Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Jaguar I-Pace – Najbolji automobil svijeta za 2019. godinu

Zanimljivosti
Autor: Administrator 07.07.2019

Jaguar I-Pace – Najbolji automobil svijeta za 2019. godinu


Sajam automobila u Njujorku (New York Auto Show), osim raznih noviteta iz svijeta automobilizma, predstavio je i pobjednika u izboru za Svjetski automobil godine Jaguar I-Pace.

Jaguar I-Pace je takođe osvojio titulu Svjetski zeleni automobil godine i Svjetski automobilski dizajn godine. U izboru automobila učestvovalo je 86 novinara iz svijeta autoindustrije.

McLaren 720S je dobio nagradu World Performance Car of The Year, Audi A7 je osvojio nagradu World Luxury Car, dok je Suzuki Jimny odnio pobjedu u trci za nagradu World Urban Car of the Year.

Prvi električni Jaguar

Dostupan od druge polovine 2018. godine, Jaguar I-Pace je ultimativni električni SUV visokih performansi. Riječ je o električnom gradskom automobilu sa dva električna motora od po 200 KS. Baterija od 90 kW osigurava mu autonomiju od 377 kilometara po EPA testiranju i 467 po WLTP standardu. Ubrzanje od 0 do 100 km/h dostiže za samo 4,8 sekundi, što je zaista impresivno budući da je riječ o vozilu mase od preko dvije tone. Što se tiče najviše brzine, ona je ograničena na 200 km/h.

Jaguar I-Pace je dug 4.682 mm i ima međuosovinski razmak od 2.990 mm. Baterije su postavljene u pod vozila, tako da je kabina poprilično prostrana, a zapremina prtljažnika je 656 litara.

Otporan na vremenske uslove

Jaguar je projektovao I-Pace da radi u toplim i hladnim vremenskim uslovima, radeći na temperaturama do -40ºC, što je za 10ºC niže od konvencionalnih EV-ova.

Niski otpor ćelija, napredni sistem upravljanja toplotom i izolacija baterije rade sinhronizovano kako bi se osiguralo to da I-Pace funkcioniše u svim uslovima.

Na umjerenim temperaturama baterija koristi hladnjak kako bi se povećala energetska učinkovitost. U hladnim uslovima toplotna pumpa pomaže u održavanju optimalnim radnih uslova za ćelije i unutrašnjost. To je mnogo učinkovitije od konvencionalnih grijača jer koristi energiju izvana i toplotu koja se troši iz pretvarača i energetske elektronike za zagrijavanje kabine.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024