bio slučaj u SAD.

Naime, kada je prodaja ovog modela pala za 48 procenata u 2017. godini, Nissan je odlučio da u potpunosti povuče Nissan Juke sa američkog tržišta. Ovaj model su zamjenili sa modelom Nissan Kicks, potkompaktni krosover koji se proizvodi u Brazilu, Maleziji, Meksiku i Kini.

Nissan Kicks, koji se trenutno prodaje u Sjevernoj Americi, i koji će vremenom biti dostupan na oko 80 tržišta širom svijeta, najvjerovatnije nikad neće dospjeti na evropsko tržište.


Detaljnije

Tesla proizveo 70.000 primjeraka Modela 3 za godinu dana


Prema najnovijim podacima, uprkos problemima u procesu proizvodnje i kašnjenja u realizaciji planova kompanije, kompanija Tesla je do 18.avgusta proizvela 70.009 primjeraka modela 3.

Serijska produkcija je počela u julu 2017.godine, a očekuje se da će do kraja avgusta sedmična proizvodnja dostići 6.000.

Problemi na početku serijske produkcije su bili vezani uglavnom za baterije, koje su najskuplji i najkomplikovaniji dio električnog automobila. Prvi Teslin model koji je namijenjen najširem tržištu košta oko 35.000 američkih dolara, a nakon prošlogodišnjeg predstavljanja ovog modela kompanija Tesla Motors je zaprimila nevjerovatnih 400.000 narudžbi, i time prikupila 400 miliona dolara.

Tesla Model 3 ostvario izuzetnu prodaju u mjesecu julu

Američka električna limuzina je premašila ukupnu globalnu prodaju vozila marke Jaguar u julu.

U prošlom mjesecu Tesla Motors je prodao 16.775 primjeraka svog novog modela, od čega je 14.250 otišlo u ruke američkih kupaca.

Britanski proizvođač luksuznih automobila, koji nudi 7 modela među kojima i jedan na struju (I-Pace), je uspio da tokom jula širom svijeta plasira 10.922 vozila, uz pad prodaje 15% u odnosu na jul 2017.godine.

Međutim, posmatrajući cijelu godinu, Jaguar prednjači u odnosu na Model 3. U prvih sedam mjeseci 2018.godine Jaguar je isporučio 105.047 automobila, dok je Teslina električna limuzina našla svoj put do 38.618 kupaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tesla Model 3 je izuzetno popularno vozilo u SAD, čemu svjedoči činjenica da je Tesla Model 3 već postao najprodavanije vozilo u segmentu električnih i plug-in hibridnih modela u SAD u jednoj kalendarskoj godini. Budući da je do kraja 2018. godine ostalo još 4 mjeseca, ovaj rekord će biti znatno poboljšan.

Električni automobili u BiH

U razvijenim zemljama na sve načine se motivišu vozači na nabavku električnih automobila.

Nažalost Bosna i Hercegovina izuzetno zaostaje u ovom segmentu, najviše zbog toga što nisu osigurane subvencije za nabavku ekološki prihvatljivih vozila. Pored subvencija, problem koji odvraća vozače pri nabavci električnih automobila je nedostatak odgovarajuće infrastrukture – punjača za punjenje električnih automobila.

Svijetao primer je Banja Luka, gdje postoje dva terminala sa po tri punjača za električna vozila.


Detaljnije

Devet najznačajnijih sajmova automobila na svijetu


Jeste li vec čuli za izraz automobilski turizam? On je direktna posljedica sajmova automobila, gdje ljudi odlaze na putovanje da bi prisustvovali predstavljanju nekog automobila, automobilskim okupljanjima, trkama i sportskim događajima. Ovaj članak vam donosi spisak 9 najboljih sajmova automobila na svijetu, koji osim što vam pružaju nova saznanja o svijetu automobila, omogućavaju da iskusite turističke atrakcije gradova u kojima se sajmovi održavaju.

1. Geneva International Motor Show

Ženeva je dom veoma znacajnog automobilskog sajma koji se naziva Ženevski medunarodni motor šou, koji se održava svakog marta. Ovaj sajam automobila služi da najavi sve novine koje ce se ostvariti u ostatku godine, te je dom za veliki broj premijera. Na sajmu se svake godine mogu vidjeti prototipi i egzotični primjerci poznatih proizvođača automobila. Slijedeći sajam automobila u Ženevi će biti održan od 7-17.marta 2019.godine.

2. LA Auto Show

Jedan od najvećih auto sajmova koji svake godine promoviše preko 1,000 novih modela ce otvoriti svoja vrata 30-og novembra i okupice više od 100 izlagača. Izložbeni prostor u "Convention" centru obuhvata 70.000 kvadratnih metara, a prema navodima organizatora posjetioci prosječno na sajmu provode oko 4 sata.

Datumi održavanja: 30.11 – 9.12.2018.

3. Tokyo Motor Show

Sajam automobila u Tokiju je automobilski sajam koji se održava svake druge godine tokom oktobra-novembra i privlači ogroman broj posjetilaca, naročito iz okolnih azijskih zemalja.

Auto industrija u Japanu spada među pet najrazvijenijih na svijetu. Po količini godišnje proizvodnje automobila Japan je treći u svijetu, a najpoznatiji brendovi japanske auto-industrije su: Nissan, Toyota, Honda, Mazda i Mitsubishi. Prvi Tokyo Motor Show je održan u aprilu 1950.godine.

4. Sajam automobila u Frankfurtu (Internationale Automobil-Ausstellung)

Često nazivan kao kralj automobilskih događaja, sajam automobila u Frankfurtu je događaj koji se svake godine održava u septembru. Ovaj sajam se parnim godinama održava u Hanoveru (komercijalna vozila), a neparnim godinama se održava u Frankfurtu (putnički automobili i motocikli). Sajam automobila u Frankfurtu vuče korijene iz XIX vijeka, kada je počeo ubrzani razvoj automobilske industrije.

Hanover, 67. IAA Commercial Vehicles, 20.09. – 17.09.2018.

5. New York International Auto Show

Sajam automobila u Njujorku je najbolji sajam automobila u SAD. Ove godine je otvorio svoje kapije 28. marta, a bio je lociran na Menhetnu, u Javits Centre. Glavna atrakcija su bili SUV modeli, kamioneti i sedani, koji nisu namjenjeni evropskim kupcima.

Svake godine sajam u Njujorku organizuje glasanje za najbolje ekološko vozilo, odnosno zeleni automobil na svijetu. Ove godine nagradu je osvojio Nissan Leaf.

6. Sajam automobila u Detroitu

Detroit Auto Show je najveci automobilski sajam u Sjevernoj Americi. Proteklih mjeseci pojavile su se informacije da organizatori sajma u Detroitu planiraju da promjene datum održavanja ove auto izložbe.

Jedan od glavnih razloga za promjenu termina veže se za nepovoljne vremenske prilike koje su uobičajene na sjeveru SAD-a u januaru. Spekuliše se da će novi termin održavanja biti u junu, a uskoro se očekuje zvanično saopštenje.

7. Sajam automobila u Pekingu

Sajam automobila u Pekingu je jedan od najvećih u zemlji, koji zbog važnosti Kine u automobilskoj industriji postepeno postaje i jedan od najznačajnijih na svijetu.

Na sajmu koji je održan od 25.04. do 04.05. u centru pažnje su bili modeli na elektricni i hibridni pogon.

8. Sajam u Parizu (Paris Motor Show – Paris Mondial de l Automobile)

Paris Motor Show je manifestacija koja se održava svake druge godine u oktobru. Prvi sajam u Parizu se održao 1898. godine. Svake godine se ovdje pojavljuju najveći svjetski proizvođači automobila i izlažu svoja najnovija remek-djela.

2.10 – 14.10.2018.

9. Moscow International Automobile Salon

Medunarodni sajam automobila u Moskvi je nevjerovatan događaj za milione ljubitelja automobilizma iz Rusije i cijelog svijeta. Glavni cilj ovog projekta je demonstracija najnovijih modela automobila kako nacionalne, tako i globalne auto industrije.


Detaljnije

Sigurnija vožnja uz spoljašnje vazdušne jastuke


Njemačka ZF grupacija koja se duži niz godina bavi proizvodnjom raznih komponenti za autoindustriju, došla je do inovacije u domenu bezbjednosti.

Naime, ova kompanija je konstruisala sigurnosne vazdušne jastuke koji se naduvavaju izvan putničke kabine. Novi sistem vazdušnih jastuka je predstavljen na simpozijumu Airbag 2018, održanom u Manhajmu u novembru prošle godine.

ZF je najavio da bi spoljni vazdušni jastuci mogli da se nađu u produkcijskim modelima automobila već od 2021. godine.

Povećanje sigurnosti putnika za 20-30%

Prema saopštenju kompanije ZF, bočni sudari spadaju među najopasnije saobraćajne nezgode. Samo u Njemačkoj, u saobraćajnim nesrećama ove vrste godišnje pogine oko 700 ljudi.

Prema sistemu koji je osmislila ZF grupacija, konvencionalni bočni vazdušni jastuci premješteni su iz unutrašnjosti putničke kabine na spoljašnjost vozila (u pragove automobila), a njihovim aktiviranjem pokriva se cijela širina vozila između osovina.

Za razliku od unutrašnjih vazdušnih jastuka koji su kreirani da ublaže udarac ljudskog tijela u dijelove automobila, eksterni jastuci su puno veći i dizajnirani su da ublaže udarac automobila u automobil.

Nakon obavljenih testova, ZF je procijenio da ovaj tip vazdušnih jastuka redukuje opasnost od povrede putnika za 20-30 procenata.

Njemački proizvođač tvrdi da je specijalno za ovaj tip jastuka razvio sistem koji se sastoji od senzora, radara, kamera i LIDAR-a, koji detektuju nailazak drugog vozila sa strane, dok centralna upravljačka jedinica procjenjuje da li je sudar neizbježan, te na osnovu toga donosi odluku da li će se aktivirati vazdušni jastuk.

Inače, sistem ima na raspolaganju svega oko 150 milisekundi za reagovanje i naduvavanje vazdušnog jastuka, što je period jednak vremenu u kome se odvija treptaj oka.

Prvi vazdušni jastuci

Prvi vazdušni jastuk (airbag) konstruisao je 1952. godine američki inženjer John W. Hetrick.

Međutim, bio je neučinkovit. Prve vazdušne jastuke počeo je 1967. godine ugrađivati Chrysler, u sklopu dodatne opreme. Ford je eksperimentalni automobil sa zračnim jastukom predstavio 1971. godine, a General Motors dvije godine kasnije.

Prvi evropski model sa serijskim vazdušnim jastukom je bio Mercedes-Benz S klase iz 1980. godine, dok je prvi bočni vazdušni jastuk na evropskom tržištu predstavljen 1987. godine.


Detaljnije

Za električni VW stiglo 10.000 rezervacija u prvih 24 sata


Evropom vlada euforija oko prvog električnog VW-a, a dokaz za to je cifra od 10 hiljada rezervacija u prvih 24 sata otkako je otvorena lista narudžbi.

Ovolika zainteresovanost za novi ID.3 je donijela Volkswagenu 10 miliona evra, budući da je cijena rezervacije 1.000 evra. Kupcima koji izvrše rezervaciju, VW će pokloniti 2.000 kWh električne energije u prvoj godini vlasništva.

Očekuje se da će prvi primjerci stići u ruke kupaca sredinom 2020. godine, a početna cijena u Njemačkoj će se kretati ispod 30.000 evra.

Osnovne karakteristike

ID.3, model koji se može porediti sa Golfom po izgledu i veličini, će biti prvi serijski automobil koji će VW grupa lansirati na novoj MEB električnoj arhitekturi.

"Sa ID.3 učinićemo električni automobil dostupan za široke narodne mase", rekao je Jirgen Stakman, direktor prodaje VW.

Osnovni model ID.3 će imati autonomiju od 330 km, a verzija sa najvećom baterijom će moći da pređe 550 km. ID.3 je dugačak 4.100 mm, širok 1.800 mm i visok 1.530 mm.

ID.3 će biti zvanično predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu sredinom septembra.

Plan VW grupacije je da u narednim deset godina proda više od 10 miliona električnih vozila.

Još jeftiniji električni VW

Nakon bazičnog električnog Volkswagena koji će biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu, VW planira da proizvede i jeftiniji automobil na struju koji bi koštao ispod 20.000 evra.

Za razliku od modela ID.3 koji je po dimenzijama sličan Golfu, ovaj skromniji automobil će biti u klasi Volkswagena Polo. Nagađa se da bi najjeftniji VW na struju imao oznaku ID.1, budući da je naziv ID.2 najvjerovatnije predodređen za budući kompaktni električni SUV.

Prema pisanju magazina Autocar, ID.1 će biti prikazan kao koncept na Sajmu automobila u Frankfurtu, a za sada nije otkriveno kada će Volkswagen lansirati produkcijski model.


Detaljnije

Honda E uskoro stiže u Evropu


Japanski proizvođač objavio je tizer fotografiju produkcijske verzije malog električnog automobila koji će nositi oznaku "Honda E".

Honda E će u serijskoj formi biti predstavljena na Salonu automobila u Frankfurtu, koji je zakazan za septembar. Očekuje se da će sa punim baterijama moći da pređe preko 200 km, a dopuna do 80% kapaciteta pogonskih baterija na brzom punjaču trajaće oko 30 minuta.

Pored ovog čisto električnog modela, Honda za jesen priprema novi Jazz (Fit), koji će imati i hibridnu varijantu. Premijera ovog modela će se desiti na Sajmu automobila u Tokiju koji se održava u oktobru.

Dizajn nove Honde E

Honda E, prvi električni automobil japanskog proizvođača koji će moći da se kupi u Evropi, je baziran na Urban EV konceptu iz 2017. godine i krasi ga retro dizajn.

U odnosu na konceptnu verziju, vozilo je dobilo još jedan par vrata, a prednja vrata se više ne otvaraju unazad kao na konceptu. Stop svjetla su sada kružnog oblika, umjesto četvrtastih.

Priključak za punjenje baterija smješten je ispod crnog poklopca na haubi automobila.

Kokpit ovog automobila karakteriše minimalistički, retro dizajn sa dominantnim, širokim digitalnim ekranom koji se prostire gotovo čitavom širinom komandne table.

Potpuna elektrifikacija od 2025. godine

Japanski proizvođač je dao sebi rok od 6 godina da potpuno elektrifikuje ponudu svojih modela u Evropi, tako da će se od 2025. godine prodavati samo elektrifikovane Honde.

Čelnici Honde su 2017. godine saopštili javnosti svoj plan da će do 2025. godine dvije trećine automobila prodatih na evropskom tržištu imati elektromotor, odnosno imati hibridni ili čisto električni pogon. Međutim, na ovogodišnjem ženevskom auto-salonu taj plan je promijenjen, pa je novi cilj japanskog proizvođača da prodaje samo elektrifikovane Honde.

Honda je već započela hibridizaciju postojećih modela u Evropi, uvođenjem nove verzije SUV modela CR-V sa hibridnim pogonom, a to je samo uvod u nove hibride japanskog proizvođača.


Detaljnije

Ford Kuga: Najelektrificiraniji Ford ikada


U Amsterdamu je 2. aprila predstavljena nova generacija Ford Kuge, a u prvom planu je elektrifikacija. U razvoj nove generacije uloženo je mnogo truda, što nije začuđujuće budući da je Kuga najprodavaniji Fordov SUV u Evropi, što ga čini izuzetno bitnim za poslovne rezultate i imidž Forda.

Tri vrste hibridnog pogona

U Fordu su veoma ponosni na to da je ovo prvi njihov automobil koji dolazi uz čak tri različita hibridna pogona. Postoji blago elektrificirana verzija, klasičan hibrid i plug-in verzija.

Benzinsku stranu zastupaju 1,5-litreni turbomotori sa 120 i 150 KS. Dizelaši su 1,5 i 2-litreni te razvijaju 120 i 180 KS. Postojaće mogućnost odabira i dizelskog motora sa 150 KS kojem pri štednji pomaže sistem mild hybrid. Svi dizelski motori se mogu kombinovati s novim 8- brzinskim automatskim mjenjačem.

Nova Kuga će dobiti brojne dizajnerske elemente koje posjeduje aktuelni Focus, a bitno je takođe istaći da je Kuga prvi SUV koji se temelji na novoj Fordovoj globalnoj C2 platformi.

Nova Kuga je 44 mm šira i 89 mm duža od prethodnog modela, dok je međuosovinski razmak povećan za 20 mm.

Unutrašnjost

Što se tiče unutrašnjosti, Kuga donosi mnogo novosti a jedna od njih je digitalna ploča sa instrumentima dimenzije 12,3 inča. Vlasnici nove Kuge će takođe biti u mogućnosti da bežično pune svoje telefone, kao i da uživaju u infotainmentu Sync 3 sa zaslonom na dodir dimenzija 8 inča.

Nova generacije Kuge takođe nudi Bang & Olufsen audiosistem, a tu je i mogućnost grijanja stražnjih sjedišta. Automobil će biti opremljen i FordPass Connect tehnologijom koja pretvara vozilo u mobilnu WiFi pristupnu tačku sa mogućnošću povezivanja do 10 uređaja. Pomoću iste tehnologije biće moguće daljinsko upravljanje određenim funkcijama, daljinska dijagnostika i SOS poziv.

Početak prodaje nove Kuge planiran je za kraj 2019. godine, a još nije otkrivena cijena.


Detaljnije

Daimler i Geely razvijaju novu generaciju Smarta


Mercedesovi mali Smart automobili su bili finansijska sramota za roditeljsku kompaniju Daimler od kada su se našli na tržištu 1998. godine.

Nakon nekoliko godina relativno prihvatljive prodaje u Evropi, ona se značajno pogoršala. Što se tiče SAD-a, situacija je bila još gora, jer je prodaja sa 24.662 jedinice 2008. godine, pala na 1.276 2018. godine.

Smartu na ruku nije išla ni jaka konkurencija kao što je Fiat 500, Toyota Argo i BMW Mini.

Investiciona kuća Evercore ISI procjenjuje godišnji gubitak firme od 500 do 700 miliona evra.

Na globalnom nivou, samo 130.000 Smart automobila je prodano u 2018. godini.

Bez obzira na gore navedene brojke, fokus brenda Smart na urbanu mobilnost i električnu tehnologiju ga čini atraktivnim za Geely, koji već posjeduje Volvo i koji se nalazi na najvećem svjetskom tržištu za električne automobile.

Detalji partnerstva

Daimler AG i kineski proizvođač automobila Geely su oformili partnerstvo koje će pretvoriti Daimlerov ne baš tako uspješan brend Smart, u brend električnih automobila koji će biti fokusiran na kinesko tržište. Osim što izbacuju benzinske motore iz ponude, Smart će proširiti svoju ponudu modela i u B-segment.

Mercedes-Benz će biti zadužen za izgled budućeg Smarta, dok će tehnički dio preuzeti na sebe Geely.

Kupoprodaja vlasničkih prava će biti zvanično potvrđena prije održavanja Salona automobila u Šangaju, koji je planiran za april mjesec.

Prema sporazumu, koji će biti finaliziran do kraja 2019. godine, novi automobil će se naći na tržištu 2022. godine. Što se tiče upravljanja novom kompanijom, postojaće Upravni odbor koji će se sastojati od 12 članova (6 Daimler, 6 Geely).

U Daimleru se nadaju kako će stvari krenuti na bolje nakon saradnje sa Geelyjem, budući da kinesko tržište ima ogroman potencijal. Dolaze vremena kada bi "car sharing" trebao imati sve veću ulogu u transportu, a električni Smart modeli se nameću kao idealna vozila za tu namjenu.


Detaljnije

Subaru povlači 2,3 miliona automobila na globalnom nivou


Subaru će biti prinuđen da povuče oko 2,3 miliona automobila na globalnom nivou, zbog problema sa "štop svjetlom".

Od ukupnog broja automobila "sa greškom", skoro dva miliona se odnose na modele Impreza i Forester, koji su naročito popularni na teritoriji SAD-a. Pored toga, oko 300.000 jedinica je prodato u Japanu (matična zemlja kompanije), a koje će morati u servisne centre koji će otkloniti problem sa signalizacijom koja upozorava vozače iza automobila da vozilo ispred njih koči.

Vozila koja će po svemu sudeći biti povučena su proizvedena između 2008. i 2017. godine.

Proizvođač automobila je otkrio da se dogodilo 20-ak incidenata vezanih za ovaj problem.

Zadnji u nizu problema za Subaru

Problemi za Subaru su počeli u februaru ove godine kada je kompanija morala da izvrši opoziv 783,000 vozila sa tržišta SAD-a zbog potencijalno smrtonosnih uređaja za zaštitu – airbag-ova koje pravi japanska kompanija "Takata Corp". Naime, postoji opasnost da inflatori lansiraju šrapnele u vozače i putnike. Kompanija Takata koristi amonijum nitrat da bi izazvala malu ekspoloziju kako bi se napuhao airbag. Međutim, stanje ove hemikalije u vazdušnom jastuku se vremenom pogoršava zbog velike vlažnosti i temperaturnih promjena.

Problemi sa kvalitetom su doveli do toga da se kompanija suočava sa padom prodaje u Americi, gdje je izgradila snažan brend.

Proizvodnja se prepolovila u januaru

Proizvodnja Subaru automobila se smanjila za 50,9% u Japanu, u odnosu na isti period prošle godine.

Subaru je bio prinuđen da u tom periodu obustavi proizvodnju u jedinoj fabrici u Japanu na dvije sedmice, zbog defekta komponenti upravljačkog sistema na vozilima.

Subaru planira da smanji proizvodnju u zemlji porijekla u 2019.godini za otprilike 2 procenta na 650,000 jedinica, da bi dao prioritet provjeri kvaliteta.


Detaljnije

Alcantara – materijal ljepši od kože


Ako ste ikada vidjeli ili dotakli materijal Alcantara, mogli ste zaključiti da je veoma sličan materijalu antilop. Međutim, alcantara je sintetički materijal veoma sličan antilopu.

Postavlja se pitanje da li se antilop uopšte koristi za automobilske presvlake? Koža je uobičajen materijal koji se koristi u automobilima, dok se antilop jako malo koristi u te svrhe iz veoma jednostavnog razloga.

 Antilop je delikatan pa se na njega mrlje jako često hvataju. Iz tog razloga, antilop je užasan izbor za oblaganje unutrašnjosti automobila, jer je jako nepraktično skidati ga zbog čestog pranja. S druge strane, alcantara je materijal koji je sličan antilopu to teksturi, ali ne pravi se uopšte od kože.

Od čega se pravi Alcantara?

Alcantara je mikrofiber materijal koji se sastoji od 68% poliestera i 32% poliuretana. Ovi materijali ga čine posebno otpornim na fleke. Proces izrade ovog materijala uključuje probijanje igle, brušenje, impregnaciju, ekstrakciju i mnogo više, da bi se dobio osjećaj luksuza pod prstima.

Alcantara je možda sintetički materijal, ali je itetako kvalitetan.

Koža u automobilu postaje prošlost

21. vijek je donio sa sobom podizanje svijesti o potrebi da se zaštite životinje koje se ubijaju samo zbog njihove kože. Iz tog razloga, upotreba ovog prirodnog materijala za oblaganje sjedišta i površina u putničkoj kabini automobila postaje sve više društveno neprihvatljiva.

Sa ovim problemom najviše se suočavaju proizvođači luksuznih automobila, kojima su kožna sjedišta jedan od glavnim aduta prilikom reklamiranja.

Uvođenje luksuznih materijala koja su alternativa životinjskoj koži nije novost, a jedan od glavnih primjera je gore pomenuti materijal Alcantara. Ovaj materijal se proizvodi od strane kompanije Alcantara S.p.A., koja se nalazi u Italiji. Pored auto industrije, ovaj materijal se koristi i u dizajnu, modi, aksesoarima, i pomorskoj industriji.

Američki električni proizvođač automobila Tesla je već izbacio kožne materijale iz svojih novih modela, dok je Maserati počeo da nudi kupcima presvlake koje predstavljaju kombinaciju vještačke tkanine i svile.


Detaljnije

Volvo povlači 167.000 primjeraka modela XC60


Švedski proizvođač automobila Volvo Cars je saopštio da će pozvati na vanredni servis vlasnike 167.000 primjeraka modela XC60 zbog kvara na gepeku.

Radi se o modelu Volvo XC60 modelske godine 2018. i 2019. Proizvođač automobila će vlasnicima ponuditi zamjenu bez ikakvih troškova.

Šta kvar može prouzrokovati?

Volvo Cars, koji je u vlasništvu kineske holding kompanije Geely, povlači 167 hiljada automobila širom svijeta jer sistem za elektronsko podizanje vrata gepeka može popustiti, prestati raditi na niskim temperaturama i eventualno uzrokovati oštećenja.

Portparol grupacije Annika Bjerstaf saopštila je da je povlačenje preventivna sigurnosna mjera, i da dosad kompanija nije primila nikakav izvještaj o incidentima koji su prouzrokovani ovom greškom.

Novi Volvo XC60 je u martu 2018. godine proglašen za "Svjetski auto godine" u tradicionalnom izboru koji svoje finale ima na auto salonu u Njujorku.

Volvo XC60 je došao na tržište Bosne i Hercegovine krajem 2017. godine, i startovao je sa cijenom od 87.777 KM. Bez obzira na probleme sa gepekom, Volvo XC60 važi za jedan od najbezbjednijih automobila ikada napravljenih i prepun je nove tehnologije.

Volvo ostvario dobit veću od milijardu evra u 2018. godini

Bez obzira na povlačenje više od 200.000 automobila zbog krhkosti cijevi za gorivo do motora u januaru 2019. godine, i povlačenja 167.000 primjeraka zbog kvara na gepeku, Volvo je marka automobila čija popularnost prevazilazi sve rekorde.

Prema predsjedniku Uprave i glavnom izvršnom direktoru Volva Martinu Lundstedtu, prošla godina je bila rekordna za Volvo grupu po prodaji, prihodima i ostvarenim maržama.

Prošle godine, Volvo je prodao 642.253 automobila, te je tako ostvario dobit od milijardu i 370 miliona evra. Kao moguće rastuće tržište za švedskog proizvođača automobila u 2019. godinu očekuje se Brazil, pod uslovom da dođe do oporavka brazilske ekonomije. S druge strane, u Japanu se očekuje pad potražnje u odnosu na prethodne godine.


Detaljnije

Hyundai Santa Fe će se moći otključati otiskom prsta


Hyundai će postati prvi proizvođač automobila na svijetu čiji će se automobili mogu otključati i pokrenuti bez ključeva. Umjesto klasičnog otključavanja, biće dovoljno samo staviti prst na senzor postavljen na kvaku, a za pokretanje biće potrebno samo dodirnuti posebnu tipku u kojoj je ugrađen senzor za otiske prstiju.

Ova tehnologija će biti primjenjena prvo na SUV modelu Santa Fe, u prvom kvartalu 2019. godine. Hyundai očekuje da će ovim modelom povratiti reputaciju svog brenda u Kini, što eventualno može dovesti do povećanja prodaja SUV-ova.

Kako ova tehnologija funkcioniše?

U zadnjih nekoliko godina, biometrija je u potpunosti zamijenila klasičan način otključavanja pametnih telefona putem šifri i PIN-ova.

Što se tiče sigurnosti, Hyundai naglašava kako su šanse da ova pametna tehnologija pogriješi i očita krivi otisak prsta kao vozačev 1:50 000. Nova tehnologija je pet puta sigurnija od automobilskih ključeva, uključujući i "pametne ključeve". Hyundai tvrdi da je rješio i problem korištenja lažnih otisaka, jer senzor može prepoznati nivoe elektriciteta u različitim dijelovima otiska.

Bitno je istaći da senzori naće biti ograničeni samo na jedan otisak prsta, već će moći pamtiti više otisaka prstiju, što je naročito korisno ako više ljudi u porodici koristi jedan automobil, ili u kompanija gdje više zaposlenih dijeli jedan automobil.

Proširenje primjene tehnologije

Južnokorejski proizvođač automobila planira još više razviti primjenu ove tehnologije, tako što će biti moguće i podešavanje temperature u kabini, položaj volana te mnoge druge opcije koje će vozači moći birati.

"Svi budući vlasnici Hyundaija će uživati u ultimativnom kvalitetnom iskustvu vožnje", rekao je Albert Bierman, šef Hyundaijevog istraživačko-razvojnog odjela.

Dok Hyundai eksperimentiše sa tehnologijom otiska prsta, Tesla Model 3 vozači mogu koristiti svoj pametni telefon za otključavanje, dok Byton koristi kamere za prepoznavanje lica da bi prilogodio podešavanje vozaču.

Pošto nije rijetkost da se u auto-industriji kopiraju tuđe ideje, uskoro možemo očekivati ovu tehnologiju kod brendova poput BMW-a ili Mercedesa.


Detaljnije

Top 5 marki automobila koje se najmanje kvare


Istraživanje sprovedeno na oko 5,6 miliona vozila pokazalo je da se najmanje kvare japanski automobili. Radi se o Vehicle Health Index Make, Model Reliability Rankings studiji za 2018. godinu, koja analizira učestalost aktivacije signalne Check Engine lampice i prosječne cijene popravke kvara prouzrokovan paljenjem iste. Studija je sprovedena od strane CarMD.com

Corp., na vozilima proizvedenim između 1996 i 2018 godine.

1 Toyota

Jedno je sigurno, Toyota zna kako da proizvede dobar automobil. O kvaliteti ove marke govore prvenstveno milioni zadovoljnih kupaca, a takođe i statistike u kojima se Toyota već godinama nalazi u samom vrhu. Jedan od glavnih razloga za uspjeh Toyote je njihova tehnika pod nazivom Toyota Kaizen, koja proizvodnju čini bržom i kvalitetnijom.

2 Acura

Druga na listi je Acura, takođe japanski automobil, koji se proizvodi pod okriljem koncerna Honda. Spada pod kategoriju luksuznih automobila, a počeo se proizvoditi 1986. godine.

3 Hyndai

Iako se po CarMD testiranju nalazi na drugom mjestu što se tiče pouzdanosti, po JD Power testiranju kvaliteta vozila sprovedenom u 2018. godini, Hyndai je na prvom mjestu što se tiče pouzdanosti. Testiranje mjeri koliko problema vlasnici prijave u prvih 12 mjeseci vlasništva novog automobila. Hyndai je imao samo 78 prijavljenih grešaka po svakom stotom automobilu.

4 Honda

Na četvrtom mjestu se nalazi Honda, još jedan japanski automobil na ovoj prestižnoj listi.

5 Mitsubishi

Na petom mjestu po pouzdanosti nalazi se marka automobila Mitsubishi. Kada se spomene Mitsubishi, većina ljudi pomisli prvenstveno na lijepe i kvalitetne automobile, međutim Mitsubishi grupa obuhvata i poslove kao što su bankarstvo, osiguranje, električni proizvodi, papirna industrija itd.

Ostatak liste čine Subaru na šestom mjestu, Buick na sedmom, Mercedes na osmom, Lexus na devetom i Nissan na posljednjem mjestu.

10 marki automobila koji se najjeftinije popravljaju

CarMD je došao do zaključka da je slijedećih 10 automobila najjeftinije popraviti u slučaju da se lampica ipak upali.

1. Mazda ($286)

2. Kia ($320)

3. Dodge ($326)

4. Hyndai ($328)

5. Chrysler ($329)

6. Jeep ($339)

7. Chevrolet ($341)

8. Volkswagen ($358)

9. Honda ($427)

10. Toyota ($462)

Tako će vlasnici Mazde platiti ove godine najmanje, prosječno 286 dolara, a odmah zatim slijede Kia i Dodge.


Detaljnije

Nova greška Volkswagena: Prodali oko 6700 testnih vozila


VW se još uvijek nije oporavio od skandala pod nazivom "Dieselgate", a već je na pomolu novi mini-skandal. Naime, prema pisanju Der Spiegel-a, Kancelarija javnog tužilaštva iz Braunšvajga je pokrenula predistražne radnje protiv VW-a povodom prodaje 6.700 predserijskih test vozila.

Volkswagen je otkrio da od ukupnog broja automobila koji se povlače, 4.000 pripada kupcima iz Njemačke, dok je preostalih 2.700 prodato u Sjevernoj Americi i ostatku Evrope.

U međuvremenu, Der Spiegel je pronašao još 9 hiljada vozila, koja su proizvedena u period 2010-2015.godine, a koja nemaju jasan status proizvodnje. Ovo znači da je propust puno veći nego što se o tome govori.

Za slučaj se znalo godinama unazad

Dodatni problem po čelnike kompanije predstavljaju nagađanja da su neki od njih znali za ovaj propust godinama unazad, ali je on prijavljen njemačkim vlastima tek nedavno.

Herbest Dis, šef Volkswagen AG-a, je navodno bio upoznat sa slučajem još od jula 2016. godine, kada je bio na poziciji šefa kompanije "Volkswagen putnička vozila".

Kompanija je izdala saopštenje da nema informacija o eventualnim saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovala prodata testna vozila, ali da je opoziv istih proglašen iz predostrožnosti.


Postupak sa spornim vozilima

Tokom pregleda na vanrednom servisu provjeriće se u kojoj mjeri se testni automobili razlikuju od serijskih. Ako se pronađu zanemarljive razlike, sporna vozila biće dovedena u nivo sa serijskim primjercima. U suprotnom, VW će otkupiti svoja vozila od kupaca.

Pravi rizik ovdje je činjenica da Volkswagen nema dokumentaciju u vezi toga šta konkretno nije u redu sa spornim automobilima. Portparol kompanije je saopštio listu Handelsblatt da neki od modela samo trebaju softverski updejt da bi došli na nivo onih iz serijske produkcije, dok drugi imaju toliko mana da bi trebali biti uništeni odmah.

Iako je Volkswagen izjavio da veoma žali zbog ove situacije, to je nije dovoljno dobar izgovor da bi se poštedio eventualnih tužbi i kazni.


Detaljnije

Aurus Senat unaprijed rezervisan do 2020. godine


Predstavnici Aurus Motorsa, ruskog proizvođača luksuznih automobila, tvrde da su svi primjerci sedan modela Senat koji treba da budu proizvedeni tokom 2019. i 2020. godine već rezervisani.

Prema čelnicima kompanije, klijenti koja sada planiraju da kupe model Aurus će morati sačekati do 2021. godine.

Ko su naručioci luksuznog automobila?

Oko polovine od ukupnog broja proizvedenih vozila za 2019. godinu će otići glavnom i najvećem kupcu, Federalnoj službi zaštite čiji je zadatak da čuva zvaničnike države. Aurus vozila će se takođe naći u voznom parku ruske vlade, parlamenta i predsjednika.

Očekuje se da Aurus počne da prima narudžbine za svoje modele od strane privatnih klijenata od početka 2019. godine. Početna cijena modela Aurus Senat kreće od 152.000 dolara.

Ovaj luksuzni automobil, koji je poznat i pod nazivom ruski Rolls Royce je zablistao krajem avgusta na sajmu automobila u Moskvi, kao prva moderna luksuzna limuzina napravljena u Rusiji. Aurus Senat je kraća varijanta ruske predsjedničke limuzine koja je debitovala u javnosti u maju, prilikom inauguracije Vladimira Putina.

"Sa ponosom mogu da kažem da ne postoji mogućnost kupovine modela Aurus tokom 2019. i 2020. godine iz prostog razloga što već imamo narudžbine za sve modele koji će biti proizvedeni u te naredne dvije godine", rekao je Vadim Svetsov, generalni menadžer i suvlasnik Sollers grupacije.

Za 2019. godinu grupacija Sollers planira da proizvede 120 automobila, a još veći broj se očekuje u 2020. godini.

Plan za klijente koji nisu povezani sa državnim organima

Iako će većina proizvedenih automobila otići u ruke države, Aurus Motors želi da privuče i klijente koji nisu iz državnih struktura. Iz tog razloga će modeli Aurus Senat i Senat limuzina imati svoju premijeru u Evropi na Sajmu automobila u Ženevi 2019. godine.

Oba modela su bazirana na "Unified Modular Platform" koju je razvio naučno-istraživački centar Rusije NAMI.


Detaljnije

Volkswagen razvija električni automobil koji će koštati manje od 20.000 evra


Njemački auto-gigant Volkswagen razvija jeftin električni automobil koji će se prodavati za manje od 20 hiljada evra. Kompanija planira takođe da zaštiti svoje radnike od gubitka posla tako što će tri postojeće fabrike (Emden, Zwickau, Hanover) osposobiti za proizvodnju jeftinih električnih automobila.

Bez obzira na napore VW-a da sačuva radna mjesta, očekuje se da će prelazak na proizvodnju električnih automobila ipak smanjiti broj radnika za 14 hiljada do 2020. godine jer je potrebno manje vremena da se proizvede električni automobil u odnosu na konvencionalni.


Direktna konkurencija Teslinom Modelu 3

Ulazni model pod nazivom "MEB početni", odnosno najjeftiniji automobil koji će Volkswagen izrađivati na MEB platformi, će se proizvoditi u količinama od oko 200.000 komada na godinu, a početna cijena bi se trebala kretati od 18 hiljada evra. Sa ovako niskom cijenom, VW namjerava direktno napasti tržišnu poziciju Tesle a ujedno i dugoročno osigurati radna mjesta za svoje zaposlene.

Ipak, treba naglasiti da bi VW električni automobil mogao Teslinom Modelu 3 konkurisati samo po cijeni, jer je veličinom i opremom sigurno za klasu ili dvije ispod Tesle.

Proizvodnja, koja će se odvijati u njemačkom gradu Emdenu, je planirana za početak 2020. godine.

Kako bi oslobodili proizvodne kapacitete za izradu električnih automobila, proizvodnja Volkswagenovih komercijalnih vozila bi se mogla prebaciti u Fordova postrojenja u Turskoj, što će biti raspravljano na sastanku 16. novembra.


Saradnja između Forda i Volkswagena

Automobilski giganti Volkswagen i Ford su u junu ove godine postali strateški partneri, ali njihova saradnja bi mogla da pređe na mnogo viši nivo. Naime, dvije kompanije planiraju da sklope savez oko razvijanja samoupravljajućih i električnih automobila. Pojedini stručnjaci čak najavljuju da bi VW i Ford lako mogli stvoriti najveću jedinstvenu kompaniju u auto industriji.

Ford drži snažnu poziciju u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno u segmentu SUV i kamionet vozila, dok VW dominira u Evropi svojom ponudom putničkih automobila.

Ford je svojevremeno bio pionir EV tehnologije, ali sada je daleko iza Volkswagena koji ima veoma agresivan plan elektrifikacije. Detalji kooperacije ove dvije kompanije se očekuju krajem tekuće godine.


Detaljnije

Top 6 polovnih automobila za početnike


Kupovina prvog automobila je posebno iskustvo. U svrhu informisanja naših čitalaca, odradili

smo malo istraživanje našeg tržišta polovnih automobila i odabrali 6 gradskih modela koje

smatramo dobrim izborom za vozače koji tek počinju svoju drumsku karijeru.


1. Volkswagen Polo (4. generacija)

VW Polo je uvijek dobra investicija i sasvim solidan izbor za početnike. Poznat je po svojoj

trajnosti i kvalitetu. Ponuda primjeraka ovog modela na tržištu je izuzetno velika, pa

pronalazak dobro očuvanog primjerka ne bi trebao predstavljati problem.

Raspon cijena: 5.000 do 8.000 KM


2. Renault Clio (2. generacija)

Druga generacija Renaultovog modela Clio je jedan od najpopularnijih automobila za

početnike. Ako se odlučite baš za ovaj automobil, moći ćete uživati u niskoj potrošnji, jeftinom

održavanju i solidnoj prostranosti.

Raspon cijena: 3.500 KM do 5.000 KM


3. Toyota Yaris (2. generacija)

Od 1999. godine Toyota modelom Yaris postavlja standarde u B segmentu. Ovaj model

automobila je poznat po tome što je izuzetno zahvalan za održavanje, pouzdan i ima

prostranu unutrašnjost.

Raspon cijena: 7.000 KM do 11.000 KM


4. Suzuki Swift

Ova lista ne bi bila potpuna bez japanskog automobila, te smo odlučili da uvrstimo i Suzuki

Swift treće generacije. Ovaj gradski hatchback je izuzetno popularan na tržištu, prvenstveno

zbog pouzdanosti, ali i drugih karakteristika poput prostrane kabine, udobnosti i lakoće

upravljanja.

Raspon cijena: 6.500 KM do 10.000 KM


5. Opel Corsa (četvrta generacija)

Predstavljena 2006. godine, Corsa četvte generacije jedan je od najuspješnjih modela u

istoriji Opela. Ovaj model je donio potpuno novi dizajn u odnosu na prethodnu generaciju, sa

primjesama sportskog duha, novo podvozje za sigurnu i dinamičnu vožnju u zavojima, kao i

unutrašnjost sa kvalitetnim materijalima. Zbog jeftinog održavanja i lakoće upravljanja, ovaj

model je posebno popularan među mlađom populacijom.

Raspon cijena: 6.000 KM do 7.000 KM


6. Fiat Grande Punto 1.3 JTD

Fiat Grande Punto je izuzetno stabilan, lak za upravljanje i prostran automobil. Velika

prednost ovog modela je štedljiv i pouzdan 1.3 Multijet motor. Automobil je namijenjen mlađim

kupcima, koji će biti oduševljeni sa preglednim instrumentima, kojima dominiraju veliki

obrtomjer i brzinomjer u klasičnom italijanskom stilu.

Raspon cijena: 5.000 do 7.000 KM


Detaljnije

Porsche Taycan će koštati manje od Panamere, ali više od Cayennea


Porsche Taycan je najsavremeniji model Porschea ikad napravljen, ali njegova cijena neće biti tako visoka kao što se očekivalo.

Iako čelnici kompanije nisu otkrili tačnu cifru, najavili su da će prvi Porscheov električni automobil biti skuplji od SUV-a Cayenne, ali jeftiniji od Panamere, pa se spekuliše da će se cijena kretati oko 80.000 evra.

Porsche Taycan – glavni "krivac" za 1200 novih radnih mjesta

Porsche Taycan, koji je nastao na temeljima koncepta Mission E, je prvi potpuno električni automobil iz Porschea namijenjen serijskoj proizvodnji. Zbog proizvodnje ovog automobila, Porsche gradi potpuno novi proizvodni pogon, nazvan "tvornicom u tvornici", koji se nalazi u Zuffenhausenu.

Porsche je najavio da će zaposliti dodatnih 1200 radnika za potrebe proizvodnje električnih modela, a cjelokupna investicija će iznositi 6 milijardi evra. Proizvodnja električnog Taycana kreće u septembru naredne godine, a ubrzo nakon toga će se stvoriti uslovi za prve isporuke.

Karakteristike automobila

Taycan bi trebao zadržati "dušu" Porschea kakvu ima svaki njihov automobil, samo bi ona u ovom slučaju trebala biti "elektrifikovana".

Kompanija je otkrila da bi ovaj automobil trebao moći preći u prosjeku oko 400 kilometara sa jednim punjenjem, a od 0 do 100 km/h bi trebao ubrzavati za 3,5 sekunde. Glavna prednost ovog superautomobila u odnosu na konkurente biće brzina punjenja, budući da će se 80% kapaciteta baterije moći napuniti za 15 minuta.

Stiže i Porsche Taycan Cross Turismo

Kompanija Porsche je iskoristila ovogodišnji sajam automobila u Ženevi za predstavljanje koncepta Mission E Cross Turismo, a sada je stiglo i zvanično saopštenje u kome se kaže da će ovaj automobil krenuti u serijsku proizvodnju. Mission E Cross Turismo ima pogon na sva četiri točka, adaptivno vazdušno oslanjanje, matrix LED prednja svjetla, dinamičku kontrolu šasije, sportska sjedišta i mnoge druge zadivljujuće karakteristike.

Kao i njegov prethodnik, Porsche Taycan, i serijski Taycan Cross Turismo će se proizvoditi u fabrici u Zuffenhausenu, što će stvoriti potrebu za još 300 radnika. Iako nije zvanično objavljeno kada se kreće sa proizvodnjom, ranije informacije kažu da se radi o modelskoj godini 2021.


Detaljnije

Renault predstavio luksuzni model EZ-Ultimo


Renault je na Sajmu automobila u Parizu predstavio nekoliko noviteta, a najzanimljivi model je EZ-Ultimo. Vozilo u potpunosti mijenja koncept transporta, a njegovi autori naglašavaju kako vozilo nudi ugođaj hotela, aviona i resorta.

Renault EZ-Ultimo – automobil robot 

Renault EZ-Ultimo je samoupravljajući, električni automobil koji će kombinovati savremenu tehnoogiju sa tradicionalnim francuskim luksuzom.

"Inspirisan savremenom arhitekturom, i u potpunosti integrisan sa budućim pametnim gradovima, EZ-Ultimo će pružiti ekskluzivno iskustvo za sve. Sa autonomnim, električnim i povezanim automobilima, ulazimo u novu, uzbudljivu eru u autonomnom dizajnu", rekao je Laurens Van den Acker, šef dizajna Renault grupe.

Renault EZ-Ultimo je veličanstveni spoj crne i zlatne, i koristi staklo, mozaik, koncentrične uzorke, zajedno sa unutrašnjošću koja više podsjeća na luksuzni hotel nego na luksuzni automobil.

Zamišljeno je da se vozilo koristi na zahtjev (car-sharing), za putovanje u jednom smjeru.

Dolaskom na odredište vozilo će preuzeti neki drugi korisnik.

Pristupačni električni mali krosover 

Renault je takođe predstavio model K-ZE, povoljan gradski električni automobil koji će prvobitno biti lansiran u Kini. Vozilo će se proizvoditi lokalno od kompanije "e-GT New Energy Automotive Co", koja je oformljena za razvoj i proizvodnju kompetitivnih električnih vozila za kinesko tržište.

"Renault je pionir i evropski lider u proizvodnji električnih vozila. Uvodimo Renault K-ZE, pristupačan, urbani SUV inspirisan električnim vozilima koji kombinuje najbolje od Renaulta: naše liderstvo u EV segmentu, našu stručnost u proizvodnji pristupačnih vozila i sve skupa zaokružujemo jakim partnerstvom", izjavio je Karlos Gosn, predsjednik i izvršni direktor kompanije Renault.

Renault-KZE ima zavodljiv i sportski dizajn sa naglašenim linijama. Osim privlačnog dizajna, ovaj automobil je lako napuniti zahvaljujući dvostrukom sistemu punjenja, koji je kompatibilan sa javnim infrastrukturama i kućnim utičnicama. Ovaj model takođe posjeduje multimedijalni sistem koji omogućava pristup raznim servisima, zadnjoj kameri, navigaciji, i parking senzorima.

Prilikom premijere modela K-ZE, Renault je najavio plan elektrifikacije svojih automobila B i C segmenta u Evropi, kao što su Megane, Clio i Capture.


Detaljnije

Opel Astra L sa hibridnim pogonom stiže 2021. godine


Opel planira novu generaciju svog popularnog modela Astre za 2021. godinu na PSA platformi, čime će se pridružiti porodici hibrida u auto svijetu.

Astra L će preći na EMP2 platformu na kojoj je baziran i Opelov SUV Grandland X.

Francuska grupacija PSA je u martu prošle godine postala novi vlasnik brendova Opel i Vauxhall, čime je postala drugi auto-gigant po veličini u Evropi. Opel i Vauxhall su promjenili vlasnika za sumu od 2,2 milijarde evra.

Karakteristike motora i dizajna

Opel Astra L će da koristi motore francuskog giganta, a osim benzinaca koji se očekuju u verzijama u rasponu snage 110-220 KS, Astra L će takođe biti uključivati dizel motore raspona snage 100-180 KS.

Kombinacija benzinca i elektromotora bi trebalo da isporučuje više od 200 KS.

Iz Opela najavljuju dinamičniju liniju od aktuelnog modela, sa detaljima Grandlanda X, koji je razvijen na mehaničkoj platformi modela Peugeot 3008. Bez obzira što će sličiti modelu Grandland X, veličina modela Astra L će da ostane u granicama do 4,35 metara.

Takođe, Opel bi relativno brzo trebalo da predstavi redizajniranu verziju aktuelne Astre, koja je na tržištu već 3 godine.

Kratka istorija automobila sa hibridnim pogonom

Generalno govoreći, hibridni automobil je svaki automobil koji za pokretanje koristi dva ili više izvora energije. Danas se termin "hibrid" najčešće koristi za opisivanje automobila koji koriste motor sa unutrašnjih sagorijevanjem i električni, kao što je slučaj kod Toyote Prius. Više od 9 miliona hibrida prodano je u svijetu od 1997. godine, a čak 7 miliona od toga otpada na Toyotine modele.

Prva hibridna vozila napravljena su u Austriji i Belgiji, zemljama koje se ne ističu svojom automobilskom industrijom. Većina izvora navodi Lohner-Porsche iz 1901. godine kao prvi hibrid, ali postoje verzije i da je prvi hibrid nastao dvije godine ranije u maloj belgijskoj fabrici Pieper.


Detaljnije

Kasko osiguranje: Pojam, vrste i zašto ga ugovoriti


Kasko osiguranje je najrasprostranjenije i najčešće osiguranje koje plaćaju savjesni vlasnici četvorotočkaša. Kasko polisa može da se zaključi na više godina, na period od registracije do registracije, ili na još kraći rok ukoliko Vama tako odgovara.

Šta pokriva kasko osiguranje?

U slučaju automobilske nesreće koju ste Vi skrivili, obavezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu oštećene strane, dok kasko osiguranje pokriva štetu i na Vašem automobilu, bez obzira na krivicu. Postoji izuzetak jedino kod vožnje pod uticajem alkohola ili droge.

Većina vozača ugovara puni kasko, posebno ako posjeduju novi automobil. Međutim, bitno je istaći da se punim kaskom ugovara pokriće samo prve štete ili nezgode. Iako se uslovi razlikuju od jedne do druge osiguravajuće kuće, većina će ih umanjiti pokriće za 30 odsto ili 50 odsto, u zavisnosti koja šteta po redu je u pitanju (druga, treća...).

Ako ugovorite kasko osiguranje za svoje vozilo, materijalna šteta na istom će biti nadoknađena u slučaju: saobraćajne nesreće, krađe, požara, groma, oluje, grada, eksplozije, pada vazdušnih letjelica, zlonamjernih postupaka trećih lica i ostalih ugovorenih rizika.

Pored potpunog kasko osiguranja, postoji još i djelimično i dopunsko kasko osiguranje. Kod djelimičnog kasko osiguranja, nastala šteta će biti nadoknađena samo do iznosa koji ste ugovorili sa osiguravajućom kućom. Što se tiče dopunskog kasko osiguranja, ono pokriva posljedice krađe, ali i neke druge moguće rizike.

Razlika između obaveznog i kasko osiguranja

Obavezno i dobrovoljno osiguranje vozila su pojmovi sa kojima se svi vozači susreću bar jednom godišnje, najčešće u periodu kada im ističe registracija.

Obavezno osiguranje podrazumijeva plaćanje premije od takozvane auto-odgovornosti, odnosno od nanošenja štete drugom vozilu u saobraćajnoj nesreći. Ukoliko ste Vi prouzrokovali nezgodu prilikom koje je šteta nanesena drugom vozilu, osiguravajuća kuća isplaćuje štetu onom kome je ista nanijeta.

S druge strane, ako imate polisu kasko osiguranja, ukoliko dođe do nezgode bilo čijom krivicom, naknada štete pripada objema stranama. Kasko osiguranje automobila takođe pruža mogućnost da ugovorite i osiguranje od krađe. Ukoliko do krađe dođe, osiguranje će Vam isplatiti tzv. amortizovanu sumu, koja zavisi od starosti i vrijednosti Vašeg vozila.


Detaljnije

Registracija u Republici Srpskoj niža za 10 odsto


Registracija vozila je značajan izdatak, na koji nerijetko treba izdvojiti cijelu platu.

Iz tog razloga vjerujemo da će ova vijest obradovati mnoge od vas, budući da će registracija motornih vozila u Republici Srpskoj ubuduće biti od 20 do 50 KM jeftinija za fizička lica, a za pravna lica preko 100 KM.

Šta je dovelo do smanjenja cijena?

Upravni odbor Agencije za osiguranje RS usvojio je izmjenu Odluke o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u RS, što je dovelo do umanjenja cijena premije od odgovornosti za motorna vozila za 10 procenata.

"Umanjenjem cijena premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila za deset odsto će kao posljedicu imati smanjenje obaveza građana i privrednih subjekata po osnovu premije osiguranja pri registraciji vozila", saopštili su iz Agencije za osiguranje RS.

Ovo umanjenje je rezultat analiza stručnih službi Agencije, koje su zaključile da su stvorene sve tehničke i druge pretpostavke za umanjenje premije.

"Osiguravajuća društva će po toj vrsti osiguranja imati manje prihode u iznosu od deset odsto, što je otprilike za oko deset miliona maraka manje u budžetu osiguravajućih društava", rekao je Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava u RS.

"Troškovi po osnovu registracije su ogromni, i ovo će svakako mnogo značiti privrednim subjektima. Registracija svakog autobusa sa dažbinama prema državi iznosi tri do pet hiljada maraka, u zavisnosti od broja mjesta za sjedenje i stajanje, kao i u zavisnosti od udesa i krivice u udesima, tako da registracija naših vozila iznosi negdje od 200.000 do 300.000 maraka, možda i više", rekao je Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza".

Naglasio je da u okviru Udruženja saobraćaja i veza postoji prijedlog da se uvede neki tip vinjete za strane prevoznike i vozila registrovana u inostranstvu.

Kako pronaći najbolju ponudu za registraciju vozila?

Ako vam se približava registracija vozila, i tražite način da uštedite i vrijeme i novac, posjetite trziste.ba i pronađite najbolju ponudu za sebe.

Glavni cilj ovog portala je da spoji klijente i agente, a i da informiše čitaoce o osnovnim pojmovima vezanim za auto osiguranje.


Detaljnije

Aston Martin proizvodi 28 replika Bondovog automobila 


Britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila "Aston Martin" najavio je da će proizvesti 28 replika Aston Martina DB5 koji je u filmu Goldfinger iz 1964. godine vozio Sean Connery.

Od 28 proizvedenih automobila, 25 će biti namijenjeno slobodnoj prodaji, dva idu tvornici i EON Production-u, a jedan će biti prodan na javnoj aukciji od koje će prihod ići u humanitarne svrhe.

Aston Martin je prošle godine isporučio 5.117 vozila, što je za 58 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Prosječna cijena vozila se kreće oko 151.000 funti, što govori dovoljno o ekskluzivnosti ove marke.

Replika do najsitnijih detalja

Kompanija Aston Martin i kompanija EON Productions koja se bavi snimanjem filmova o James Bondu, koje stoje iza ovog projekta, će se potruditi da 28 vozila budu zaista vjerna replika automobila iz gore pomenutog filma. Naime, automobil će biti opremljen sa skoro svim dodacima koje je na raspolaganju imao James Bond. Posjedovaće preklopne registarske tablice, zadnje staklo će biti otporno na metke, a automobil će takođe imati ugrađeno oružje za bušenje guma, s tim da se iz njega neće moći pucati.

Što se tiče boje, svi primjerci će biti izrađeni u srebrnoj boji, budući da je i originalni primjerak bio u toj boji.

Cijena? Prava sitnica!

Replike "Goldfinger" DB5 automobila će otići u ruke 25 srećnih kupaca, koji ne spadaju u grupu onih sa plićim džepom.

Naime, svaki automobil će koštati 2.75 miliona funti, ili 3.5 miliona američkih dolara. To je zaista mnogo novca za bilo koji automobil, a posebno za onaj koji nije dopuštena vožnja po javnim saobraćajnicama.

S druge strane, kupci koji smatraju da ovaj automobil vrijedi toliko, bi trebalo da dobiju svoj automobil početkom 2020. godine.

LEGO nudi alternativno rješenje

LEGO je pripremio poslasticu za ljubitelje modela Aston Martin DB5. Radi se o vjernoj replici za koju je potrebno spojiti 1.295 kockica. Kada se sklopi, model je dugačak 34 cm, a nudi i sjedište koje je kao u filmu moguće katapultirati.

Cijena će se kretati od 129,99 funti, ili oko 150 evra.


Detaljnije

Četiri stvari otkrivene o novoj BMW Seriji 3


Novi BMW Serije 3 stiže u oktobru, a šta nam je otkriveno do sada?

Sedma generacija najprodavanijeg BMW modela, koja će debitovati na predstojećem sajmu automobila u Parizu (04.10 – 14.10) će biti dostupan kupcima početkom 2019.godine, a njegova cijena za osnovni paket opreme će se kretati oko €30 000.

1. Više moći, manje goriva

BMW tvrdi da će u okviru motorizacije ponuditi najsnažniji četvorocilindarski benzinski motor, ikad ugrađivan u jedan serijski model bavarskog proizvođača. S druge strane, zahvaljujući unaprijeđenom osmobrzinskom Streptonic automatskom mjenjaču, ovaj model će trošiti oko 5% manje goriva u odnosu na sličan model iz 6. generacije.

2. Očuvan sportski izgled

U posljednjih nekoliko mjeseci, novi BMW Serije 3 snimljen je sa manjom kamuflažom, pa je moguće naslutiti izgled spoljašnjosti automobila.

Novi izgled krase uglađeniji farovi i stop svjetla, kao i veća maska hladnjaka. Kupci će moći da naruče opciono "M" sportsko oslanjanje, koje dodatno snižava auto za 10 mm.

3. I dalje izgleda kao serija 3

Što se dizajna tiče, ne očekuju se radikalne promjene, već će se novi model stilski nadovezati na prethodnika. Unutrašnjost će nesumnjivo biti prepoznatljiva, karakteristična za BMW, uz neizbježnu digitalnu instrument tablu i veći ekran multimedijalnog sistema.

4. Lakši za 55 kg od prethodnika

Sedma generacija najprodavanije BMW-ove limuzine imaće niže težište za 10mm u odnosu na aktuelni model, dok je raspodjela mase vozila po osovinama 50:50. Kada je riječ o masi nove Serije 3, novi model će biti i do 55 kg lakši u poređenju sa prethodnikom.

Kratka istorija BMW serije 3 je automobil iz srednje klase njemačke marke BMW. Postoji od 1975.godine, a tokom posljednjih 40-ak godina bavarski proizvođač ponudio je 6 generacija ovog modela.

Trojka je najprodavaniji BMW-ov model te nosi oko 40% ukupne proizvodnje, što ga čini jednim od najpopularnijih automobila na svijetu.

Aktulena verzija lansirana je 2011.godine a nakon 7 godina došlo je vrijeme za novi model, koji ima fabričku oznaku G20 i zadržaće zadnji pogon. U narednim godinama kompanija planira da lansira i potpuno električnu verziju nove Serije 3, koja će biti rival Teslinom modelu 3.


Detaljnije

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2023