Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Porsche Taycan će koštati manje od Panamere, ali više od Cayennea

Zanimljivosti
Autor: Administrator 11.11.2018

Porsche Taycan će koštati manje od Panamere, ali više od Cayennea


Porsche Taycan je najsavremeniji model Porschea ikad napravljen, ali njegova cijena neće biti tako visoka kao što se očekivalo.

Iako čelnici kompanije nisu otkrili tačnu cifru, najavili su da će prvi Porscheov električni automobil biti skuplji od SUV-a Cayenne, ali jeftiniji od Panamere, pa se spekuliše da će se cijena kretati oko 80.000 evra.

Porsche Taycan – glavni "krivac" za 1200 novih radnih mjesta

Porsche Taycan, koji je nastao na temeljima koncepta Mission E, je prvi potpuno električni automobil iz Porschea namijenjen serijskoj proizvodnji. Zbog proizvodnje ovog automobila, Porsche gradi potpuno novi proizvodni pogon, nazvan "tvornicom u tvornici", koji se nalazi u Zuffenhausenu.

Porsche je najavio da će zaposliti dodatnih 1200 radnika za potrebe proizvodnje električnih modela, a cjelokupna investicija će iznositi 6 milijardi evra. Proizvodnja električnog Taycana kreće u septembru naredne godine, a ubrzo nakon toga će se stvoriti uslovi za prve isporuke.

Karakteristike automobila

Taycan bi trebao zadržati "dušu" Porschea kakvu ima svaki njihov automobil, samo bi ona u ovom slučaju trebala biti "elektrifikovana".

Kompanija je otkrila da bi ovaj automobil trebao moći preći u prosjeku oko 400 kilometara sa jednim punjenjem, a od 0 do 100 km/h bi trebao ubrzavati za 3,5 sekunde. Glavna prednost ovog superautomobila u odnosu na konkurente biće brzina punjenja, budući da će se 80% kapaciteta baterije moći napuniti za 15 minuta.

Stiže i Porsche Taycan Cross Turismo

Kompanija Porsche je iskoristila ovogodišnji sajam automobila u Ženevi za predstavljanje koncepta Mission E Cross Turismo, a sada je stiglo i zvanično saopštenje u kome se kaže da će ovaj automobil krenuti u serijsku proizvodnju. Mission E Cross Turismo ima pogon na sva četiri točka, adaptivno vazdušno oslanjanje, matrix LED prednja svjetla, dinamičku kontrolu šasije, sportska sjedišta i mnoge druge zadivljujuće karakteristike.

Kao i njegov prethodnik, Porsche Taycan, i serijski Taycan Cross Turismo će se proizvoditi u fabrici u Zuffenhausenu, što će stvoriti potrebu za još 300 radnika. Iako nije zvanično objavljeno kada se kreće sa proizvodnjom, ranije informacije kažu da se radi o modelskoj godini 2021.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024