Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Nova greška Volkswagena: Prodali oko 6700 testnih vozila

Zanimljivosti
Autor: Administrator 13.01.2019

Nova greška Volkswagena: Prodali oko 6700 testnih vozila


VW se još uvijek nije oporavio od skandala pod nazivom "Dieselgate", a već je na pomolu novi mini-skandal. Naime, prema pisanju Der Spiegel-a, Kancelarija javnog tužilaštva iz Braunšvajga je pokrenula predistražne radnje protiv VW-a povodom prodaje 6.700 predserijskih test vozila.

Volkswagen je otkrio da od ukupnog broja automobila koji se povlače, 4.000 pripada kupcima iz Njemačke, dok je preostalih 2.700 prodato u Sjevernoj Americi i ostatku Evrope.

U međuvremenu, Der Spiegel je pronašao još 9 hiljada vozila, koja su proizvedena u period 2010-2015.godine, a koja nemaju jasan status proizvodnje. Ovo znači da je propust puno veći nego što se o tome govori.

Za slučaj se znalo godinama unazad

Dodatni problem po čelnike kompanije predstavljaju nagađanja da su neki od njih znali za ovaj propust godinama unazad, ali je on prijavljen njemačkim vlastima tek nedavno.

Herbest Dis, šef Volkswagen AG-a, je navodno bio upoznat sa slučajem još od jula 2016. godine, kada je bio na poziciji šefa kompanije "Volkswagen putnička vozila".

Kompanija je izdala saopštenje da nema informacija o eventualnim saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovala prodata testna vozila, ali da je opoziv istih proglašen iz predostrožnosti.


Postupak sa spornim vozilima

Tokom pregleda na vanrednom servisu provjeriće se u kojoj mjeri se testni automobili razlikuju od serijskih. Ako se pronađu zanemarljive razlike, sporna vozila biće dovedena u nivo sa serijskim primjercima. U suprotnom, VW će otkupiti svoja vozila od kupaca.

Pravi rizik ovdje je činjenica da Volkswagen nema dokumentaciju u vezi toga šta konkretno nije u redu sa spornim automobilima. Portparol kompanije je saopštio listu Handelsblatt da neki od modela samo trebaju softverski updejt da bi došli na nivo onih iz serijske produkcije, dok drugi imaju toliko mana da bi trebali biti uništeni odmah.

Iako je Volkswagen izjavio da veoma žali zbog ove situacije, to je nije dovoljno dobar izgovor da bi se poštedio eventualnih tužbi i kazni.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024