Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Ruski IT gigant Yandex pokrenuo prvi samovozeći taksi u Evropi

Zanimljivosti
Autor: Administrator 12.08.2018

Ruski IT gigant Jandeks pokrenuo prvi samovozeći taksi u Evropi


Moskovski internet gigant Jandeks (Yandex), koji mnogi nazivaju i ruskim Guglom, i vlada ruske republike Tatarstan potpisali su sporazum o razvoju saobraćaja prevoznim sredstvima bez vozača.

Građanima Inopolisa će biti na raspolaganju dvije autonomne "toyote prius", koje će moći besplatno da koriste.

Kako servis funkcioniše?

Korisnici će moći da uđu ili izađu iz vozila na pet mjesta u gradu – u blizini medicinskog centra, sveučilišta, stadiona, poslovnog centra "Popov" i stambene četvrti "Zion".

Oni koji žele okusiti iskustvo vožnje u autonomnom taksiju, moraju pozvati vozilo na jednoj od spomenutih stanica i potom se besplatno dovesti do slijedeće stanice.

"Siguran sam da je automobil bez vozača pouzdaniji od vozila kojima upravljaju oni koji su kupili vozačku dozvolu", izjavio je Rustam Minihanov, predsjednik ruske republike Tatarstan.

Vrijeme čekanja se ne može tačno odrediti, jer zavisi od potražnje. U automobile se mogu smjestiti do 3 putnika. Važno je istaći da tokom vožnje u automobilu uvijek sjedi inženjer koji prati rad vozila.

Zašto Inopolis?

Inopolis je grad koji ima 3,000 stanovnika i nalazi se 700 kilometara istočno od prijestonice. Inopolis je izabran prvenstveno zbog činjenice da je u pitanju jedan od centara ruske IT industrije. Iako je status grada dobio prije samo 4 godine, Inopolis posjeduje kompletnu gradsku infrastrukturu koja je bitna za pokretanje jednog ovakvog servisa.

Smisao Inopolisa je da podstiče potencijal inovacija u Rusiji preokretanjem "odliva mozgova".

O kompaniji Yandex

Yandex je uz Mail.ru I VK.com najpoznatiji internet servis u Rusiji. Ova multinacionalna kompanija je karakteristična po tome što nudi raznovrsne servise i aplikacije, od kojih je većina besplatna. Bez obzira na ovu činjenicu, Yandex je biznis orijentisan, budući da imaju udio veći od 60% kada je internet oglašavanje na ruskom govornom području u pitanju.

Najinteresantniji proizvodi/usluge ove kompanije su: Yandex.Mail, Yandex Disk, Yandex web browser, Yandex.Translate, Yandex.Maps i mnogi drugi.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2023