Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Električni automobili više ne smiju biti bešumni

Zanimljivosti
Autor: Administrator 05.10.2019

Električni automobili više ne smiju biti bešumni


Rad elektromotora kod električnih automobila ne stvara skoro nikakav zvuk, pa je njihova najveća prednost ujedno i njihova najveća mana.

Posebno su ugroženi slijepi ljudi koji su primorani da se vode sluhom prilikom prelaska ulice, te je očigledno da problem bešumnih električnih automobila zahtijeva hitno rješavanje.

Evropska unija je zabrinuta i za sve veći broj tinejdžera koji nose slušalice u ušima, te su audio upozorenja dobila još veći značaj.

Acoustic Vehicle Alert System (AVAS)

Novi zakoni u Evropskoj uniji nalažu da svi hibridni i električni automobili moraju biti opremljeni sistemom upozorenja pod nazivom Acoustic Vehicle Alert System (AVAS).

Nova pravila nalažu da svako električno i hibridno vozilo sa četiri točka, bez obzira da li se koristi u privatne ili poslovne svrhe, mora biti opremljeno AVAS sistemom od 1.jula ove godine.

AVAS će se morati aktivirati pri brzini većoj od 20 km/h, a jačina zvuka mora biti minimalno 56 decibela. Zvuk mora biti kontinuiran, te se treba mijenjati u zavisnosti od ubrzanja i usporavanja vozila.

Američko rješenje

Sva vozila na električni i hibridni pogon koja se prodaju u SAD-u moraće od 2020. godine da budu opremljena spoljnim zvučnicima koji će emitovati određeni zvučni signal pri malim brzinama.

Američke vlasti su propisale da od septembra 2020. godine sva vozila koja za pogon koriste elektromotor moraju da do brzine od 30 km/h emituju jasan, dovoljno jak zvuk kojim će pješake, bicikliste i slijepe ljude upozoriti na svoj nailazak.

Jedan od najzastupljenijih proizvođača električnih automobila na tržištu – Nissan, sugerisao je da je dovoljno da se ovaj zvuk emituje samo do brzine od 20 km/h, ali američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NHTSA) nije usvojila ovaj prijedlog.

Kao jedan od argumenata za uvođenje ovog novog propisa, navedeno je da će instaliranje zvučnika proizvođače automobila na godišnjem nivou koštati oko 40 miliona dolara, dok će se sa druge strane troškovi liječenja povrijeđenih smanjiti za oko 250-320 miliona dolara.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024