Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Važnost boje karoserije automobila

Zanimljivosti
Autor: Administrator 10.02.2019

Važnost boje karoserije automobila


Dva najvažnija faktora koja treba razmotriti prilikom kupovine polovnog automobila su svakako stanje automobila i kilometraža.

Međutim, nekoliko istraživanja je pokazalo da je i boja automobila itekako bitna kada se odričete svog automobila u zamjenu za novac. Zato je bitan oprez pri kupovini.

Prema studiji u kojoj je učestvovalo više od 2 miliona ispitanika, žuta je boja ona koja najbolje zadržava vrijednost vozila. Logika iza ovakvog rezultata je u tome što je žuta boja više uobičajena za sportske automobile ili vrijednije SUV-ove koji sami po sebi lakše zadržavaju vrijednost na tržištu zbog svoje rijetkosti.

Uobičajene boje kao što su bijela, crna i siva solidno drže cijenu, te se smatraju bezvremenskim bojama koje će uvijek naći svog kupca.

Najpopularnija boja automobila

Boja koja vlada auto-industrijom poslednjih nekoliko godina je bijela, su udjelom od 19.3 procenata. Na drugom mjestu nalazi se siva sa 18 procentata udjela, dok je na trećem mjestu crna sa 12.4 posto.

Bijela boja je popularna zbog svoje neutralnosti, ali i činjenice da kompanije najviše kupuju bijele automobile jer je ta boja najpogodnija za lijepljenje naljepnica kompanije.

Najpopularnija boja automobila u Velikoj Britaniji u 2018. godini je siva, a trenutno se u toj zemlji nalazi 6.6 miliona vozila u toj boji. Što se tiče SAD-a, njihovi stanovnici najčešće biraju automobile u bijeloj boji.

Crna boja je na svim tržištima popularna, osim u Indiji gdje se izbjegava zbog praznovjerja.

Što se tiče crvene boje, najmanje je kupuju bivše komunističke zemlje poput Kine i Rusije.

Zašto su gume uvijek crne boje?

Automobilska industrija je dinamična i u njenu proizvodnju su uvijek uključene inovacije.

Međutim jedna stvar se nikad ne mijenja – automobilske gume su i dalje crne.

Glavni sastojak u gumama je naravno guma (kaučuk), u koju se tokom vulkanizacije dodaje čađ, koja daje crnu boju. Ovaj proces je osmislio Charles Goodyear 1839. godine, i do današnjeg dana to je osnovna metoda za proizvodnju automobilskih guma. Proizvodnja guma različitih boja je moguća sa tehničkog aspekta, ali za takvu ideju nema široke podrške.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024