Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Prvi električni Seat stiže 2020. godine

Zanimljivosti
Autor: Administrator 24.03.2019

Prvi električni Seat stiže 2020. godine


Seat, španski proizvođač automobila sa sjedištem u Martorellu, je prepoznao lukrativnost proizvodnje električnih automobila, te je predstavio konceptni el-Born koji bi na tržište trebao stići već 2020. godine.

Seat el-Born je prvi potpuno električni električni automobil iz VAG grupacije koji je utemeljen na modularnoj MEB platformi. Dobio je ime po poznatom dijelu Barselone, gradu u kojem je dizajniran i razvijen do ovog stepena.

Što se tiče cijene, ona bi mogla kretati oko 30,000 evra, koliko bi inače morali izdvojiti za dobro opremljen Leon ili Golf.

Do 420 kilometara sa jednim punjenjem

Španski proizvođač navodi da će serijska verija el-Borna biti u mogućnosti preći udaljenost od 420 kilometara sa samo jednim punjenjem akumulatorskih baterija, naravno u skladu sa novim WLTP standardom. Za pogon se brine električni motor od 204 KS. Koncept ima 20- inčne točkove sa optimizovanom aerodinamikom, dok toplotna pumpa redukuje potrošnju energije pri grijanju dovoljnu za 60 km dometa. Ubrzanje do 100 km/h traje 7,5 sekundi, dok uz brzi punjač punjenje od 0 do 80% traje kratkih 47 minuta.

Što se tiče enterijera, može se reći da djeluje dosta konzervativno, sa dominantnim 10-inčnim zaslonom i sistemom autonomne vožnje drugog nivoa, što takođe otkriva da je serijska proizvodnja blizu.

Nivo 2 autonomije znači da će se automobil prvenstveno oslanjati na vozača, ali da može pomoći pri upravljanju, ubrzanju i usporavanju, kao i pri parkiranju.

Ukupna dužina vozila, čini se jednaka onoj dobro nam poznatog Seata Leona, dok veći točkovi na 20-inčnim felugama ukazuju na to da će el-Born moći pružiti veći komfor svojimputnicima.

Seat takođe sprema koncept "Minimo" za Sajam u Ženevi

Koncept dvosjeda Minimo, prema Seatu, kombinuje prednosti automobila i motocikala kako bi se stvorilo okretno električno gradsko vozilo. Samo vozilo je dugačko 2500 mm, što je ista dužina kao i prva generacija Smarta ForTwo.

Koncept je predstavljen na Mobile World Congress-u, koji se krajem februara održao u Barseloni.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2023