Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Citroen Ami One – automobil koji ćete moći voziti bez

Zanimljivosti
Autor: Administrator 02.03.2019

Citroen Ami One – automobil koji ćete moći voziti bez vozačke dozvole


Citroen je najavio konceptni model Ami One, koji donosi revoluciju u prevozu u urbanim sredinama.

U Citroenu nisu zamislili Ami One kao vozilo koje će se moći kupiti, već je prvenstveno namijenjen kao vozilo koje će se moći iznajmljivati putem posebnih servisa.

Ami One će debitovati u Ženevi, i biće prvi od dva koncepta koji će francuska kompanija predstaviti u okviru proslave svoje stogodišnjice.

Karakteristike

Citroen Ami One je vozilo dugo samo 2,5 metra i široko 1,5 metar, a teško 425 kg. U njemu ima mjesta samo za dvoje ljudi, a njegova maksimalna brzina je 45 km/h. Domet sa jednim punjenjem baterije iznosi oko 100 km, što dovodi do zaključka da ovaj mali automobil nije namijenjen za duge vožnje, već za kratke gradske dionice.

Ami One će se moći otključavati putem QR koda postavljenog na ručki za otvaranje vrata, a ispred vozača će biti postavljeno posebno mjesto na koje se postavlja telefon putem kojeg se upravlja svim opcijama vozila. Najveća je zanimljivost način otvaranja vrata. Naime, suvozačeva vrata se otvaraju na klasičan način, a ona na vozačevoj strani se otvaraju u suprotnom smjeru.

Dizajn automobila je jedinstven i zanimljiv, a budući da je riječ o konceptu, nije sigurno hoćemo li Ami One zaista vidjeti na drumovima, ili će ostati samo ideja dizajnera francuske kompanije.

Iz Citroena tvrde da u nekim državama neće biti potrebna vozačka dozvola, te će njime moći upravljati lica sa navršenih 16 godina.

Citroen se vraća naslijeđu "Spačeka"

Revoluciju koju bi Ami One unio u urbani saobraćaj (ako dođe do serijske proizvodnje), francuski proizvođač poredi sa onom koju je polovinom 20. vijeka donio Citroen 2CV (poznat pod nazivom "Spaček").

Naime, ovaj model je velikom broju ljudi u Francuskoj, ali i drugim zemljama, omogućio praktičan i jeftin individualni prevoz, što je i cilj koncepta Ami One.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024