Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Kasko osiguranje: Pojam, vrste i zašto ga ugovoriti

Zanimljivosti
Autor: Administrator 09.09.2018

Kasko osiguranje: Pojam, vrste i zašto ga ugovoriti


Kasko osiguranje je najrasprostranjenije i najčešće osiguranje koje plaćaju savjesni vlasnici četvorotočkaša. Kasko polisa može da se zaključi na više godina, na period od registracije do registracije, ili na još kraći rok ukoliko Vama tako odgovara.

Šta pokriva kasko osiguranje?

U slučaju automobilske nesreće koju ste Vi skrivili, obavezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu oštećene strane, dok kasko osiguranje pokriva štetu i na Vašem automobilu, bez obzira na krivicu. Postoji izuzetak jedino kod vožnje pod uticajem alkohola ili droge.

Većina vozača ugovara puni kasko, posebno ako posjeduju novi automobil. Međutim, bitno je istaći da se punim kaskom ugovara pokriće samo prve štete ili nezgode. Iako se uslovi razlikuju od jedne do druge osiguravajuće kuće, većina će ih umanjiti pokriće za 30 odsto ili 50 odsto, u zavisnosti koja šteta po redu je u pitanju (druga, treća...).

Ako ugovorite kasko osiguranje za svoje vozilo, materijalna šteta na istom će biti nadoknađena u slučaju: saobraćajne nesreće, krađe, požara, groma, oluje, grada, eksplozije, pada vazdušnih letjelica, zlonamjernih postupaka trećih lica i ostalih ugovorenih rizika.

Pored potpunog kasko osiguranja, postoji još i djelimično i dopunsko kasko osiguranje. Kod djelimičnog kasko osiguranja, nastala šteta će biti nadoknađena samo do iznosa koji ste ugovorili sa osiguravajućom kućom. Što se tiče dopunskog kasko osiguranja, ono pokriva posljedice krađe, ali i neke druge moguće rizike.

Razlika između obaveznog i kasko osiguranja

Obavezno i dobrovoljno osiguranje vozila su pojmovi sa kojima se svi vozači susreću bar jednom godišnje, najčešće u periodu kada im ističe registracija.

Obavezno osiguranje podrazumijeva plaćanje premije od takozvane auto-odgovornosti, odnosno od nanošenja štete drugom vozilu u saobraćajnoj nesreći. Ukoliko ste Vi prouzrokovali nezgodu prilikom koje je šteta nanesena drugom vozilu, osiguravajuća kuća isplaćuje štetu onom kome je ista nanijeta.

S druge strane, ako imate polisu kasko osiguranja, ukoliko dođe do nezgode bilo čijom krivicom, naknada štete pripada objema stranama. Kasko osiguranje automobila takođe pruža mogućnost da ugovorite i osiguranje od krađe. Ukoliko do krađe dođe, osiguranje će Vam isplatiti tzv. amortizovanu sumu, koja zavisi od starosti i vrijednosti Vašeg vozila.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024