Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Smart obilježava 20 godina postojanja

Zanimljivosti
Autor: Administrator 07.10.2018

Smart obilježava 20 godina postojanja


Na predstojećem Sajmu automobila u Parizu, Smart će proslaviti 20 godina postojanja.

Osim obilježavanja jubileja, kompanija Smart će predstaviti novi atraktivni automobil pod nazivom Forease. U okviru minijaturnih dimenzija, predstavlja koncept simpatičnog dvosjeda cabrio konstrukcije.

Kratka istorija modela Smart

Proizvodnja modela Smart počela je 1998. godine, ali se ideja o vozilu takvih karakteristika rodila početkom 70-ih godina. Prve skice nastale su 1972. godine od strane kompanije Mercedes, a prikazivale su kompaktni automobil dužine samo 2,5 metra. Čelnici kompanije su zaključili da je u tom trenutku ova ideja tehnički neizvodljiva, ali su nastavili da je razvijaju i tokom 1980-ih.

Koncepti Eco Sprinter i Eco Speedster su predstavljeni članovima upravnog odbora Mercedesa 1993. godine, koji su odmah dali pristanak za razvoj produkcijskog modela.

Ideju je podržao i osnivač kompanije Swatch, a iz ovog partnerstva nastala je kompanija Micro Compact Car AG.

Prvi Smart je predstavljen publici frankfurtskog auto-salona krajem 1997. godine. Zvanična proizvodnja je otpočela 2.jula 1998. godine.

Pored dizel i benzinskih motora, Smart je još od druge generacije imao i svoju električnu varijantu.

Smart uskoro samo na struju

Proizvođač malih automobila, koji je u vlasništvu Daimlera, će od 2020. godine isporučivati samo automobile na struju. Smart ForTwo i ForFour, dva modela koja će se prodavati isključivo sa elektromotorom, su prije svega namijenjena za vožnju u urbanim sredinama, pa je potpuna elektrifikacija opravdana jer se tako smanjuje zagađenje vazduha u gradovima.

Električni ForTwo je u stanju sa punim baterijama da pređe do 160 km, dok je ForFour u mogućnosti da pređe 155 km. Električni pogon omogućuje verziji ForTwo da ubrza od 0 do 100 km/h za 11,5 sekundi, dok je modelu Smart ForFour na struju potrebno 12,5 sekundi da bi iz stanja mirovanja postigao brzinu do 100 km/h. Maksimalna brzina za oba modela je ograničena na 130 km/h, kako bi se povećala autonomija u vožnji.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024