Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Tesla proizveo 70.000 primjeraka Modela 3 za godinu dana

Zanimljivosti
Autor: Administrator 15.07.2018

Tesla proizveo 70.000 primjeraka Modela 3 za godinu dana


Prema najnovijim podacima, uprkos problemima u procesu proizvodnje i kašnjenja u realizaciji planova kompanije, kompanija Tesla je do 18.avgusta proizvela 70.009 primjeraka modela 3.

Serijska produkcija je počela u julu 2017.godine, a očekuje se da će do kraja avgusta sedmična proizvodnja dostići 6.000.

Problemi na početku serijske produkcije su bili vezani uglavnom za baterije, koje su najskuplji i najkomplikovaniji dio električnog automobila. Prvi Teslin model koji je namijenjen najširem tržištu košta oko 35.000 američkih dolara, a nakon prošlogodišnjeg predstavljanja ovog modela kompanija Tesla Motors je zaprimila nevjerovatnih 400.000 narudžbi, i time prikupila 400 miliona dolara.

Tesla Model 3 ostvario izuzetnu prodaju u mjesecu julu

Američka električna limuzina je premašila ukupnu globalnu prodaju vozila marke Jaguar u julu.

U prošlom mjesecu Tesla Motors je prodao 16.775 primjeraka svog novog modela, od čega je 14.250 otišlo u ruke američkih kupaca.

Britanski proizvođač luksuznih automobila, koji nudi 7 modela među kojima i jedan na struju (I-Pace), je uspio da tokom jula širom svijeta plasira 10.922 vozila, uz pad prodaje 15% u odnosu na jul 2017.godine.

Međutim, posmatrajući cijelu godinu, Jaguar prednjači u odnosu na Model 3. U prvih sedam mjeseci 2018.godine Jaguar je isporučio 105.047 automobila, dok je Teslina električna limuzina našla svoj put do 38.618 kupaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tesla Model 3 je izuzetno popularno vozilo u SAD, čemu svjedoči činjenica da je Tesla Model 3 već postao najprodavanije vozilo u segmentu električnih i plug-in hibridnih modela u SAD u jednoj kalendarskoj godini. Budući da je do kraja 2018. godine ostalo još 4 mjeseca, ovaj rekord će biti znatno poboljšan.

Električni automobili u BiH

U razvijenim zemljama na sve načine se motivišu vozači na nabavku električnih automobila.

Nažalost Bosna i Hercegovina izuzetno zaostaje u ovom segmentu, najviše zbog toga što nisu osigurane subvencije za nabavku ekološki prihvatljivih vozila. Pored subvencija, problem koji odvraća vozače pri nabavci električnih automobila je nedostatak odgovarajuće infrastrukture – punjača za punjenje električnih automobila.

Svijetao primer je Banja Luka, gdje postoje dva terminala sa po tri punjača za električna vozila.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2023