Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Prodaja automobila u Evropi rekordno niska

Zanimljivosti
Autor: Administrator 18.11.2018

Prodaja automobila u Evropi rekordno niska


Prodaja automobila na evropskom kontinentu je naglo pala u septembru za 23,4 odsto, a glavni krivac su novi propisi o emisijama štetnih gasova.

Registracija novih vozila pala je na 1,12 miliona automobila u odnosu na 1,47 miliona iz septembra 2017. godine, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

Najveći pad prodaje je zabilježila Njemačka (30,5%), a slijede je Italija sa 25,4 odsto i Velika Britanija sa 20,5 odsto.

Volkswagen, FCA i Renault najteže pogođeni

Od 1. septembra 2018. godine, svi novi automobili registrovani u Evropi, Južnoj Koreji, Indiji, i Japanu će morati da prijavljuju svoje zvanične podatke vezane za ekonomičnost i emisiju CO2 po novom, WLTP standardu (Worldwide harmonized Light Vehicle Test Procedure).

Nova WLTP testna procedura je neke proizvođače, poput Volkswagena, primorala da zaustave isporuke određenih modela koji tek treba da dobiju WLTP sertifikat.

VW, Renault i Fiat Crysler su bili među najboljim prilikom avgustovskog skoka prodaje, najviše iz razloga što su uveli brojne popuste. Međutim, u septembru je Volkswagen grupa doživjela pad prodaje od 48 procenata. FCA grupacija je doživjela pad prodaje od 31 odsto, dok je Renault grupa zabilježila pad od 27 odsto.

U proizvođače koji su prošlog mjeseca bili dobitnici ubrajaju se Jaguar, koji je zabilježio rast prodaje u iznosu od 38 procenata, zatim Kia sa 4,3 odsto i Volvo sa 3,1 odsto.

Poslanici Evropskog parlamenta su za smanjenje zagađenja CO2 za 40% do 2030. godine

Poslanici Evropskog parlamenta se zalažu za smanjenje zagađenja ugljen-dioksidom iz izduvnih gasova novih automobila i kombija za 40% do 2030. godine i pokušaće da ubijede članice Evropske unije da podrže tu ideju.

Kao što je i očekivano, moćna automobilska industrija ima primjedbe i upozorava da će oštro smanjenje zagađenja zatvoriti radna mjesta. Sistem izduvnih gasova automobila postao je veliki problem u Evropi 2015. godine kada je otkrilo da je Volkswagen ugradio sistem koji je dizel motorima omogućio da varaju na američkim testovima emisije gasova.

Ministri država EU za životnu sredinu će raspravljati o ovom pitanju, ali se konačna odluka očekuje tek krajem godine.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2023