Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

7 najpoznatijih filmskih automobila

Zanimljivosti
Autor: Administrator 14.10.2018

7 najpoznatijih filmskih automobila


Automobili u filmovima mogu postati podjednako popularni kao glumci koji ih voze. Dobar automobil može pretvoriti prosječan film u blokbaster ili u bezvremenski klasik.

Danas vam predstavljamo 7 najpoznatijih i najlegendarnijih filmskih automobila, koji su dobrim dijelom zaslužni za uspjeh filmova u kojima su se pojavili.

#1 Batmobile

Batmobile je nastao 1955. godine kao nefunkcionalni konceptni automobil, koji je kupio Džordž Beris za 1 dolar i modifikovao ga za potrebe filma o Betmenu.

Spušten, elegantan i dugačak sa sjajnim ubrzanjem, te opremljen glasovnim upravljanjem, karoserijom otpornom na metke, bombama, Browning automatima, Batmobile je pravi superjunački automobil.

#2 Ford Mustang GT 390 (Bullitt)

Neponovljivi Steve McQueen je jedan od najcjenjenijih glumaca u istoriji filmske umjetnosti, a tome je svakako doprinio film Bullitt iz 1968. godine. Film se pamti po 11-minutnoj automobilskoj jurnjavi ulicama San Franciska u kojoj Steve McQueen sjedi za volanom zelenog Forda Mustanga GT 390.

#3 Aston Martin DB5 (Goldfinger)

Od svih automobila koje je vozio James Bond, DB5 je svakako najslavniji. U filmu je Aston Martin opremljen raznim dodacima, kao što su rezači guma, blindirana šasija, pop-up stražnjeg spojlera protiv metaka svih kalibara, sistem za izbacivanje suvozačkog sjedišta.

#4 Volkswagen Beetle Herbie iz 1963. godine

Američka komedija pod nazivom "The Love Bug" je stavila Volkswagen Bubu kao protagonistu filma. Simpatični automobil koji je nazvan Herbie je imao broj 53 na haubi zajedno sa prugama u 3 boje.

Navodno je kroz snimanje filma korišteno preko 10 Buba, od kojih su neke bile dorađene sa komponentama iz Porschea 356.

#5 Cadillac Miller – Meteor Ambulance Ecto-1

Ecto-1 je oznaka koju je ovaj klasični Cadillac dobio u filmu "Ghostbusters" iz 1984. godine.

Automobil je bio dugačak 6 metara, težak oko 3 tone i imao je dizajn karakterističan za američke modele s kraja 1950-ih. Ono što je zanimljivo je da je ovaj automobil originalno korišten kao vozilo hitne pomoći.

#6 Ford Falcon XB GT Pursuit Special

Policijski Ford Falcon iz prvog filma post-apokalističnog serijala "Mad Max" iz 1979. godine spada među omiljene modele filmofila. Radi se o svojevrsnoj australijskoj verziji Ford Mustanga. Filmska verzija je imala montiranu optiku prednjeg dijela, te kompresor marke Weiand.

#7 Lotus Esprit S1 (Špijun koji me je volio, 1977)

Iako je prva asocijacija na filmove o James Bondu Aston Martin, ipak se tokom godina još nekoliko proizvođača uspjelo izboriti za mjesto u filmovima o tajnom agentu. U filmu "Špijun koji me je volio" iz 1977. godine, Lotus Esprit S1 je ostao zapamćen kao jedan od najzanimljivijih Bondovih automobila. U filmu se ovaj automobil pretvarao u podmornicu, a nakon filma Lotus je zaprimio narudžbe ovog modela za 3 godine unaprijed.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024