Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Tesla Model 3 predstavljen u Zagrebu

Zanimljivosti
Autor: Administrator 16.09.2018

Tesla Model 3 predstavljen u Zagrebu


Građani Zagreba su od petka, 21.septembra u mogućnosti da se bliže upoznaju sa najiščekivanijim vozilom na svijetu – Tesla Model 3.

Izložba je organizovana u sklopu projekta Domovina Nikole Tesle, a lokacija je zagrebački Cvjetni trg.

Prvi evropski grad u kojem je predstavljen Tesla Model 3

Zagreb je prvi evropski grad u koji je doputovao Tesla Model 3, ali i Model S i Model X.

"Povodom obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti 2018. posvećenoj održivom razvoju, poruka koju želimo da pošaljemo prezentacijom ovog a u skoroj budućnosti i drugih naprednih i dostupnih električnih vozila, jeste da uz edukaciju i veći razvoj infrastrukture od električnih vozila mogu da imaju korist svi, a posebno je važna njihova upotreba unutar gradskih centara zbog smanjenja emisije CO2 i buke. Rana adaptacija novih tehnologija, jedinstvena je prilika za našu zemlju za otvaranje novih radnih mjesta i značajno jačanje vlastitih proizvodnih energetskih kapaciteta kroz obnovljive izvore energije. Tako će se smanjiti sada veliki uvoz elektične energije (oko 40 posto) i zadržati milijarde kuna unutar Hrvatske", poručuju organizatori predstavljanja.

Model 3 se serijski proizvodi od jula prošle godine, a izrađuje se u više varijanti.

Zašto baš Zagreb?

Za one koji ne znaju, Nikola Tesla je rođen u Smiljanu, današnja Republika Hrvatska.

Školovao se u Gospiću, a kasnije na Visokoj realnoj gimnaziji u Karlovcu. Studije je nastavio u Gracu.

U čast Nikole Tesle, Gradska skupština Grada Zagreba je čak 2015. godine donijela odluku o preimenovanju zagrebačkog Tehničkog muzeja u Tehnički muzej „Nikola Tesla”.

Došli smo do neizbježnog pitanja – Zašto se proizvođač automobila iz Silicijumske doline baš zove Tesla Motors? Odgovor je jednostavan, Tesla Motors koristi isključivo AC asinhrone motore, baš onakve kakve je Nikola Tesla projektovao 1882. godine.

Zanimljiva činjenica, koju mnogi ne znaju, je da je prvi električni automobil konstruisan još davne 1898. godine, a njegov tvorac je bio Ferdinand Porsche, otac popularnog sportskog automobila.

Tačan naziv marke je Egger-Lohner, austrijska kompanija za koju je radio Ferdinand Porsche prije nego što se osamostalio.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024