Loading...

Dobrodošli na Trziste.ba!
Pronađite NAJPOVOLJNIJE ponude iz oblasti osiguranja!  Zahtjev za osiguranje vozila

  Zahtjev za osiguranje imovine

Trziste.ba

Glavne vrste karoserija putničkih automobila

Zanimljivosti
Autor: Administrator 14.12.2018

Glavne vrste karoserija putničkih automobila


Karoserija je gornji dio automobila. Postavlja se na šasiju, i u njoj su smješteni motor, putnici i prtljag. Osim aerodinamike i sugurnosti, pri konstruisanju karoserije treba obratiti pažnju i na udobnost putnika, dobroj vidljivosti i prostranosti.

Iako određeni proizvođači automobila eksperimentišu sa karoserijom želeći time da stvore neki posebni oblik karoserije, postoji opšte poznata klasifikacija automobila po karoseriji.

Vrste karoserije automobila

Limuzina

Limuzina je automobil sa četvoro vrata i gepekom odvojenim od putničke kabine. Limuzina je dobila ime po francuskoj provinciji Limousin, čiji su stanovnici nosili šešire oblika sličnog obliku karoserije takvog automobila.

Karavan

Karavan je oblik karoserije putničkih automobila sa petoro vrata izveden iz limuzine s kojom dijeli veličinu i platformu, ali kod koga se krov nastavlja sve do zadnjeg kraja. Karavan je posebno pogodan za prevoz kabastog tereta ili dugačkih predmeta.

Kupe

Kupe ima dvoje vrata. Što se tiče gepeka, prostor je mali u odnosu na druge karoserije, pa ova vrsta automobila nije praktična ako imate porodicu, ili ako planirate na duži put.

Kabriolet

Kabrioletom se smatra svaki automobil kojem se automatski ili ručno može skinuti krov.

Hečbek

Hečbek (hatchback) je putnički automobil niske ili niže srednje klase s troje ili petoro vrata, čiji je gepek smješten unutar putničke kabine iza stražnjih sjedišta. Glavna karakteristika ovog tipa automobila je njegov "odsječen" zadnji kraj. Gledano sa strane, ovaj automobil izgleda kao neka vrsta kraćeg karavana.

SUV

SUV modeli imaju zadnji kraj kao karavan, što podrazumijeva mnogo mjesta, veliki su, visoki i teški, pa su veoma bezbjedni. Imaju i velike točkove i dosta su uzdignuti od tla, te se sa njima lako penje na ivičnjake. Pored karavana, smatraju se dobrim izborom ako vam treba porodični automobil.

Džip

Džipovi se prave u varijanti sa troje i petoro vrata. Uglavnom su više izdignuti od zemlje u odnosu na druge karoserije, što čini da izgledaju snažnije od ostalih automobila.

Pikap

Pikap (pick-up) vozila su osvojila brojne simpatije zahvaljujući svojoj praktičnosti, i to prvenstveno zbog zadnjeg tovarnog prostora, koji terence pretvaraju u male kamione. Ova vrsta automobila je izuzetno popularna u SAD-u, gdje ih najviše koriste vlasnici imanja ili građevinskih kompanija. Modeli iz ovog segmenta mogu da posluže i kao porodični automobili, pod uslovom da se radi o modelu sa dvostrukom putničkom kabinom.Nazad na blog

Kontakt

Imate pitanja? Potrebna vam je pomoć?

Kontaktirajte nas
Sva prava zadržana. Trziste.ba - 2024