Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Alcantara – materijal ljepši od kože

Zanimljivosti
Autor: Administrator 14.03.2019

Alcantara – materijal ljepši od kože


Ako ste ikada vidjeli ili dotakli materijal Alcantara, mogli ste zaključiti da je veoma sličan materijalu antilop. Međutim, alcantara je sintetički materijal veoma sličan antilopu.

Postavlja se pitanje da li se antilop uopšte koristi za automobilske presvlake? Koža je uobičajen materijal koji se koristi u automobilima, dok se antilop jako malo koristi u te svrhe iz veoma jednostavnog razloga.

 Antilop je delikatan pa se na njega mrlje jako često hvataju. Iz tog razloga, antilop je užasan izbor za oblaganje unutrašnjosti automobila, jer je jako nepraktično skidati ga zbog čestog pranja. S druge strane, alcantara je materijal koji je sličan antilopu to teksturi, ali ne pravi se uopšte od kože.

Od čega se pravi Alcantara?

Alcantara je mikrofiber materijal koji se sastoji od 68% poliestera i 32% poliuretana. Ovi materijali ga čine posebno otpornim na fleke. Proces izrade ovog materijala uključuje probijanje igle, brušenje, impregnaciju, ekstrakciju i mnogo više, da bi se dobio osjećaj luksuza pod prstima.

Alcantara je možda sintetički materijal, ali je itetako kvalitetan.

Koža u automobilu postaje prošlost

21. vijek je donio sa sobom podizanje svijesti o potrebi da se zaštite životinje koje se ubijaju samo zbog njihove kože. Iz tog razloga, upotreba ovog prirodnog materijala za oblaganje sjedišta i površina u putničkoj kabini automobila postaje sve više društveno neprihvatljiva.

Sa ovim problemom najviše se suočavaju proizvođači luksuznih automobila, kojima su kožna sjedišta jedan od glavnim aduta prilikom reklamiranja.

Uvođenje luksuznih materijala koja su alternativa životinjskoj koži nije novost, a jedan od glavnih primjera je gore pomenuti materijal Alcantara. Ovaj materijal se proizvodi od strane kompanije Alcantara S.p.A., koja se nalazi u Italiji. Pored auto industrije, ovaj materijal se koristi i u dizajnu, modi, aksesoarima, i pomorskoj industriji.

Američki električni proizvođač automobila Tesla je već izbacio kožne materijale iz svojih novih modela, dok je Maserati počeo da nudi kupcima presvlake koje predstavljaju kombinaciju vještačke tkanine i svile.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2023