Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

7 najraširenijih zabluda o automobilima

Zanimljivosti
Autor: Administrator 20.04.2019

7 najraširenijih zabluda o automobilima


Donosimo vam 7 najzastupljenijih zabluda koje se tiču automobila – od potrošnje goriva, ulja do pripreme automobila za zimske uslove.

1. Bolje gume na prednju osovinu

Logika iza ovog mita je da bolje gume postavljene na prednjoj, upravljačkoj osovinu automatski znače i bolju reakciju vozača, što povećava bezbjednost. Iako nove gume naprijed poboljšavaju kočenje i vožnju po mokroj cesti, loše zadnje gume čine da u kritičnim situacijama u krivinama automobil lako proklizava.

2. Priprema automobila za zimu

Mnogi mehaničari preporučuju posebnu pripremu automobila za zimu, u smislu izmjene svih tekućina sa onima otpornim na hladnoću. Stvarnost je da je potrebno samo da stavite zimske gume i prilagodite pritisak u njima, i vaš auto je spreman za zimske uslove. Ova zabluda je ostatak iz prošlih vremena kadda su postojala posebbna ulja za ljeto i zimu.

3. Visokooktansko gorivo

Neki vozači vjeruju da korištenje premijum, visokooktanskog goriva smanjuje potrošnju i čini da motor bolje radi. Istina je da mali postotak automobila zahtijeva visokooktansko gorivo, kao što su sportski automobili sa visokim stepenom kompresije. Većina automobila koristi motore sa nižim stepenom kompresije, što dalje implicira da korištenje visokooktanskog benzina neće smanjiti potrošnju, niti će motor raditi bolje.

4. Raspored mase

Mnogo vozača vjeruje da je najidealniji raspored težine na automobilu 50:50 u odnosu na prednju i zadnju osovinu. Ovo bi bilo tačno ako bi se veći dio mase mogao rasporediti ispred zadnje i iza prednje osovine. Niže težište i centar ravnoteže na sredini automobila su krucijalni za stabilnost.

5. Promjena ulja na svakih 5.000 km

Uvjerenje kako se ulje mora mijenjati na svakih 5.000 pređenih kilometara je veoma rašireno.

Ova zabluda ima svoje korijene još u sedamdesetima, kada se tehnologija ulja još razvijala.

Što se tiče promjene ulja, treba da se pridržavate uputstava proizvođača motora vašeg automobila. Za većinu automobila proizvedenih u zadnjih 10-ak godina to je oko 12.000 km, ali može biti sve do 30.000.

6. Zagrijavanje motora prije kretanja

Prema nekim vjerovanjima, kada god upalite motor (posebno zimi) morate ga pustiti da se zagrije do svoje normalne temperature, inače će se pokvariti. Stvarnost je da treba da izbjegavate trocifrene brzine i nagla ubrzanja u prvih nekoliko kilometara i možete odmah krenuti.

7. Čist automobil ne privlači pažnju policije

Kada je riječ o "upadanju u oko policiji", moramo vas razočarati i otkriti da čistoća automobila ovdje ne igra nikakvu ulogu. Naime, najbitniji je dizajn i boja automobila. Ako želite da vas što manje zaustavlja policija, onda definitivno treba da izbjegavate crvenu boju automobila.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024