Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode

Zanimljivosti
Autor: Administrator 21.06.2019

Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode


Nakon saobraćajne nesreće u svakom slučaju očekuju Vas brojni problemi, od zbrinjavanja oštećenog vozila s mjesta nesreće, izbora servisa kojem ćete povjeriti popravku vozila, do prijave štete osiguravajućoj kući.

U nastavku članka ćete otkriti korake koje treba da načinite, uz zavisnosti od toga da li je saobraćajnom nezgodom prouzrokovana veća ili manja materijalna šteta, ili je došlo do povrede učesnika nezgode.

Evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći (European Accident Report)

Vozači u BiH koji su učestvovali u saobraćajnoj nesreći u kojoj je načinjena manja materijalna šteta slabo su upoznati sa praksom da u takvim situacijama ne moraju zvati policiju koja bi sačinila izvještaj o načinjenoj šteti, ukoliko posjeduju Evropski izvještaj o saobraćajnoj nesreći.

Savjetnici za prodaju u osiguravajućim društvima prilikom ugovaranja polise obaveznog osiguranja od automobilske nezgode svojim klijentima dodjeljuju besplatne primjerke Evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama, tako da su ovi obrasci dostupni svima.

Ako dođe do saobraćajne nesreće sa manjom materijalnom štetom, evo nekoliko savjeta učesnicima šta treba učiniti.

Pod manjom materijalnom štetom podrazumijevaju se štete nastale na vozilu posljedicom saobraćajne nesreće, kada na vozilu nije došlo do oštećenja vitalnih dijelova i sklopova i koje može nakon toga da se samostalno kreće po cesti.

Obaveza učesnika saobraćajne nezgode nakon ispunjavanja Evropskog izvještaja je da fotografišu mjesto saobraćajne nezgode sa nekoliko različitih pozicija, izmjere pojedine elemente saobraćajne nezgode. Po jedan primjerak popunjenog i potpisanog obrasca potrebno je uručiti vozaču koji je prouzrokovao saobraćajnu nezgodu a drugi dostaviti osiguravajućem društvu kod koga je štetnik osiguran.

Primjena Evropskog izvještaja u našoj zemlji je u funkciji od 2007. godine, ali kod nas još uvijek nije zaživjela primjena ovakvog načina izvještavanja o posljedicama saobraćajne nezgode.

Novčani iznos do kojeg je primjenjiv Evropski izvještaj je 1.000,00 KM.

Ako učesnici nemaju obrazac, potrebno je na drugi način razmjeniti lične podatke, podatke o vozilima, podatke o AO (obavezno osiguranje od autoodgovornosti).

Poželjno je odmah poslije nezgode da učesnici zajedno odu kod osiguravajućeg društva, zbog eventualnog izbjegavanja saradnje nekog od učesnika u postupku realizacije štete.

Kada pozvati policiju?

Saobraćajnu policiju obavezno pozovite u slijedećim slučajevima:

1. U slučaju nastanka štete veće od 1.000 KM

2. U slučaju da ima poginulih ili povrijeđenih osoba

3. U slučaju sudara sa neosiguranim vozilom

4. U slučaju da je neko od učesnika vozio bez vozačke dozvole

5. Ako se sudar desio sa vozilom koje je registrovano u inostranstvu

Obavezno osiguranje – polisa štiti i oštećenog i krivca

Prema Zakonu o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, svi vlasnici vozila moraju imati obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti. To znači da u slučaju sudara u kome je osiguranik kriv, osiguravajuća kuća isplaćuje štetu drugom učesniku u nezgodi, kome je nanijeta šteta.

Obavezno auto osiguranje podrazumijeva naknadu štete trećim licima bez obzira da li je riječ o oštećenju ili uništenju vozila, ili povredi ili smrti treće osobe. Proces naplate štete traje 14 dana od potpisivanja zaključnog sporazuma.

Kasko osiguranje – odšteta za svaku štetu

Pored obaveznog osiguranja, potrebno je spomenuti i dodatna, dobrovoljna osiguranja vašeg automobila, a to su djelimično i puno kasko osiguranje.

Kod kasko osiguranja, osiguranik osigurava sopstveno vozilo i šteta se isplaćuje bez obzira na krivicu. Jednostavnije rečeno, ukoliko imate polisu kasko osiguranja, uz obaveznu polisu auto-odgovornosti, prilikom sudara koji ste Vi prouzrokovali, osiguravajuća kuća će po obaveznoj polisi auto-odgovornosti nadoknaditi štetu prouzrokovanu vozilu koje ste udarili, a po kasko polisi štetu na Vašem vozilu.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024