Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

7 svjetskih lidera auto-industrije

Zanimljivosti
Autor: Administrator 26.01.2019

7 svjetskih lidera auto-industrije


Kada je u pitanju autoindustrija, naravno da su u prvom planu automobili – njihov izgled, performanse i tehnologije koje su implementirane u njih. Ali da li ste se ikada zapitali ko su pojedinci koji stoje iza uspjeha određene marke automobila? Danas Vam donosimo 7 veoma važnih ljudi, koji su ostvarili ogroman uspjeh i ostavili neizbrisiv trag u auto-industriji.

1. Ferdinand Piëch (Volkswagen Group)

Piech je automobilsko plemstvo, rođen je u jednoj od najslavnijih porodica unutar autoindustrije, kao unuk Ferdinanda Porschea. Konstruisao je Porsche 917 kojim je plasirao kompaniju u prvu ligu proizvođača sportskih automobila. Od 16. aprila 2002. godine je predsjedavajući nadzornog odbora Volkswagen AG.

2. Dieter Zetsche (Daimler AG)

Rođen 1953. godine u Turskoj, Dieter Zetsche je prepoznatljiva figura njemačke automobilske industrije zahvaljujući između ostalog i slavnim brkovima. Dužnost izvršnog direktora Daimlera obavljao je od 2006. godine.

Prije nekoliko mjeseci najavio je da će se povući sa mjesta izvršnog direktora njemačkog proizvođača luksuznih automobila, i da će njegovo mjesto zauzeti Ola Kallenius.

3. Elon Musk (Tesla Motors)

Kontroverzni Elon Musk, osnivač i izvršni direktor kompanije Tesla Motors, je jedna od osoba o kojoj se najviše pričalo u 2018. godini. Nakon afere sa lažnim tvitovima, Musk se nagodio sa američkim regulatorima da u iduće tri godine neće biti predsjednik uprave.

Ovaj južnoafrički genijalac, koji vrijedi preko 22 milijarde američkih dolara, je takođe osnivač i glavni izvršni direktor SpaceX, kompanije koja se bavi transportom tereta, a u planu je i transport ljudi u svemir.

4. Mary Barra (General Motors)

Mary Barra je jedina dama na našoj listi. Rođena 1961. godine, Marry Barra je jedna on najmoćnijih žena svijeta, a trenutno je predsjednica Uprave General Motorsa i glavni izvršni direktor.

5. Akio Toyoda (Toyota Motor Corporation)

Akio Toyoda je praunuk osnivača Toyote, koji je od 2009. godine na čelu najvećeg proizvođača automobila na svijetu. Prema Forbesu, 29. je najmoćniji čovjek na planeti.

6. Carlos Tavares (PSA grupa)

Carlos Tavares je portugalski biznismen, koji trenutno obavlja funkciju glavnog izvršnog direktora PSA Grupe. Preuzeo je PSA kada je bila u stagnaciji i kada su je kupile kineska i francuska vlada. Odmah je počeo sprovoditi uspješne mjere štednje.

7. Carlos Ghosn (Renault, Nissan, Mitsubishi)

Legenda autoindustrije Carlos Ghosn je svoju karijeru započeo krajem sedamdesetih u Michelinu te u međuvremenu dogurao do predsjednika partnerstva Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa.

Njegovi potezi radikalnog restrukturiranja kasnih 1990-ih zaslužni su za povratak Renaulta u profitabilnost, a početkom 2000-ih je izvukao Nissan sa ruba bankrota.

U novembru 2018. godine je uhapšen pod sumnjom da je novac kompanije koristio u lične svrhe i da je duže vrijeme prijavljivao manju platu od one koju je primao.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024