Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Devet najznačajnijih sajmova automobila na svijetu

Zanimljivosti
Autor: Administrator 24.06.2018

Devet najznačajnijih sajmova automobila na svijetu


Jeste li vec čuli za izraz automobilski turizam? On je direktna posljedica sajmova automobila, gdje ljudi odlaze na putovanje da bi prisustvovali predstavljanju nekog automobila, automobilskim okupljanjima, trkama i sportskim događajima. Ovaj članak vam donosi spisak 9 najboljih sajmova automobila na svijetu, koji osim što vam pružaju nova saznanja o svijetu automobila, omogućavaju da iskusite turističke atrakcije gradova u kojima se sajmovi održavaju.

1. Geneva International Motor Show

Ženeva je dom veoma znacajnog automobilskog sajma koji se naziva Ženevski medunarodni motor šou, koji se održava svakog marta. Ovaj sajam automobila služi da najavi sve novine koje ce se ostvariti u ostatku godine, te je dom za veliki broj premijera. Na sajmu se svake godine mogu vidjeti prototipi i egzotični primjerci poznatih proizvođača automobila. Slijedeći sajam automobila u Ženevi će biti održan od 7-17.marta 2019.godine.

2. LA Auto Show

Jedan od najvećih auto sajmova koji svake godine promoviše preko 1,000 novih modela ce otvoriti svoja vrata 30-og novembra i okupice više od 100 izlagača. Izložbeni prostor u "Convention" centru obuhvata 70.000 kvadratnih metara, a prema navodima organizatora posjetioci prosječno na sajmu provode oko 4 sata.

Datumi održavanja: 30.11 – 9.12.2018.

3. Tokyo Motor Show

Sajam automobila u Tokiju je automobilski sajam koji se održava svake druge godine tokom oktobra-novembra i privlači ogroman broj posjetilaca, naročito iz okolnih azijskih zemalja.

Auto industrija u Japanu spada među pet najrazvijenijih na svijetu. Po količini godišnje proizvodnje automobila Japan je treći u svijetu, a najpoznatiji brendovi japanske auto-industrije su: Nissan, Toyota, Honda, Mazda i Mitsubishi. Prvi Tokyo Motor Show je održan u aprilu 1950.godine.

4. Sajam automobila u Frankfurtu (Internationale Automobil-Ausstellung)

Često nazivan kao kralj automobilskih događaja, sajam automobila u Frankfurtu je događaj koji se svake godine održava u septembru. Ovaj sajam se parnim godinama održava u Hanoveru (komercijalna vozila), a neparnim godinama se održava u Frankfurtu (putnički automobili i motocikli). Sajam automobila u Frankfurtu vuče korijene iz XIX vijeka, kada je počeo ubrzani razvoj automobilske industrije.

Hanover, 67. IAA Commercial Vehicles, 20.09. – 17.09.2018.

5. New York International Auto Show

Sajam automobila u Njujorku je najbolji sajam automobila u SAD. Ove godine je otvorio svoje kapije 28. marta, a bio je lociran na Menhetnu, u Javits Centre. Glavna atrakcija su bili SUV modeli, kamioneti i sedani, koji nisu namjenjeni evropskim kupcima.

Svake godine sajam u Njujorku organizuje glasanje za najbolje ekološko vozilo, odnosno zeleni automobil na svijetu. Ove godine nagradu je osvojio Nissan Leaf.

6. Sajam automobila u Detroitu

Detroit Auto Show je najveci automobilski sajam u Sjevernoj Americi. Proteklih mjeseci pojavile su se informacije da organizatori sajma u Detroitu planiraju da promjene datum održavanja ove auto izložbe.

Jedan od glavnih razloga za promjenu termina veže se za nepovoljne vremenske prilike koje su uobičajene na sjeveru SAD-a u januaru. Spekuliše se da će novi termin održavanja biti u junu, a uskoro se očekuje zvanično saopštenje.

7. Sajam automobila u Pekingu

Sajam automobila u Pekingu je jedan od najvećih u zemlji, koji zbog važnosti Kine u automobilskoj industriji postepeno postaje i jedan od najznačajnijih na svijetu.

Na sajmu koji je održan od 25.04. do 04.05. u centru pažnje su bili modeli na elektricni i hibridni pogon.

8. Sajam u Parizu (Paris Motor Show – Paris Mondial de l Automobile)

Paris Motor Show je manifestacija koja se održava svake druge godine u oktobru. Prvi sajam u Parizu se održao 1898. godine. Svake godine se ovdje pojavljuju najveći svjetski proizvođači automobila i izlažu svoja najnovija remek-djela.

2.10 – 14.10.2018.

9. Moscow International Automobile Salon

Medunarodni sajam automobila u Moskvi je nevjerovatan događaj za milione ljubitelja automobilizma iz Rusije i cijelog svijeta. Glavni cilj ovog projekta je demonstracija najnovijih modela automobila kako nacionalne, tako i globalne auto industrije.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2023