Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Geely kupio 50 odsto udjela u Smart-u

Zanimljivosti
Autor: Administrator 29.05.2019

Geely kupio 50 odsto udjela u Smart-u


Nakon Daimlerove odluke da ugasi brend Smart zbog velikih finansijskih gubitaka, kompanija Geely je ponudila rješenje za spas pomenutog brenda.

Naime, kineska automobilska kompanija Geely preuzela je 50% udjela u Smartu-u od Daimlera. Dvije kompanije planiraju da oforme 50/50 zajedničko ulaganje kako bi upravljali kompanijom gradskog automobila. Prema ugovoru, proizvodnja Smart automobila će se preseliti u Kinu, a novi električni modeli stižu od 2022. godine.

Daimler će nastaviti voditi računa o dizajnu i stilu budućih modela, dok će Geely biti zadužen za inženjering. Cilj je da se Smart razvije u lidera među premium električnim vozilima.

Smart se više neće prodavati u Americi i Kanadi

Daimler, vlasnik marke automobila Smart, objavio je da će nakon 2019. godine okončati prodaju vozila ovog brenda na tržištu SAD-a i Kanade.

Razlog za ovaj potez je činjenica da na tržištu Sjeverne Amerike ponovo raste potražnja za velikim i snažnim automobilima, pa su proizvođači koji ne nude takve modele saočeni sa velikim padom prodaje.

Želja kupaca za velikim automobilima je posebno pogodila Daimlerov Smart, koji na tržištu SAD-a i Kanade nudi jedino električnu verziju modela Fortwo u klasičnoj i kabriolet varijanti.

Prodajni podaci

Prije 10 godina se u SAD-u prodalo 24.622 komada, dok je u prošloj godini Smart uspio prodati svega 1.276 automobila, odnosno samo oko 100 automobila mjesečno.

Što se tiče tekuće godine, zaključno sa martom, isporučen je samo 231 automobil, pa bi na osnovu ovog trenda projektovana godišnja prodaja pala na ispod 1.000 vozila.

Prodaja je naročito razočaravajuća u Kanadi, gdje je u martu prodato svega 11 primjeraka modela Smart EQ ForTwo, uz pad na godišnjem nivou od 68,6%. Za prva tri mjeseca 2019. godine, u Kanadi je isporučeno svega 45 automobila.

Podsjećamo, ovo vozilo može da preveze samo 2 putnika, a sa punim baterijama može da pređe samo 100-ak kilometara.

Bez obzira na povlačenje sa tržišta, vlasnici Smarta će i dalje imati podršku što se tiče servisa i rezervnih dijelova.
Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024