Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Volkswagen planira otvaranje druge tvornice električnih automobila u SAD

Zanimljivosti
Autor: Administrator 05.01.2019

Volkswagen planira otvaranje druge tvornice električnih automobila u SAD


VW razmatra mjesto za novu fabriku električnih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njemački automobilski gigant već ima jednu fabriku na ovom području u gradu Chattanooga, koji je jedan od četiri velika grada u američkoj državi Tennessee.

Preko granice, u Meksiku se nalazi još jedna VW fabrika u Puebli. U ovoj fabrici sklapaju se Golf, Jetta, nova Buba i Tiguan.

Jedna fabrika nije dovoljna za VW-ove planove

Novi pogon je potreban prvenstveno zbog proizvodnje novog VW vozila koje će tek biti predstavljeno javnosti, a njegova cijena će se kretati između 30 i 40 hiljada dolara.

"Mi smo 100 posto u procesu ~trebamo tvornicu električnih automobile u Sjevernoj Americi~ i o tome sada raspravljamo", rekao je Scott Keogh, novi izvršni direktor grupe Volkswagen za Ameriku.

Da bi proizvodnja počela do 2020. godine, prvo će nove automobile proizvođači van SAD-a, a zatim će se proizvodnja prebaciti u novu američku fabriku.

Njemački auto-gigant je najavio da će do 2023. godine uložiti skoro 44 milijarde evra u razvoj električnih automobile, autonomnih vozila i novih mobilnih usluga.

Trenutno najveći udio na američkom tržištu što se tiče električnim automobila zauzima Tesla, ali još nije prekasno da Volkswagen uzme svoj dio kolača, istakao je Keogh.

Nova fabrika u istočnoj Evropi

Volkswagen planira da otvori novu fabriku u Evropi, a potencijalne lokacije su Turska, Rumunija i Bugarska.

Potreba za novim pogonom je iznikla nakon prebacivanja proizvodnje VW Passata iz Njemačke u fabriku Skvas u češkom gradiću Kvasiniju. Trenutno se u Kvasiniju sklapaju SUV modeli Skoda Karoq i Seat Ateca.

Nova fabrika će zapošljavati oko 5 hiljada radnika.

Što se tiče VW fabrika u Njemačkoj, tri će se potpuno transformisati u pogone za proizvodnju električnih automobila.

U maju ove godine je otkriveno da kompanija Volkswagen otvara tri nove fabrike u Kini sa lokalnim partnerom FAW Grupom, kao rezultat napora da očuva lidersku poziciju na tom lukrativnom tržištu.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024