Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Šta znače nazivi svjetski poznatih marki automobila

Zanimljivosti
Autor: Administrator 13.05.2019

Šta znače nazivi svjetski poznatih marki automobila


Sigurno ste se dosad zapitali kako su najpoznatiji brendovi automobila dobili svoje ime.

Donosimo vam listu od 10 najpopularnijih marki automobila i sažeti uvid u to kako su dobili svoje nazive.

1. Audi

Njemački inženjer August Horch osnovao je kompaniju August Horch & Cie. Motorwagenwerke AG 1904. godine. Zbog nesporazuma među partnerima, Horch je napustio kompaniju i osnovao vlastitu kompaniju pod nazivom August Horch Automobilwerke GmbH 1909. godine. Međutim, nakon sudske presude nije imao više pravo na korištenje svog prezimena u nazivu. Na sastanku za biranje novog imena, njegov sin je predložio latinsku riječ "Audi" što znači "čuti", slično Horchu na njemačkom jeziku.

2. Aston Martin

Naziv Aston Martin dijelom potiče od imena osnivača brenda Lionela Martina, a dijelom od Aston Hilla, mjesta gdje je osnivač živio. Kompanija je osnovana 1914. godine sa sjedištem u Londonu.

Lionel je bio opsjednut sa luksuzom, ljepotom i performansama, stoga nije čudno da je Aston Martin postao sinonim za holivudske poznate ličnosti i filmove.

3. Chevrolet

Chevrolet je osnovan 1911. godine od strane Louisa Chevroleta i William C Duranta u Detroitu. Louis Chevrolet je bio švajcarski vozač auto trka i automobilski inženjer.

4. BMW

Kompanija BMW je počela sa radom 1912. godine, a nastala je kao rezultat spajanja 3 njemačke kompanije. Sam naziv BMW je akronim od Bayerische Motore Werke. Ova multinacionalna kompanija ima sjedište u Minhenu, a ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je proizvodila čak i avionske motore do 1945. godine.

5. Ferrari

Ovaj brend je dobio svoje ime po svom osnivaču italijanskog porijekla koji se zvao Enzo Ferrari. Iako je Ferrari zvanično dostupan u 26 serijskih boja, najpopularnija je crvena.

6. Honda

Odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1948. godine je osnovana Honda. Ime je dobila po svom vlasniku i osnivaču Soichiro Hondi.

7. Ford

Ford je svakako jedna od najpoznatijih i prvih fabrika automobila na svijetu koja je koristila montažnu traku. Fabrika je osnovana 1901. godine u SAD-u, a brend je dobio naziv po svom osnivaču Henryju Fordu.

8. Mercedes

Priča o nastanku Mercedesa je vezana za Emila Jellineka, austrougarskog karijernog diplomatu i predstavnika Daimlera za Francusku, Austrougarsku i SAD. Jellinkek je 1902. godine osnovao kompaniju i dao joj ime po svojoj kćerki – Marcedes.

9. Volkswagen

Ideja oko proizvodnje Volkswagen automobila se temeljila na proizvodnji pouzdanih i pristupačnih automobila dostupnih narodnim masama. Tako je naziv Volkswagen proizvod njemačke kovanice Volks Wagen, odnosno narodni auto.

10. Rolls-Royce

Listu završavamo sa brendom koji je apsolutni sinonim za luksuz, a to je Rolls-Royce. Ova engleska kompanija je počela sa radom 1906. godine, kao rezultat kolaboracije dvojice biznismena Henry Royce i Charles Rolls. Naziv brenda, kao što već pretpostavljate, je nastao od prezimena osnivača.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024